Now Reading
Kaip maistui išleisti mažiau pinigų?

Kaip maistui išleisti mažiau pinigų?

Kaip maistui išleisti mažiau pinigų?

Nors lietuviai didžiąją atlyginimo dalį išleidžia maistui, nemažas jo kiekis lieka nepanaudotas ir patenka į šiukšliadėžę. Kokios to priežastys ir ką turėtume apsvarstyti prieš įžengdami į parduotuvę bei planuodami maistui skirtas lėšas? Pateikiame keletą patarimų, padėsiančių sutaupyti ar bent jau sąmoningiau vertinti asmeninius apsipirkimo ir maitinimosi įpročius.

Europos Komisijos duomenimis, daugmaž trečdalis pasaulyje pagaminamo maisto yra išmetama: vien Europoje per metus iššvaistoma 89 mln. tonų maisto, nepaisant to, kad 79 mln. ES piliečių gyvena žemiau skurdo ribos. Lietuvoje kasmet atsikratoma 581 tūkst. tonų maisto atliekų, tad vienam šalies gyventojui per metus tenka 171 kg išmetamo maisto.

Romana Leleivienė, maisto tiekimo įmonės „Pontem“ maitinimo paslaugų departamento vadovė, patarė – svarbiausia dar prieš einant į parduotuvę apgalvoti, ką bei kodėl pirksite.

„Svarbu tiksliai žinoti, ko norisi, ir pagal tai sudaryti pirkinių sąrašą. Taip pat derėtų apgalvoti, ką ketinate gaminti šiandien bei kelias artimiausias dienas, kad į parduotuvę netektų užsukti kasdien, – komentavo R. Leleivienė. – Patartina maisto prekių nesirinkti ir alkanam: norėdami valgyti perkame daugiau bei įvairesnius, nebūtinai reikalingus, produktus. Toks impulsyvus elgesys veda prie to, kad įsigyjame kur kas daugiau produktų, kurių galime nespėti suvartoti iki galiojimo termino pabaigos.“

Valgymo namuose ir svetur ypatumai

Mitybos konsultantė atkreipė dėmesį ir į parduotuvių daromas akcijas, teikiamas nuolaidas bei pačioms parduotuvėms priklausančius prekinius ženklus, kurie paprastai – pigesni už kitus. Pasak R. Leleivienės, ilgai galiojančių produktų, kuriems taikomos nuolaidos, patartina nusipirkti daugiau. Tai gali būti kruopos, makaronai, šaldyti gaminiai. Tiekimo įmonės mitybos konsultantė atkreipė dėmesį ir į tai, jog daugiau narių turinčios šeimos sutaupo, kai valgyti gamina namie.

Kalbėdama apie maitinimąsi ne namuose, R. Leleivienė atkreipė dėmesį į vaikams duodamus kišenpinigius. „Nors greiti, pernelyg saldūs ar sūrūs užkandžiai: šokoladai, konditeriniai gaminiai su šokoladu ar kremu, bulvių traškučiai, sūdyti riešutai – mokyklose draudžiami, jų už pietums skirtus pinigus moksleiviai šalia mokyklos esančiuose prekybos centruose įsigyja patys. Dėl to pirmiausia turėtų sunerimti moksleivių tėvai. Netinkama mityba gali virsti rimta prielaida įvairioms vaikų ligoms. Sutikime, kad kuo anksčiau pradėsime vaikams formuoti sveikos mitybos įpročius, tuo geresnių rezultatų galime tikėtis ateityje“, – pabrėžė specialistė.

Ugdyti sveikos mitybos įpročius mokyklose padeda programos

Ikimokyklinio ugdymo įstaigose ir mokyklose vykdomos programos, skatinančios vaikus maitintis sveikiau. Pagal programą „Pienas vaikams“ ikimokyklinukai ir 1-4 klasių moksleiviai du kartus per savaitę nemokamai gauna pieno, sūrelių ar jogurtų. Programa „Vaisiai mokykloms“ suteikia galimybę ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtiniams ir 1-4 klasių mokiniams penkis kartus per mėnesį nemokamai gauti obuolių.

„Džiaugiamės vaikų mitybos įpročių gerinimui skirtomis programomis, nežiūrint į tai, kad tinkamai jas įvykdyti ar paįvairinti sveikų produktų asortimentą neretai trukdo biurokratinės kliūtys ir pernelyg dažnai keičiamos taisyklės, – sakė „Pontem“ departamento vadovė. – Visiems, ir ypač – pradinukų tėvams patarčiau ne duoti pinigus, o užsakyti sveikus, subalansuotus kompleksinius pietus mokyklos valgykloje. Maistas pastarosiose ruošiamas iš kruopščiai atrinktų aukščiausios kokybės, lietuviškos kilmės žaliavų. Didelis dėmesys skiriamas maisto gaminimo technologijoms, parenkamų produktų įvairovei. Mokiniai turi galimybę pasirinkti patiekalus, pagamintus maistines savybes tausojančiu būdu: virtus vandenyje ar garuose, troškintus.“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pasak maisto tiekimo įmonės departamento vadovės, gaminant valgį mokiniams griežtai laikomasi visų normatyvinių aktų, reglamentuojančių vaikų mitybą ugdymo įstaigose. Maisto kaloringumas, porcijų dydis yra paskaičiuotas pagal amžiaus grupes ir fiziologines normas, todėl išmetamo maisto problema čia nėra aktuali.

„Ypač reikėtų įvertinti tai, kad vaikai mokyklos valgykloje gali valgyti sveiką ir pilnavertį maistą net už nedidelius kišenpinigius. Juk sveiki ir skanūs pietūs-kompleksas (sriuba, duona, karštas antrasis patiekalas, daržovių salotos, gėrimas ir vaisius) mokyklos valgykloje gali kainuoti vidutiniškai apie 1,25 euro. Tad pietaudami mokykloje vaikai ne tik gauna sveiką, pilnavertį maistą, bet ir taupo šeimos biudžetą“, – teigė R. Leleivienė.

Kaip užkandžiauti darbe, kad sau nepakenktumėte?

Norint sutaupyti, rekomenduojama sveikiau maitintis ir darbo metu: didelė maistui skirtų lėšų dalis atitenka net keliskart per dieną geriamai, išsinešimui skirtai kavai ar smulkiems, bet organizmui nenaudingiems, užkandžiams (šokoladui, bandelėms, sumuštiniams su balta duona ir kt.). Remiantis sveikos mitybos principais, valgyti derėtų dažniau, bet po nedaug: tai padėtų atsikratyti stipraus alkio jausmo. Be to, svarbu į racioną įtraukti kruopas, kurios nėra brangios, bet ypač vertingos pusryčiams, ir vaisius bei daržoves, kurie gali būti sveikas pakaitalas nenaudingiems užkandžiams.

„Didesnį dėmesį skiriant sveikos mitybos kultūrai, būtume sveikesni, sumažėtų maistui skiriamos lėšos ir išmetamų produktų kiekis“, – apibendrino mitybos specialistė.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top