Now Reading
Kaip nepamiršti aktyvaus laisvalaikio žiemą?

Kaip nepamiršti aktyvaus laisvalaikio žiemą?

Kaip nepamiršti aktyvaus laisvalaikio žiemą?

Iškritus pirmam sniegui, po truputį pratinamės prie artėjančios žiemos. Lauke darosi vis atšiauriau, o šiltuoju metų laiku propaguotas aktyvus poilsis daug kam nueina į antrą planą. Tačiau tingiai žiemojantis mūsų kūnas nėra gerai sveikatai – fizinio aktyvumo stoka nulemia ne tik prastėjančią fizinę formą, tačiau ir silpnėjančią imuninę sistemą. Tad kokia fizine veikla užsiimti žiemą ir kaip tam pasiruošti?

Svarbiausia būti tinkamai pasiruošus

Pasak kalnų slidininko Andriaus Grigaro, sportuojant lauke žiemą svarbiausia yra tinkama apranga: „Sportuoti žiemą smagu tik tada, kai šaltis nepurto, o žmogui šalta pasidaro nuo drėgmės. Sportuojantysis greitai sušyla, todėl norint neperšalti, reikalinga „kvėpuojanti“ apranga – kad žmogaus prakaituojant sukuriama drėgmė išeitų, bet šiluma liktų. Ant sniego praleidžiant daug laiko, praverčia drėgmei atsparūs drabužiai.“

Tuo tarpu Simonas Skupas, „Samsung“ padalinio Lietuvoje vadovas sako, jog sportuojant žiemą pasitarnauti gali ir išmaniosios technologijos: „Žmonės jau įprato naudoti išmaniuosius įrenginius bėgiojant, tad kodėl to negalima daryti, pavyzdžiui, slidinėjant? Egzistuoja daugybė programėlių, tokių kaip „S Health“ ar „Endomondo“. Jos padeda sekti nukeliautą atstumą ir vykdyti savo užsibrėžtus tikslus. O išmanųjį telefoną sujungus su išmaniuoju laikrodžiu galima pasiekti ir dar geresnių rezultatų – pavyzdžiui, su „Samsung Gear S2“ jūs galite stebėti savo širdies ritmo greitį bei sudegintų kalorijų kiekį. Visa tai daro sportą pilnavertiškesnį ir patogesnį – pavyzdžiui, nebereikia šaltyje traukti telefono kai su jumis bando susisiekti – visą informaciją jūs galite turėti ant savo riešo. Be to, sportuojant atšiauresnėmis sąlygomis ir ištikus nelaimei, yra labai svarbu turėti veikiančią susisiekimo priemonę dėl saugumo.“

Vienas iš pasiūlymų – populiarėjantis lygumų slidinėjimas

Viena iš greičiausiai populiarėjančių žiemos sporto šakų Lietuvoje yra lygumų slidinėjimas. Šio sporto privalumas – juo gali mėgautis bet kas, nepriklausomai nuo amžiaus, lyties ar patirties.

Vilniaus keliautojų klubo organizuojami „Snaigės“ žygiai tai tik patvirtina – juose dalyvauja ir vos darželį lankyti pradėję vaikai, ir jau garbaus amžiaus sulaukę entuziastai. Pasak klubo pirmininko Algimanto Jucevičiaus, gamtoje žmogus pailsi geriausiai: „Mūsų organizuojami žygiai nėra lenktynės – mes susirenkame pailsėti nuo miesto triukšmo ir tempo. Pabuvę gamtoje, žygių dalyviai jaučiasi energingesni, pasikrovę teigiamų emocijų. Juk gamta yra geriausias stadionas – nebūtina žiemą užsidaryti sporto klubuose.“

Rinkitės, tai kas patinka

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Ne vienas sporto treneris ir sveikos gyvensenos žinovas pataria rinktis tokį sportą, kuris iš tiesų kelią pasitenkinimą. Taigi, prieš pradedant sportuoti žiemą taip pat pamąstykite, kokia veikla jums būtų patraukliausia.

Ramesniems ar mažiau fizinės ištvermės turintiems tiks šiaurietiškas ėjimas. Jo metu dirba visas kūnas – tačiau kitaip nei vaikštant paprastai, šis mažiau apkraunamas. Būtent todėl jis puikiai tinka žmonėms, jaučiantiems nugaros ar sąnarių skausmus. Be to, šiaurietiškas ėjimas pagerina deguonies įsisavinimą kūne, dėl ko žmonės jaučiasi geriau, labiau pailsėję bei energingesni. O norint užsiimti šia veikla tereikia specialiai tam pritaikytų lazdų bei šiltos aprangos.

Norintiems daugiau ekstremalumo bei mėgstantiems komandinį sportą, verta išbandyti ledo ritulį. Užšalus ežerams ir ledui sustorėjus iki tiek, jog tampa saugu ant jo vaikščioti, jie gali būti panaudojami ir kaip ledo ritulio aikštelė. Šiuo atveju netgi nebūtina mokėti čiuožti pačiūžomis – užtenka ir ant ledo neslystančių batų. Nebūtinas ir ritulys – jį puikiai pakeičia ir teniso kamuoliukas. Tiesa, be ledo ritulio lazdų apsieiti gali ir nepavykti.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top