Kaip tapti herojumi? (video)

Dauguma žmonių galvoja, jog tapti herojumi gali tik filmuose vaizduojami, išgalvoti personažai, tokie kaip Betmenas, Haris Poteris ar Supermenas. Tačiau tai tik mitas, kadangi tapti tikru superherojumi gali jokių režisierių ar rašytojų suteiktų stebuklingų galių neturintis žmogus.

5 žingsniai, kaip tapti superherojumi:

1. Registracija, kurios metu paimamas kraujo mėginėlis iš venos tyrimams (apie 10 ml) ir užpildoma anketą apie sveikatą bei sutikimo forma būti įregistruotam į kaulų čiulpų donorų registrą.

2. Anoniminiai duomenys įrašomi į Lietuvos ir Pasaulio negiminingų donorų registrus – taip tampama potencialiu kaulų čiulpų donoru.

3. Sveikatos patikra. Paaiškėjus, jog registre esantis donoras pagal imunologinius žymenis tinka pacientui, nuodugniai ir išsamiai ištiriama donoro sveikata ir suderinamas donavimo laikas.

4. Donavimas. Kaulų čiulpų paėmimo procedūra atliekama VUL Santariškių klinikose. Donoras gali pasirinkti – donuoti kraujodaros kamienines ląsteles iš kraujo ar iš pačių kaulų čiulpų.

Donuojant iš kraujo, kamieninės ląstelės yra renkamos iš donorų rankų venų, naudojant specialų aparatą ir šis būdas vadinamas afereze. Procedūra trunka apie 4 – 5 valandas, o surinktas kiekis būna nedidelis, tik apie 100 – 300 ml. Donoras tą pačią dieną gali vykti namo, o paimtas ląstelių kiekis atsistato per kelias savaites.

Donuojant iš kaulų čiulpų, kamieninės ląstelės renkamos iš dubens kaulų operacinėje bendros nejautros metu. Paimama apie 700 – 1300 ml kaulų čiulpų su kamieninėmis ląstelėmis, o donoras paėmimo metu miega, tad nieko nejaučia. Po procedūros galima jausti bendrą silpnumą, gali pamausti dubens kaulus, bet šie nemalonumai yra laikini ir per keletą dienų praeina, o paimtas ląstelių skaičius atsistato per kelias savaites.

5. Surinkti kaulų čiulpai per 72 valandas privalo būti sulašinti pacientui. Jo laukia varginantis ir ilgas gydymas, tačiau tai vienintelis būdas įveikti kitaip nepagydomą kraujo vėžį, todėl net ir sunkiausią minutę, šis žmogus, jo šeima bei draugai bus be galo dėkingi donorui – superherojui – suteikusiam galimybę gyventi.

Ar galiu būti superherojumi?

Negiminingais kaulų čiulpų donorais gali būti visi sveiki, geranoriški ir atsakingi asmenys. Kadangi užsiregistravusio donoro gali prireikti tik po kelių ar keliolikos metų, į registrą įtraukiami asmenys nuo 18 iki 35 metų, o esant registere, donuoti kaulų čiulpus galima iki 55 metų amžiaus.

Kaulų čiulpų donorais negali būti žmonės, sergantys lėtinėmis plaučių, širdies, inkstų, kepenų ligomis su funkcijos nepakankamumu, piktybinėmis ligomis (vėžiu), sifiliu, ŽIV, hepatito B arba C virusu.

Daugiau informacijos www.bukgeras.lt

būk geras, bukgeras, donavimas, donorystė, kamieninės ląstelės, kaulų čiulpai, kaulų čiulpų donorystė, negiminingas kaykš čiulpų donoras, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai