Juvelyrės Kotrynos Vaitekūnaitės-Jonušienės darbai tampa kūno tęsiniu (foto)

Vilniuje veikiančioje autorinės juvelyrikos galerijoje „Argentum“ neseniai atidaryta pirmoji asmeninė juvelyrės, Asociacijos LATGA įsteigtos Jaunojo menininko stipendijos laimėtojos Kotrynos Vaitekūnaitės-Jonušienės kūrybos paroda.

K. Vaitekūnaitė-Jonušienė – viena iš septynių jaunųjų menininkų, kuriems šiemet skirta Asociacijos LATGA stipendija, siekianti 3444 Eur (neatskaičius mokesčių). Antrą kartą rengiamą konkursą pagal Autorių ir gretutinių teisių kūrybinės veiklos programą iš dalies finansuoja Kultūros ministerija.

„LATGA stipendija suteikė galimybę užsiimti menine veikla neribojant kūrybinės laisvės bei surengti pirmąją asmeninę kūrybos parodą. Dirbant su metalais ir kuriant juvelyrinius dirbinius reikalingi specifiniai darbo įrankiai ir medžiagos, kurie yra ganėtinai brangūs“, – sako su sidabru, auksu, emaliu, variu, akmenimis ir kitokiomis medžiagomis dirbanti menininkė.

K. Vaitekūnaitė-Jonušienė yra jauna ir perspektyvi menininkė, Vilniaus dailės akademijos absolventė. Menininkė juvelyrikos studijas baigė Vilniaus dailės akademijos Telšių dailės fakultete. Nuo 2011 metų dalyvauja grupinėse parodose, juvelyrikos meno simpoziumuose. Jos kūryba įvertinta įvairiuose šiuolaikinės juvelyrikos konkursuose.

Galerijoje eksponuojama daugiau nei 40 juvelyrikos dirbinių. Joje eksponuojami tiek studijų metais sukurti darbai, tiek patys naujausi kūriniai. Daugiausia dėmesio skirta žiedams ir auskarams.

Autorė nuosekliai kūrė ir formavo savitą kūrybinį braižą, kuris pasireiškia netradiciniu požiūriu į papuošalą, drąsiomis, organiškomis formomis bei netikėtais sprendimais.

K. Vaitekūnaitė-Jonušienė savo juvelyrikos kūriniuose nagrinėja žmogaus ir papuošalo santykį su kūnu. Papuošalai labiau primena mažosios metalo plastikos objektus nei juvelyrinius dirbinius, pritaikytus nešioti ant žmogaus kūno. Dėl savo masyvių formų jie tarsi turėtų nederėti prie kūno, tačiau užsidėjus papuošalus atsiskleidžia tikroji jų esmė – jie gerai priglunda prie kūno, atkartodami jo linijas ir formas, kitaip tariant, tampa savotišku žmogaus kūno „tęsiniu“.

Paroda veikia nuo 2016-05-14 iki 2016-06-16. Galerija „Argentum“, Latako g. 2, Vilniuje.

aksesuarai, auskarai, julevyrika, juvelyras, Kotryna Vaitekūnaitė, Kotryna Vaitekūnaitė-Jonušienė, mada, papuošalai, ziedai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai