„Mokslo sriuba“: neįtikėtini kvantinės fizikos reiškiniai (video)

1935 m. fizikas Ervinas Šriodingeris sugalvojo mintinį eksperimentą. Įsivaizduokite tokią situaciją. Uždarote katę sandarioje dėžėje, prie kurios prijungtas nuodingų dujų balionėlis. Balionėlis yra užsuktas, o jo atsukimą automatiškai nulemia radioaktyvaus mėginio pavyzdžiui, radioaktyvios anglies, bet tinka ir bet koks kitas,­ skilimas. Palaukiame tiek laiko, kiek vidutiniškai reikia vienam mėginio atomui skilti, ir atidarome dėžę. Ar gyva bus katė, ar mirusi? Kada anksčiausiai galime tai pasakyti ­tik atidarę dėžę ar kažkiek anksčiau? Jei nežinome, ar katė gyva, iki pat tada, kai dėžę atidarome, tai kokia ji buvo prieš tai?

„Kvantinėje fizikoje slypi daugybė idėjų, kurios atrodo nesuderinamos su sveiku protu. Išgirdę apie tokį bandymą, kai kurie turbūt pasibaisėjote tokiu siaubingu elgesiu su gyvūnais. Kiti galbūt šyptelėjote, nes atpažinote vieną garsiausių kvantinės mechanikos eksperimentų ­Šriodingerio katę. Nors šis eksperimentas yra tik mintinis ­ tai reiškia, kad niekada nebuvo net pasiūlymo iš tikro šitaip kankinti katę ­ jis yra giliai įsirėžęs į mokslo istoriją. Taip giliai, kad nereikia būti mokslininku, jog kažką apie šį gyvūną būtum girdėjęs. Bent jau kokį anekdotą apie tai, kad ieškoma Šriodingerio katė ­ gyva IR mirusi.“ ­ laidą kviečia žiūrėti „Mokslo sriubos“ virėjai.

 


TV laida „Mokslo sriuba“ ­ tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva populiarinti mokslą visuomenėje. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kas antrą trečiadienį 22:00 val. per LRT Kultūros kanalą. „Mokslo sriuba“ kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

Ervinas Šriodingeris, fizika, kvantinė fizika, mokslas, mokslo sriuba, Šriodingerio katė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai