Kodėl Romą vertą aplankyti pavasarį?

Turbūt daugelis keliautojų sutiks, kad „amžinojo miesto“ – Romos žavesys geriausiai atsiskleidžia pavasarį, kuomet gamta pradeda žydėti, o milžiniški turistų srautai dar netrukdo klaidžioti senove alsuojančiomis gatvėmis, kuriose buvusi imperijos didybė persipina su šiuolaikine, išskirtinai vakarietiška italų kultūra bei nuostabiais čionykštės virtuvės kvapais. Tad nedvejokite – juk visi keliai veda į Romą!

Pavasarinės kelionės į Romą įspūdžiais dalijasi „Eurolines“ vadovas ir patyręs keliautojas Edmundas Pavlovas.

Pavasaris – geriausias metas itališkam piknikui parke

Sakoma, kad Roma yra įsikūrusi ant 7 kalvų, tačiau tai netiesa – jų čia kur kas daugiau. Kiek atokiau nuo antikinio miesto, dešiniame Tibro upės krante, stūkso Gianicolo arba Janiculum kalva, kuri kiekvieną lankytoją apdovanoja bene gražiausia miesto panorama, papuošta bažnyčių kupolais ir bokštais. „Pavasarį čia rekomenduotina ne tik gerėtis apylinkiu vaizdais, bet ir aplankyti Amerikos akademijos sodus, kuriuose pamatysite aibę įvairiausių augalų bei paukščių: genių, mėlynųjų zylių, liepsnelių ir net 12 drugelių rūšių“, – sakė E. Pavlovas.


Villa Borghese parkas

Didelį įspūdį taip pat paliks pavasariniais žiedais pasipuošęs Villa Borghese parkas. Lankydamiesi jame, ieškokite kiek atokesniame kampelyje įsikūrusio Giardino del Lago. Šis žavingas, angliško stiliaus sodas buvo pasodintas 18-ojo amžiaus pabaigoje princo Marcantonio Borghese IV užsakymu. „Sodo širdyje rasite klasikinę šventyklą, 1800 m. pastatytą graikų medicinos ir gydymo dievui Asklepijui bei nuostabaus grožio tvenkinį, apaugusį įspūdingais akmeniniais ąžuolais, - pasakojo keliautojas – Tai turbūt viena romantiškiausių vietų piknikui visoje Romoje.“

O žingeidiems būtina aplankyti Via Appia Antica – senosios Romos imperijos kelią, kuris šiuo metu virto žaliu parku. Turistus čia traukia įspūdingieji Kalisto požemiai, o vietinius sutiksite besimėgaujančius iškylomis su draugais ar tiesiog ramiu pasivaikščiojimu gamtoje.

Džiugins pavasarinių švenčių gausa

Kovo 27 dieną šiais metais visas katalikų pasaulis minės Velykas - Pasqua, kurios, net neverta abejoti, yra viena svarbiausių švenčių Romoje. „Velykų laikotarpiu visame mieste tvyro ypatinga atmosfera. Apsilankymas mišiose Šv. Petro aikštėje ir popiežiaus palaiminimas iš centrinio Vatikano bazilikos balkono – nepamirštama patirtis net ir nepraktikuojančiam katalikui“, - sakė E. Pavlovas.


Turistai Koliziejaus fone

Kiek vėliau, balandžio viduryje, Romoje yra minima Kultūros paveldo savaitė arba Settimana della Cultura. Daugelis muziejų šia proga ne tik nemokamai atveria duris, bet ir siūlo pamatyti vietas, kurių lankymas įpratai nėra galimas. „Tiesa, organizatoriai dažnai paskelbia apie tam tikrus įvykius, tik prieš pat jiems prasidedant, tad vertėtų nuolatos ieškoti atnaujintos informacijos internete, - patarimus dalijo E. Pavlovas. – Daugiausiai apie šios savaitės renginius skelbiama puslapyje beniculturali.it.“

O linksmiausia pavasario šventė Italijos sostinės lankytojus pasitiks balandžio 21-ąją – būtent šią dieną kiekvienais metais yra minimas miesto gimtadienis - Natale di Roma. Legenda byloja, kad Romulas įkūrė Romos miestą 753 m. pr. Kr, tad šiais metais tai bus jau 2769-oji šventė! Visame mieste šia proga kiekvienais metais vyksta aibės renginių – koncertų, paradų, spektaklių, o nuostabią dieną vainikuoja įspūdingi fejerverkai, kuriuos ypač rekomenduotina stebėti užsilipus ant Kapitolijaus kalvos – vaizdas tikrai nepamirštamas.

Itališki ledai gardžiausi pavasarį

Italų virtuvė – kur kas daugiau nei spagečiai ar pica, tad sezoniškumas joje yra labai svarbus. Restoranai gerbiantis vietinę kultūrą, visuomet turės sezoninį meniu ir niekuomet nesiūlys patiekalų su ingredientais, kurie esamam metų laikui nėra būdingi.


Moteris ragauja gelato

„Pavyzdžiui, jei norite paragauti Italijoje be galo populiarių artišokų, nebandykite to daryti rugpjūtį. Jei ir rasite juos meniu – artišokai tikrai bus importiniai, tad ir skonis ne toks įsimintinas, – komentavo „Eurolines“ atstovas. – Artišokų sezonas tęsiasi nuo vasario iki gegužės, tad tai dar viena puiki priežastis, kodėl šią šalį vertą aplankyti pavasarį!“

Kitas ypač rekomenduotinas pavasario skanėstas – garsusis itališkas gelato. „Jeigu dar nežinote, kas yra gelato – jums nedelsiant reikia krautis lagaminus ir vykti į Romą, - šypsenos neslėpė E. Pavlovas. – Nors šie ledai puikus visais metų laikais, sakoma, kad būtent pavasarį, kuomet visa gamta atgyja ir oro temperatūra sušyla – jų skonis pats nuostabiausias. Ypač jei gelato mėgaujamasi ramaus ir lėto pasivaikščiojimo metu, besigrožint apylinkėmis.“

Edmundas Pavlovas, kelionės, kelionės pavasarį, pavasio kelionės, roma, turizmas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai