Kaip teisingai paruošti žuvį?

Daugelis šeimininkių ruošdamos žuvį ją ruošia panašiai kaip mėsos patiekalus. Dažnai pasitaiko, kad termiškai apdoroja, pavyzdžiui kepant orkaitėje, ilgiau nei valandą. Kas gi lieka iš tiek laiko apdorotos žuvies? Koks žuvies apdorojimo būdas yra sveikatai palankus?

Visi žino, kad žuvį valgyti yra sveika, o ypač riebią žuvį, pavyzdžiui, lašišą, eršketą, doradą, stambią silkę, skumbrę ir pan., dėl jose esančių omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E. Polinesočiąsias riebalų rūgštis gauname tik su maistu ir nuo jų pakankamo santykio mūsų organizme priklauso, ar uždegiminiai procesai alins mūsų organizmą ir ar imuninė sistema funkcionuos gerai. Tačiau retas žino, kad kalbama tik apie tinkamai paruoštą žuvį.

Pirmiausia, reiktų pamiršti tokius žuvies apdorojimo būdus, kaip kepimą tešloje, gruzdinimą, skrudinimą, nes susidaro ne tik kancerogeninės medžiagos, bet naudojamas papildomas rafinuotas aliejus, kurio tuščios kalorijos nėra naudingos mūsų organizmui.

Tausojantis žuvies apdorojimas, kas tai?

„Rekomenduoju teikti pirmenybę šviežiai žuviai, o ne šaldytai ir iš jos gaminti sveikatai palankius patiekalus ne rečiau kaip kartą per savaitę. Išdorotą žuvį būtina nuplauti po tekančiu vandeniu, nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Marinavimui naudoti džiovintas prieskonines žoleles, šviežius krapus ir petražoles, taip pat tinka pipirai. Būtinai apšlakstyti šviežiomis citrinos sultimis, ypatingai ruošiant riebias žuvis, nes tokiu būdu valgant išvengsite riebumo pojūčio ir nesutrikdysite virškinimo proceso. Druskos rekomenduojama naudoti mažiau nei 1 g 100 gramų žuvies. Rekomenduoju rinktis nerafinuotą jūros druską, kuri ne tik sustiprins žuvies skonį, bet praturtins ją mineralinėmis medžiagomis. Marinuoti patartina valandą laiko prieš apdorojant ar ilgiau”, - teigia sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė.

Pirmenybę teikime tausojantiems patiekalams, tai yra, šiltas maistas, pagamintas maistines savybes tausojančiu gamybos būdu: virtas vandenyje ar garuose, troškintas, pagamintas konvekcinėje krosnelėje. Tokio terminio apdorojimo metu nesusidaro kancerogeninės medžiagos. Norint atskleisti kuo daugiau natūralaus žuvies skonio, virti ir troškinti ne ilgiau negu būtina.

„Sveikiausias maisto ruošimo būdas – žuvies virimas garuose. Kuo trumpesnis virimas garuose – tuo geriau. Verdant garuose žuvis išlaiko sultingumą, struktūrą, skonį, kvapą ir spalvą, išlieka daugiau vitaminų. Žuvies virimas priklauso nuo žuvies dydžio. Jei verdama žuvis apie 500 g, tai užvirus vandeniui virti apie 25 min., jei sveria apie 800 g virti apie 35 min. Jei verdamas 250 g žuvies gabaliukas, tai virimo laikas apie 10 min. Mes ne tik konsultuojame šeimas, kokius maisto produktus rinktis kasdieninėje mityboje, bet mokome jų tinkamo patiekalų paruošimo ir valgymo kultūros“, – informuoja VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja Raminta Bogušienė.

„Žuvį siūlyčiau marinuoti ir troškinti su daržovėmis. Taip pat puikus pasirinkimas – troškinti keptuvėje, įpylus šiek tiek vandens ir uždengus dangtį, tačiau kaip bebūtų, labiausiai rekomenduočiau ruošti garuose. Visada patariu naudoti šiek tiek prieskonių, virti vandenyje su žolelėmis arba garuose ant daržovių, kad visos maistinės medžiagos išsiskiriančios iš žuvies nutirptų į jas. Taip pat skanu ir sveikatai palanku, kai žuvis kepama krosnyje ar konvekciniame pečiuje, tokiu atveju ji turėtų būtu folijoje ar pavyzdžiui, uždarama stikliniame inde, paprieskoniuota ir troškinama su daržovėmis“, – sako sveikatai palankaus maisto virtuvės šefė Aida Matulevičiūtė.

Jei vis gi kepate

Jei pasirinkote vis tik žuvį kepti, rekomenduojama sutrumpinti terminio apdorojimo laiką ir, pagal galimybes, sumažinti temperatūrą tam, kad pagamintas produktas būtų kiek įmanoma mažiau apskrudęs.

Nepatartina žuvies apvolioti tešloje ir kepti keptuvėje gausioje aliejaus, ne tik dėl to, kad patiekalas bus kaloringesnis, įsigėrus riebalams į maisto produktą, bet apskrudinus susidarys mūsų organizmui kenksmingos medžiagos.

Kepant žuvį orkaitėje rekomenduojama rinktis 165–180 °C temperatūrą. Tuomet žuvis išlieka minkšta ir sultinga. Kepimo laikas priklauso nuo žuvies dydžio ir svyruoja nuo 10 min iki 30 min. Žuvies kepimui orkaitėje puikiai tinka kepimo rankovė, folija ar kepimo popierius, taip pat stikliniai indai. Papildomai riebalų naudoti nereikia, nebent gaminama liesa žuvis, pavyzdžiui menkė ar lydeka, kurias prieš valgant galima apšlakstyti kokybišku nerafinuotu aliejumi (linų sėmenų, kanapių, alyvuogių) su kuriuo gautume polinesočiųjų riebalų rūgščių.

kaip paruošti žuvį, maistas, virtuvė, zuvis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai