5 mitai apie veido odos priežiūrą pavasario metu

Nors atšilus orams labiausiai erzina išryškėję žiemos padariniai ant veido: odos sausumas, sudirgimas ir pleiskanojimas, tuo pačiu reikia kovoti su naujais pavojais – pavasario saule. Kiekviena moteris griebiasi visų būtiniausių priemonių odos būklei pagerinti, tačiau ne visuomet teisingų. Gydytoja dermatologė pateikia penkis populiariausius mitus apie veido odos priežiūrą pavasario metu ir pataria, kaip tinkamai prižiūrėti veido odą pasirodžius skaistesnei saulei.

„Kiekvieną pavasarį pastebime ženkliai išaugusį pacienčių skaičių, kurios kreipiasi dėl atsiradusių įvairių odos problemų. Tiesa, pavasaris yra tikras išbandymų metas veido odai, o priežastys yra dvi: išryškėję žiemos padariniai ir suaktyvėjusi pavasario saulė. Praktika parodo, kad daugelis moterų pirmąsias odos problemas bando spręsti pačios, tačiau ne visuomet teisingai. Deja, bet netinkama veido odos priežiūra gali būti ne tik neveiksminga, bet ir pakenkti odai. Išklausę moterų skundus ir sužinoję, kokiais metodais anksčiau bandė padėti savo odai, mes, dermatologai, dažnai griebiamės už galvos ir skubame paaiškinti, kokios priemonės yra naudingos ir kurios tėra išgalvoti mitai“, - tvirtina klinikos „Grožio chirurgija“ gydytoja dermatologė Ramunė Petrosian.

1 mitas: pavasarį nebūtina saugoti veido odos nuo saulės

Nors pavasarį saulė nėra tokia aktyvi ir pavojinga kaip vasarą, tačiau nudegti saulėje galima jau pirmomis šiltomis kovo-balandžio dienomis. „Jeigu lauke ketinama praleisti daugiau laiko, rekomenduojama naudoti kremus nuo saulės su atitinkama apsauga (SPF 15-20-30); keliaujant į šiltus kraštus vertėtų rinktis kremus, apsaugančius nuo kaitresnės saulės (SPF 30-50). Visoms moterims noriu priminti, kad ir vėsiu arba debesuotu oru saulės spinduliai pasiekia žemę, todėl šiltuoju metų laiku apsauga yra reikalinga beveik visada“, - teigia R. Petrosian.

2 mitas: pagrindinė raukšlių priežastis – saulė

Pasak dermatologės, raukšlių atsiradimą skatina genetika ir paveldimumas, bėgant metams atsiradę medžiagų apykaitos pakitimai ir aplinkos veiksniai: gyvenimo būdas, mityba, sportas, odos priežiūra, ultravioletiniai spinduliai. Dėl ultravioletinių spindulių poveikio oda išsausėja, netenka drėgmės ir susidaro laisvieji radikalai, kurie paveikia ląsteles ir elastines odos skaidulas – visa tai skatina raukšlių atsiradimą. „Moterys dažnai skundžiasi, kad įvairūs kremai nebepadeda, o metai toliau vagoja veidą. Tačiau dermatologai ir šiuo atveju turi sprendimą – veido atjauninimo procedūrą su lazeriu, kuri gali sumažinti raukšles arba visai jas panaikinti“, - pasakoja R. Petrosian.

3 mitas: tam, kad neišsausėtų oda, reikia gerti daug vandens

Per dieną žmogui rekomenduojama išgerti 1,5-2 litrus vandens – vanduo gerina virškinimą, mažina toksinų kiekį ir drėkina odą. Tačiau norint išlaikyti tinkamą odos drėgmę, vien tik gerti daug vandens nepakanka – reikia naudoti ir drėkinamuosius kremus. „Kartais dėl itin sausos odos, pleiskanojimo ir odos sudirgimo tokių kremų nepakanka, tuomet dermatologai odos drėgmei atstatyti dažniausiai rekomenduoja mezoterapijos procedūras. Mezoterapijos metu į probleminės kūno zonos odą sušvirkščiamos biologiškai aktyvios medžiagos – hialurono rūgštis, vitaminai (A, E, C, B, K), amino rūgštys, antioksidantai – skatinančios odos atsinaujinimą ir kraujo cirkuliaciją“, - tvirtina R. Petrosian.

4 mitas: spuogus reikia valyti mechaniškai

Pasak R. Petrosian, moterys dažnai kreipiasi dėl ilgaamžių spuogų, kuriuos atsibosta nuolat slėpti po storu makiažo sluoksniu, pavasarį – kuomet norisi švytėti ir atrodyti nepriekaištingai, tai tampa erzinančia problema. „Nuolatinis spuogų spaudymas ir lietimas gali išprovokuoti uždegiminį procesą. Tuomet padidėja antrinės infekcijos rizika ir tikimybė, kad išspausto spuogo vietoje pradės formuotis nedideli randeliai. Jeigu spuogai neišnyksta savaime ir tampa kasdienine problema, rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją dermatologą ir įvertinti odos būklę bei numatyti gydymo būdus. Šį mėnesį mūsų klinikoje vyksiančioje „Ekspertų dienoje“ gydytojai ekspertai konsultacijų ir seminarų metu atsakys į visus su odos problemomis susijusius klausimus“, - pasakoja R. Petrosian.

5 mitas: jeigu veido oda yra riebi, negalima naudoti aliejų

Gydytoja R. Petrosian skuba paneigti šį mitą ir teigia, kad nerafinuotas aliejus yra ypač naudingas ir jį galima pritaikyti visų tipų odai. Toks aliejus gausus antioksidantų, vitaminų ir riebiųjų rūgščių, todėl ypač gerai maitina ir drėkina odą. Natūralūs augaliniai aliejai: avokadų, argano, migdolų, kokosų ir kviečių grūdų gemalų padeda tinkamai sureguliuoti odos drėgmę. Jeigu moterų netenkina namuose esančiomis priemonėmis pasiekti rezultatai, galima odos sveikatą pagerinti su lazerio procedūromis.

grožis, odos priežiūra, sveikata, veido oda

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai