Tautas taikantis muzikinis duetas (video)

Jan Locus nuotr.

Tradicinio Armėnijos instrumento duduko meistras Vardan Hovanissian ir sazo žinovas Emre Gültekin iš Turkijos Lietuvos klausytojams pristatys savo pirmąjį bendrą albumą „Adana“, skirtą paminėti šimtosioms armėnų tautos genocido metinėms. Subtili dviejų draugų ir dviejų tautų susitaikymo muzika, būdama egzotiška ir natūrali tarsi kvėpavimas, pakylėja klausytoją bei atskleidžia vilties triumfą prieš neapykantą ir istoriją.

Daugiau nei prieš dešimtį metų susitikę sielos broliai Vardan Hovanissian ir Emre Gültekin 2015 m. savo muzikinę draugystę įamžino albume „Adana“, tapusiame ne vien nuoroda į Turkijos miestą, vos prieš šimtmetį sudavusį skaudų smūgį armėnams genocido metu, tačiau ir vilties simboliu – kūrėjams Adana yra vieta, kurioje armėnai bei turkai gyvena harmonijoje.Harmoningos armėnų ir turkų dainos, melancholiškas duduko tembras ir virtuoziški sazo bei tambūro instrumentų garsai atskleidžia šviesiąją istorijos pusę. Albumas „Adana“ subtiliai atspindi ir tyrinėja vis dar aštriai juntamą dviejų tautų skausmą, tačiau tuo pat metu išlieka nepaprastai pakilus – skausmas yra gerbiamas ir pakeičiamas supratimu, susitaikymu bei bendros kultūros šventimu.

Vardan Hovanissian (Armėnija) – plačiai pripažintas tradicinių armėnų pučiamųjų instrumentų žinovas. Talentingasis atlikėjas, grojimo paslapčių išmokęs pas Khachik Khachatryan, yra tituluojamas duduko muzikos ambasadoriumi, įkūnijančiu Armėnijos muzikos dvasią.

Nuo V a. pr. Kr. sutinkamas dudukas yra vienas seniausių dvigubą liežuvėlį turinčių medinių pučiamųjų instrumentų. Šio instrumento garsas atspindi ir reprezentuoja armėnų tautos dvasią, o šiltas, mąslus ir liūdnas tembras, paliečiantis giliausias klausytojų širdžių kerteles, yra vis labiau vertinamas visame pasaulyje.

Išlikdamas ištikimas tradicinei armėnų kūrybai Vardan Hovanissian labai natūraliai mezga ryšius su kaimyninių Turkijos, Sirijos teritorijų bei kitų Europos šalių liaudies ir džiazo muzikos įtakomis. Jis yra koncertavęs drauge su Armėnijos Nacionalinės liaudies muzikos ansambliu, savo gimtosios šalies grupėmis „Gandzasar“, „Marathouk & Ervand Saharouny“. O muzikiniai susitikimai su Tigran ir Yasmin Levy peraugo į pasirodymus visame pasaulyje – Europoje, Kanadoje, Australijoje, Azijoje kartu su Yasmin Levy, „Arax“, „Hijaz“ ir „Blindnote“.

Emre Gültekin (Turkija), duete grojantis sazu, baglama ir tambūru bei atliekantis vokalo partijas, yra kilęs iš garsios muzikantų šeimos. Belgijoje gimęs Emre muziką atrado savo tėvo Lütfü Gültekin dėka, kuris jį išmokė groti sazu – ilgakakle liutnia, galinčia išgauti subtiliausias harmonijas.

Šis skirtingų kultūrų ribas peržengiantis instrumentas yra plačiai paplitęs Artimuosiuose Rytuose, tačiau savo apogėjų ir didžiausią meninę išraišką pasiekė Anatolijos muzikoje per tokius meistrus kaip Talip Ozkan ir Mustafa Karaçeper, kurie tiesiogiai su sazo muzika supažindino Emre Gültekin ir jo tėvą – žymų Turkijos bardą.

Emre Gültekin šiandien dalyvauja daugybėje projektų, pasižyminčių įvairiomis muzikinėmis įtakomis bei skirtingo pobūdžio kūryba – nuo Malick Pathe Sow (Senegalas) iki Goran Bregovic (Serbija), Véronique Gillet (Belgija) ir Dadmehr (Iranas). Emre Gültekin taip pat groja su „Blindnote“ ir savo šeimos grupėje „Gültekinler“, rašo muziką kino filmams bei dirba garso inžinieriumi.

Vardan Hovanissian ir Emre Gültekin duetas – tai aukštos klasės, kilnus dviejų ryškių muzikinių kultūrų susitaikymas. Atlikėjų muzika tarsi tiltas jungia Armėniją ir Turkiją ramiais, vingiuotais, tradicinės, bet originalios muzikos garsais. Rafinuotas grojimas, kontempliatyvi ir nostalgiška nuotaika, prasmingi dainų tekstai demonstruoja gerą muzikinį skonį ir kūrėjų artistiškumą.

Koncertai:
Vasario 6d. 19val. Šv.Kotrynos bažnyčia, Vilnius
Vasario 7d. 18val. Nacionalinis Kauno dramos teatras, Kaunas

Armėnija, baglama, dudukas, koncertai, liutnia, menas, muzika, sazas, tambūras, turkija

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai