Now Reading
Kolekcionuoti video meną? Kodėl gi ne!

Kolekcionuoti video meną? Kodėl gi ne!

Kolekcionuoti video meną? Kodėl gi ne!

Sekmadienį Nacionalinėje dailės galerijoje „Meno klubo“ kvietimu lankėsi vieni ambicingiausių šiuolaikinio meno kolekcionierių iš Paryžiaus – Isabelle ir Jeanas-Conradas Lemaître, kurie ne tik papasakojo, kodėl video meno kolekcionavimas yra linksmas užsiėmimas, bet ir parodė keletą darbų iš kolekcijos.

Kolekcionuoti video meną? Skamba keistai? Kaip įmanoma kolekcionuoti įrašus, kuriuos gali rasti ir „Youtube“? Tačiau viskas įmanoma ir dar kaip, teigė Isabelle ir Jeanas-Conradas Lemaître, kurie savo video kolekcijas laiko…drabužių lentynose.

Paryžiuje gyvenanti sutuoktinių pora kolekcionuoja meną nuo 1983 m. Jų kolekciją sudaro paveikslai, skulptūros, fotografija, bet paskutinius dešimt metų kolekcionieriai didžiausią dėmesį skyrė video menui. Sutuoktiniai prisipažįsta, jog susidomėjimas video menu kilo iš didžiulės jų aistros kinui: „Video meną atradome Londono galerijoje ir tuomet supratome, kad būtent video atspindės mūsų dvi aistras: šiuolaikiniam menui ir kinui. Tad nusprendėme kolekcionuoti video meną, nes judantys paveikslėliai yra visur“.

Lemaître kolekciją sudaro 33 skirtingų tautybių menininkų kūriniai (Argentina, Izraelis, Libanas, Lietuva, Estija, Meksika, Porto Rikas, Turkija, Kinija, Japonija ir kt.), tarp jų – ir Lietuvos menininko Deimanto Narkevičiau darbai. Tad kiek kainuoja 5 minutės video ir kodėl? Į šiuos klausimus Lemaître atsakė susitikimo NDG metu, o kadangi esame nepavydūs, dalijamės įspūdžiais ir su Laikas.lt skaitytojais.

Nuo pradžių

„Patrauk šitą paveikslą nuo sienos“, – tokią frazę Isabelle pasakė savo vyrui Jean-Conrad, kuris pirmą kartą nusipirko šiuolaikinio meno paveikslą Madride. Tai buvo Fernando Zobelo darbas. Būdamas geras vyras, Jeanas-Conradas grąžino paveikslą į galeriją, tačiau po trijų mėnesių nusipirko tokį pat, tik….tris kartus didesnį. Taip ir prasidėjo Lemaîtresų kolekcijų odisėja.

Vėliau Jeanas-Conradas atrado Abstraktaus meno muziejų Ispanijoje, Cuenca mieste, kuris tapo jo meka. Vyras susipažino su daugybę menininkų ir pradėjo pirkti jų darbus. Kadangi Ispanijoje tuo metu (apie 1985 m) buvo mažai meno kolekcionierių, Jeanas-Conradas greit išgarsėjo kaip ispaniškos tapybos mylėtojas ir pirkėjas.

Apie rytojaus meną

„Kai žmonės mūsų klausia, kas mus taip žavi dabartiniame mene, aš atsakau, kad tai – noras pirkti rytojaus ryto meną‘‘, – teigia Isabelle. Kitas aspektas, taip žavintis video meno kolekcionierius – galimybė keliauti ir susipažinti su jaunais menininkais. „Mes nuolat kviečiamės menininkus į savo namus. Ir taip jau daug metų. Mums abiems patinka vakarienės ir vakarėliai, tam skiriame daug energijos. Ir mes tikrai mėgaujamės menininkų, kuriančių dvidešimt metų į priekį, draugija“, – pabrėžia kolekcionierė.

Video meno kolekcionavimas taip pat žavi tuo, kad nereikia turėti didelių saugyklų, kas atsitinka kolekcionuojant tapybą ar skulptūras. Video diskai užima tikrai nedaug vietos.

Isabelle ir Jean-Conrad Lemaître namuose neturi video darbams žiūrėti skirto kambario ar kino salės. Ne. Video darbai rodomi per projektorių ant sienos, esančios viename iš kambarių.

O kaip su video darbų kopijomis? Juk menininkui užtenka paspausti copy paste ir darbas pasklinda po interenetą? O kolekcininkai mėgsta turėti vieną originalą. Tačiau Isabelle ir Jeanas-Conradas Lemaître dėl klastočių nesuka galvos, nes visi perkami darbai turi sertifikatus, nors sutuoktiniai yra matę turimų darbų kopijų internete.

Menas ir pinigai? Dera

Kaip per susitikimą su kolekcionieriais teigė video menininkas D.Narkevičius, tai, kuo užsiima Isabelle ir Jeanas-Conradas Lemaître, labai padeda jauniems video menininkams. Privačios iniciatyvos – labai svarbu išsaugoti ir apsaugoti kūrybingumą. „Be kolekcininkų paramos jauniems menininkams labai sunku išgyventi ne tik finansine prasme, bet ir dėl palaikymo, nes menininkui labai svarbu moralinė parama ir žinojimas, kad jo darbai kažką domina. Juk kokius gerus dešimt metų po akademijos baigimo menininkui būna labai sunku prasimušti. Jie abejoja tuo ką daro ir todėl jiems reikia palaikymo“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tačiau klausimai apie pinigus Isabelle ir Jeanui-Conradui Lemaître nelabai patinka. Nors daugeliui turbūt kilo noras paklausti, iš kur jie gauna tiek lėšų pirkti video ir pan. Bet…smalsumas buvo iš dalie patenkintas – video darbų kainos įvairios ir svyruoja nuo 500 iki 2000 eurų. Tie darbai, kurie yra iš 35 mm kino juostos pervesti į DVD, daug daugiau kainuoja vien dėl techninių išlaidų.

O kaip Isabelle ir Jean-Conrad Lemaître atsirenka, kuriuos darbu pirkti, o kuriuos ne? Pasak kolekcionierių, principas labai paprastas: patinka arba ne.

Pabaigai

Kartais tenka išgirsti iš meno kolekcionierių ypač pretenzingų pareiškimų, kodėl jie kolekcionuoja meną. Tačiau Isabelle ir Jeanas-Conradas Lemaître pasirodė labai nuoširdūs ir paprasti, video meno kolekcionavimą laikantys smagiu užsiėmimu.

„Manome, kad video kolekcionavimas yra puikūs mainai – menininkai už paramą mums duoda smagių naujų atradimų, kelionių, susipažinimų su žmonėmis. Vien todėl apsimoka kolekcionuoti video meną“, – nusišypsojo Jeanas-Conradas Lemaître.

Rasa Barčaitė
 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top