Now Reading
Kulkinis šaudymas – inteligentiška sporto šaka?

Kulkinis šaudymas – inteligentiška sporto šaka?

Kulkinis šaudymas – inteligentiška sporto šaka?

Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) studentė Jolanta Jancevič džiaugiasi neseniai apgynusi Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų kulkinio šaudymo varžybų vicečempionės vardą. „Šis titulas skatina mane dar labiau stengtis, dar daugiau treniruotis. Tai atpildas už treniruotėse praleistas valandas ir įdėtą darbą“, – sako mergina.

Kulkinis šaudymas – tai sporto šaka, kurioje šaudoma į taikinius iš graižtvinių šautuvų, pistoletų. „Kulkinis šaudymas yra viena iš seniausių ir populiariausių sporto šakų pasaulyje, atsiradusi, kai tik buvo išrasti šaunamieji ginklai. Šaudoma iš 10, 25 ir 50 m atstumo su 4,5 ir 5,6 mm kalibro ginklais – šautuvais ir pistoletais“, – paaiškina tituluota šaulė.

Jolanta pasakoja, kad šaudymas yra labai populiari sporto šaka užsienyje. „Užsienyje yra begalė šaudymo mokyklų, klubų, šaudyklų. Šaudymu užsiima labai daug sportininkų. Deja, Lietuvoje situacija yra liūdnesnė, nes šaudymas mūsų šalyje nėra labai populiari sporto šaka. Dažnai žmonės, sužinoję, kad užsiimu tokiu sportu, klausia: „Šaudymas? O yra tokia sporto šaka? Kaip tai išvis atrodo…“ Dažniausiai kulkinis šaudymas pas mus yra painiojamas su šaudymu iš lanko“, – pasakoja LEU studentė.

Jolanta apgailestauja, kad mažai kas žino, jog Lietuvoje yra keletas šaudyklų, kur sportininkai, važinėjantys į aukšto lygio varžybas ir sėkmingai jose pasirodantys, treniruojasi.


Jolanta Jancevič

Tokia ne itin moteriška sporto šaka Jolantą patraukė savo išskirtinumu, nes tai, pasak merginos, yra visiškai kitoks užsiėmimas. „Tai labiau psichologinė sporto šaka, nes visą laiką reikia galvoti. Kiekvienas šūvis turi būti apgalvotas nuo pradžių iki galo. Treneris dažnai kartoja, kad tai protingų žmonių sportas, inteligentiška sporto šaka, nes visi šauliai yra labai susikaupę, drausmingi ir ištvermingi“, – pasakoja LEU ketvirtakursė.

Nuo pat vaikystės labai aktyvi mergina dalyvaudavo visuose būreliuose, popamokinėje veikloje. „Lankiau šokių būrelį, chorą, futbolo treniruotes, dalyvaudavau įvairiose olimpiadose“, – prisimena sportininkė. Tačiau jau mokykloje ją labiausiai traukė kūno kultūros pamokos, patiko kalbos ir dailė. „Stengiausi visą laiką dalyvauti įvairiuose sporto renginiuose ir šventėse. Tai sėkmingai darau ir iki šiol“, – prisipažįsta Jolanta.

Mergina šaudymu susidomėjo būdama dvylikos metų, kai mokykloje atsirado šaudymo būrelis. „O po dvejų treniruočių metų, praleistų mokyklos rūsyje, kūno kultūros mokytojas, kuris yra ir mano šaudymo treneris, pasiūlė lankyti šaudymo sporto mokyklą. Ją sėkmingai lankau jau dešimt metų“, – prisiminimais dalijasi Lietuvos aukštųjų mokyklų studentų kulkinio šaudymo vicečempionė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jolanta pasakoja, kad labai stengiasi šią sporto šaką pristatyti visuomenei. „Dalyvaujame įvairiuose sporto renginiuose, sporto šventėse, pristatome šaudymą, duodame pabandyti pašaudyti, kad žmonės suprastų, jog tai nėra taip paprasta. Mūsų sportas reikalauja begalinio susikaupimo ir ištvermės“, – pasakoja mergina ir priduria, kad labai džiaugiasi, kai žmonės, bent kartą susidūrę su šaudymu, susižavi ir domisi šia sporto šaka.

Mergina prisipažįsta, kad būtent šaudymas ir treneris ją atvedė ir į LEU. „Šaudydama supratau, jog noriu gyvenimą sieti būtent su sportu ir vaikais. Kūno kultūros studijos buvo pats tinkamiausias variantas siekiant naujų žinių ir rezultatų sporte, tobulėjant ir fiziškai, ir psichologiškai. Universitetas suteikia puikią galimybę mokytis ir sportuoti vienu metu. Sportininkai yra nuolat raginami sportuoti ir siekti rezultatų. Džiaugiuosi, kad pasirinkau būtent tokias studijas, nes jos man padėjo labiau pasitikėti savimi, siekti savo tikslų, įgyti daug žinių, įskiepijo tam tikrų vertybių ir leido suprasti, jog einu tinkamu keliu. Galbūt net atskleidė man pačiai dar nežinomas mano savybes“, – teigia Sporto ir sveikatos fakulteto studentė.

Jolanta, baigusi studijas, planuoja dirbti mokykloje, tačiau neatmeta galimybės pabandyti dirbti ir šaudymo trenere, nes šis darbas ją be galo žavi. Todėl kiekvienam, kuris dar tik galvoja, ar verta rinktis pedagoginę kryptį būtent LEU, palinkėtų tai ir padaryti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top