Pažintis su nuteistosiomis – dokumentiniame pasakojime „Vienodos dienos“

„Aš esu užsienyje. Savo draugams, savo artimai aplinkai, pamelavau, kad išvažiavau, jog niekas nežinotų kur esu. Nes man gėda.“ – savo istoriją pasakoja dvidešimt dvejų metų Kristina, atliekanti laisvės atėmimo bausmę Panevėžio moterų pataisos namuose. Tai – vienintelė tokia įstaiga Lietuvoje, kurioje laiką leidžia apie trys šimtai moterų.Nuteistųjų bendruomenė čia itin įvairialypė – pilnametės ir nepilnametės, taip pat motinos, auginančios vaikus iki trejų metų.

Žurnalistai Berta Tilmantaitė ir Artūras Morozovas pristato dokumentinį multimedijų projektą „Vienodos dienos“, pasakojantį apie šių pataisos namų gyvenimą.

„Esu fotožurnalistas ir daugybę kartų fotografavau įkalinimo įstaigose. Maniau, jog Panevėžio pataisos namai bus dar viena panaši erdvė. Apsilankęs čia, sutrikau. Matyti nusikaltusį vyrą - nieko šokiruojančio. Tačiau priimti nuteistą moterį - neįprasta. Kodėl?“ - projekto „Vienodos dienos“ pradžią prisimena A.Morozovas.

Moterų, įvykdančių nusikaltimus, skaičius yra žymiai mažesnis nei vyrų. Tačiau sugrįžę iš įkalinimo įstaigų vyrai lengviau integruojasi į visuomenę, randa darbą. Projekto autorių nuomone, moters įvaizdis visuomenėje dažnai gretinamas su atsakinga mama, neklystančia dukra ar žmona, pareiginga darbuotoja ar santūria namų šeimininke.

Patekusios už grotų ir vėliau išėjusios į laisvę nuteistosios yra pažeidžiamesnės - dažnai nukenčia jų šeimyninis gyvenimas, pasikeičia santykiai su artimaisiais ir vaikais, jos sulaukia daugiau visuomenės pasmerkimo.

„Dirbant Panevėžio moterų pataisos namuose, fotografuoti ir filmuoti smagiausia būdavo mamų korpuse, kur nuteistosios gyvena su savo vaikais. Ten visada būdavo daugiau gyvybės, juoko ir laisvės. Bet tuo pačiu ir daugiau skausmo bei nerimo, nes sulaukę trečiojo gimtadienio vaikai turi palikti mamas. Ar tai netampa jiems abiems antra ir dar didesne bausme?“ - apie darbą mamų ir vaikų sektoriuje pasakoja B.Tilmantaitė.

Maždaug dešimt nuteistųjų laisvės atėmimo bausmę atlieka su savo mažamečiais vaikais. „Ką reiškia trejus metus leisti vienoje erdvėje su savo vaiku? Ar atlikti bausmę lengviau kalint su juo? Koks būna išsiskyrimas?” - šiuos klausimus savo projekte kelia jo autoriai.

Laisvės atėmimo bausmę atliekančių moterų skaičius yra žymiai mažesnis nei vyrų – jos sudaro apie tris procentus visų kalinčiųjų šiandien. Tai tik viena iš priežasčių, kodėl šioms moterims yra sunkiau grįžti į įprastą gyvenimą, integruotis bei tęsti profesinę veiklą ar susirasti darbą.

„Aš labai bijau išeiti į laisvę“ – atsako Justina paklausta apie dieną, kuomet atsivers durys tvoroje. Pataisos namų tikslas – taisyti. Daugybė moterų tikina čia pasitaisiusios. Tačiau kiek visuomenė yra pasiruošusi priimti jas?

Nanook.lt – tai pirmoji Lietuvoje multimedijų pasakojimų platforma, įkurta vizualiosios žurnalistikos atstovų Bertos Tilmantaitės ir Artūro Morozovo. „Vienodos dienos“ yra debiutinis Nanook.lt projektas.

Artūras Morozovas, Berta Tilmanaitė, dokumentika, dokumentiniai filmai, filmai, moterų pataisos namai, nanook, Panevėžio moterų pataisos namai, Vienodos dienos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai