Plastinės operacijos šiandien – prieinamos ne tik turtuoliams

Dar prieš nepilną dešimtmetį plastinės opercijos lietuviams asocijavosi su visuomet besišypsančiais amerikiečiais, dirbtinėmis moterimis ir turtingų vyrų žmonų įnoriais. Tačiau šiandien vis daugiau žmonių drąsiai šneka apie patobulintas kūno linijas, pamirštus kompleksus ir atgautą pasitikėjimą savimi.

Nors Lietuvoje dovanoti plastinės chirurgijos paslaugas gimtadienio proga dar nėra populiaru, vis tik klinikoje „Flebologijos centras” konsultuojantis plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Jonas Drąsutis sako, jog lygindamas pacientus šiandien ir prieš penkerius metus pastebi tam tikrų skirtumų. „Seniau dažnai susidurdavome su pacientais, ypač moterimis, kurios po operacijos išvykdavo atostogauti į užsienį, išvažiuodavo pailsėti į sanatorijas, o grįžus, išgirdusios komplimentus, teigdavo, jog geras poilsis daro stebuklus. Šiandien žmonės į estetines procedūras žiūri daug natūraliau ir patys pasakojasi apie savo patirtį, rekomenduoja gydytojus artimiesiems bei garsiai džiaugiasi rezultatais“, – teigia gydytojas J. Drąsutis.

Rūpestis išvaizda tampa aktualus ir vyrams

Pasak gydytojo, nors Lietuva plastinės chirurgijos atžvilgiu vis dar yra konservatyvi šalis, pats požiūris į žmogaus kūną, išvaizdą labai pasikeitė.

„Pastebiu, jog požiūris, kad rūpintis savo išvaizda yra tuštybė, Lietuvoje pamažu nyksta. To nebesigėdija ir vyrai. Įvairūs kremai, grožio procedūros, raukšlių mažinimas seniau buvo laikomi nevyriškais dalykais. Nors vyrų pacientų procentas, palyginti su moterimis, yra mažesnis, vis daugiau stipriosios lyties atstovų taip pat kreipiasi į plastikos chirurgus“, – patirtimi dalinasi plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas.

Kalbant apie estetinės chirurgijos operacijas, Lietuvoje kaip ir visame pasaulyje labiausiai paplitusi operacija – krūtų didinimas implantais. Taip pat populiari viršutinių ir apatinių vokų plastika, riebalų nusiurbimas. Kuo toliau, tuo dažniau atsiranda pacienčių, kurios pageidauja krūtų mažinimo ar krūtų pakėlimo operacijos.

„Džiugu, kad klinikoje kasdien lankosi vis daugiau vyrų. Tai rodo, jog įvaizdis, kad plastinė chirurgija skirta tik moteris, nyksta. Vyrai Lietuvoje taip pat pradėjo rūpintis savo išvaizda, sveikata, gražiu kūnu ir tai siejama ne su pasipūtimu, tuštybe, bet natūraliu noru labiau pasitikėti savimi, sau patikti“, – pasakoja chirurgas.

Plastinė operacija – per pietų pertrauką

Dauguma žmonių įsivaizduoja, kad plastikos chirurgija yra labai skausminga, o gijimas po operacijos užtrunka net iki pusės metų ar daugiau, tačiau gydytojas J. Drąsutis ramina ir pasakoja ne vieną atvejį, kai pacientai procedūrai atvyksta tiesiog turėdami laisvesnę dieną darbe.

„Viena iš lengviausių ir itin pastebimą efektą duodančių operacijų yra viršutinių ir apatinių vokų plastika. Operaciniai siūlai po vokų korekcijos pašalinami jau po 7 dienų, o nedidelės mėlynės dažniausiai išnyksta per 10 dienų laikotarpį. Dauguma pacientų į kasdienius darbus grįžta po pirmosios savaitės, o jei pareigos nereikalauja kasdien akis į akį bendrauti su klientais, savo planų atsisakyti visai nereikia“, – teigia gydytojas.

Po šios operacijos, kurią taip pat pamėgo ir vyriškosios lyties atstovai, žmogaus veido bruožai pastebimai atjaunėja: žmogus atrodo žvalus, išsimiegojęs, išryškėja akys. Kai kurias procedūras, pavyzdžiui, botulino toksino injekcijas, gydytojams tenka atlikti net ir per pietų pertraukas, kadangi procedūrai užtenka vos keleto minučių, o profesionaliai ją atlikus į darbą galima grįžti tą pačią dieną.

„Šiandien nebegalima išskirti tipinio plastikos chirurgijos paciento. Klientų spektras apima nuo pačių jauniausių, pavyzdžiui, kelerių metų vaikų, kuriuos tėveliai atveda dėl atlėpusių ausų, iki pagyvenusių vyrų, kurie nori riebalų nusiurbimo procedūros. Pasitaiko, kad tą pačią dieną, dėl tos pačios operacijos kreipiasi visiškai skirtingi 20-ies ir 60-ies metų pacientai, kuriuos vienija tik viena – noras susikurti geresnę gyvenimo kokybę. Jei seniau apie plastinę chirurgiją dažniausiai išgirsdavome tik per televiziją, šiandien turime daug ir lengvai prieinamos informacijos. Žmonės ateina apsiskaitę, nebeturi tiek daug nepagrįstų baimių tiek dėl operacijų sudėtingumo, gijimo proceso, tiek dėl kainos“, – teigia J. Drąsutis.

Gydytojo kompetencija – ne tik operuoti, bet ir numalšinti spontaniškus sprendimus

Pasak J. Drąsučio, geras gydytojas turi būti geras konsultantas, tad vizitas pas chirurgą nereiškia, kad operacija bus tikrai atlikta. Gydytojams tenka atkalbėti žmones nuo operacijų dėl netinkamo laiko arba tiesiog dėl to, kad jiems norimos operacijos nereikia.

„Visų pirma, mes esame žmonės, tad, jei matome, kad pacientas nori operuoti visiškai defektų neturintį veidą, patariame to nedaryti, o ne aklai sekame pacientų norus. Taip pat stengiuosi atkalbėti žmones nuo operacinio gydymo, jei šie pageidauja procedūros artėjant jubiliejaus, vestuvių ar kitai progai. Tokiu atveju rekomenduoju ateiti po šventės, nes chirurgija nėra ta sritis, kurią galima būtų įsprausti į laiko rėmus. Be to, kiekvienas organizmas yra unikalus ir sveiksta nevienodai”, – sako gydytojas Jonas Drąsutis.

Jau paskyrus operaciją pacientai daugiausiai baiminasi skausmo, tačiau gydytojas J. Drąsutis ramina, jog tai visiškai normalu.

„Manau jaudintis dėl numatomos operacijos yra normalu, todėl labai svarbu pasitikėti operuojančiu chirurgu. Jeigu gydytojas nekelia pasitikėjimo, tuomet reikia eiti ieškoti tokio, kuris yra artimas širdžiai. Gali būti, jog tokį gydytoją rasite tik iš trečio ar ketvirto karto, tačiau ieškoti savo specialisto verta“, – teigia gydytojas ir priduria, kad tarp paciento ir chirurgo turi užsimegzti abipusio pasitikėjimo ryšys. Tik tuomet galima tikėtis gerų rezultatų.

Vieniems pacientams svarbu draugiškas gydytojas ir klinikos personalas, kitiem – aplinka, tretiems – kaina. Kiekvienas žmogus nusprendžia, kas jam yra geriausia. Labai svarbu, kad žmogus pats apsispręstų, kur nori būti gydomas bei operuojamas, o ne aklai sektų kitų rekomendacijomis.

„Kiekvienas gydytojas, dirbantis šioje srityje, stengiasi pagerinti tiek žmogaus fizinę būklę, tiek emocinę. Didžiausias atpildas mums – kai žmogus po operacijos atranda ramybę, pasitikėjimą ir džiaugsmą, kurio ieškojo. Jeigu sugebi padėti žmogui įgyvendinti jo norus, tai yra abipusis pasitenkinimas. Tokie momentai suteikia jėgų dirbti toliau, stengtis dėl kiekvieno paciento ir tobulėti”, – savo patirtimi ir žiniomis dalinasi plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Jonas Drąsutis.

chirurgija, grožis, išvaizda, Jonas Drąsutis, operacija, plastinė chirurgija, plastinė ir rekonstrukcinė chirurgija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai