Now Reading
Stephen Hawking bando atsakyti į klausimus apie visatą „National Geographic Channel“ dokumentinėje laidoje „Genijus“

Stephen Hawking bando atsakyti į klausimus apie visatą „National Geographic Channel“ dokumentinėje laidoje „Genijus“

Stephen Hawking bando atsakyti į klausimus apie visatą „National Geographic Channel“ dokumentinėje laidoje „Genijus“

Kas aš esu? Kodėl aš esu čia? Ar mes esame vieni? Per daugelį metų mokslininkai ir išradėjai pasiekė didelių laimėjimų įvairiose mokslo srityse, tačiau neatsakytų klausimų vis dar yra. Naujas dokumentinių laidų ciklas „Genijus“ ir Stephen Hawking atskleis, jog kiekvienas iš mūsų gali lengvai suprasti didžiuosius žmonijos mokslo atradimus ir inovacijas.

Kiekvienoje serijoje atrinkti dalyviai bandys sekti didžiųjų mokslininkų pėdomis ir įminti svarbiausius žmoniją kankinančius klausimus. Ar reikia būti genijumi, norint suprasti mokslą? Prof. Stephen Hawking sako: „Laidų ciklas „Genijus“ yra mano noro pristatyti mokslą visuomenei įgyvendinimas. Mokslas yra tarpusavyje persipynusių modelių ir objektyvių žinių rinkinys, kuris padeda suprasti visatą. Šios dokumentinės laidos sukurtos kaip smagus šou, kuriame stebėsime, ar paprasti žmonės yra pakankamai išradingi ir gali mąstyti kaip didieji genijai. Esu optimistas, manau – gali“.

Atliekant daugybę eksperimentų ir bandymų, bus atskleistos evoliucinės biologijos, astrofizikos ir kvantinės mechanikos paslaptys, padedančios atsakyti į tokius klausimus kaip „Kur mes esame?“, „Kaip atsirado visata?“, „Ar mes galime keliauti laiku?“. Kiekvienoje laidoje dalyvaus trys smalsūs žmonės, kurie bandys išsiaiškinti, kokias mokslo paslaptis atskleidė svarbiausi žmonijos mastytojai. Laidos „Genijus“ kūrėjai dalyvius ir žiūrovus nukelia laiku atgal: į Senovės Graikiją, kuomet Eratostenas apskaičiavo žemės perimetrą, ir į naujesnius istorijos laikus, kur supažindins su Edward Hubble, nustačiusiu atstumus tarp planetų.

Kiekvienoje dalyje prof. S. Hawking pristatys tris žmones bei jiems skirtas užduotis:

1 serija: „Kur mes esame?“
Prof. S. Hawking kartu su komanda bandys išmatuoti žemės paviršių, saulės sistemą ir visa galaktiką, kad rastų atsakymą į klausimą, kurioje kosmoso vietoje mes esame.

2 serija: „Kas mes esame?“
Prof. S. Hawking ir laidos dalyviai aiškinsis, kas mes esame. Savarankiškai susirenkantys mechanizmai, švytinčios bakterijos ir evoliucija fizikos srityje skatina keisti nusistovėjusį požiūrį į mūsų gyvenimą.

3 serija: „Ar mes esame vieni?“
Prof. S. Hawking savo komandai duoda užduotį išsiaiškinti, ar visatoje yra ateivių. Šioje dalyje sužinosite, kodėl dalyviai nustebo dėl to, kas jau seniai buvo patvirtinta.

4 serija: „Kodėl mes esame čia?“
Šioje dalyje prof. S. Hawking komandai iškelia nemenką iššūkį – ar jie supranta, kodėl jie egzistuoja? S. Hawking traukia juos gilyn tarsi į triušio urvą, skatina mąstyti filosofiškai ir tuo pačiu metu nepamiršti moksliškai patvirtintų faktų.

5 serija: „Kaip atsirado visata?“
Nauja užduotis – išsiaiškinti, kaip atsirado visata. Prof. S. Hawking išleidžia trejetą į neeilinę kelionę, kurioje jie susidurs su lenktyniaujančiais automobiliais, ledo ritulio žaidėjais, balionais ir bėgimo takeliais.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

6 serija: „Ar mes galime keliauti laiku?“
Trys laidos dalyviai šioje serijoje turi išsiaiškinti, ar įmanoma keliauti laiku. Nuotykių kupina kelionė su DeLoreans automobiliu, laikrodžiais, milžiniška juoda skyle ir gigantišku Niujorku.

Apie Stephen Hawking

Prof. Hawking yra garsus fizikas ir kosmologas. Jis taip pat yra Kembridžo universiteto Teorinės kosmologijos tyrimų centro direktorius. S. Hawking kartu su Roger Penrose tyrinėja juodosios skylės gravitaciją remdamiesi bendrąja reliatyvumo teorija, taip pat atlieka teorinius bandymus siekdami išsiaiškinti, ar juodosios skylės skleidžia radiaciją, šis reiškinys neretai vadinamas Hawking radiacija. Prof. S. Hawking pirmasis išaiškino kosmologijos teoriją, jis yra energingas įvairių kvantinės mechanikos interpretacijų rėmėjas.

S. Hawking yra Karališkosios meno draugijos garbės narys, Popiežiškos mokslų akademijos narys. JAV profesoriui buvo įteiktas Prezidento laisvės medalis, aukščiausias JAV civilinis apdovanojimas. 1979 – 2009 m. S. Hawking buvo Lukaso matematikos profesorius (Lucasian Professor of Mathematics) Kembridžo universitete. Savo sėkmę ir visuotinį pripažinimą jis pasiekė populiariojo mokslo srityje pristatydamas savo teorijas ir kosmologijos idėjas. Jo knyga „Trumpa laiko istorija“ buvo įtraukta į Britich Sunday Times bestselerių sąrašą ir išsilaikė jame rekordiškai ilgą laiką – 237 savaites.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top