Žmogus kiborgas: ateities žmogus?

Galbūt pats esate arba pažįstate žmogų, kuris yra kiborgas – turi dirbtines galūnes ar kitą naujųjų technologijų išradimo pagrindu sukurtą kūno dalį? Tobulėjantis mokslas veržiasi į visas žmogaus gyvenimo sritis: kūną, prigimtį ar net protą. Profesionalūs mokslininkai bei žinomų kino filmų režisieriai sujungė savo jėgas ir šį sekmadienį pristatys dokumentinį šedevrą „Daugiau nei žmogus“.

„National Geographic“ kanalu viso pasaulio žiūrovai, taip pat ir Lietuvoje, lapkričio 15 d 21.00 val. išvys antrąją mokslinės dokumentikos ciklo „Proveržis“ dalį, kurioje mokslininkai aiškins, kaip šiuolaikinės technologijos artimiausiu metu pakeis žmogaus kūną. Juostą „Daugiau nei žmogus“ režisavo Paulas Džiamati. Žinomiausi režisieriaus darbai – vaidybiniai filmai „Bėgantis skustuvo ašmenimis“ (ang. „Blade Runner“) ir „Kolumbinos boulingas“ (angl. „Bowling for Columbine“). Tai pirmasis autoriaus bandymas prisidėti prie mokslinės dokumentikos.

Filmo autorių teigimu, naujosios medicinos technologijos vis tobulėja ir gerina žmogaus gyvenimą. Jau tapo įprasta, kad kai kurias žmogaus kūno dalis galima pakeisti. Kuriamos ir pritaikomos dirbtinės galūnės, širdies stimuliatoriai ir kt. Tačiau mokslininkai žengia dar toliau ir tikina, kad inovacijos galės pakeisti ir mūsų prigimtį bei protą. Gebėsime kitaip mąstyti, jausti, kitaip suvokti pasaulį. Tai, pasak autorių, žmoniją padarys stipresnę, greitesnę ir protingesnę.

Tokios mokslininkų prognozės šiandien daugeliui atrodo neįgyvendinama svajonė. Tačiau skeptikai klausia, ar toks proveržis padarys mus geresniais žmonėmis, kurie keis pasaulį į gerąją pusę? O gal pavirsime būtybėmis be natūralaus gyvenimo ir prigimties? Visus šiuos klausimus jau šį sekmadienį „National Geographic“ kanalu filme „Daugiau nei žmogus“ aptars įvairių sričių specialistai.

Dokumentinių filmų ciklą „Proveržis“ sudaro šeši atskiri filmai, kurių autorių komandos nagrinėja skirtingas temas. Visus fimus vienija tikslas – parodyti, kaip moderniausios inovacijos ir pažanga pakeis mūsų gyvenimus artimiausioje ateityje. Kiekviename filme bus pristatomos šių pasiekimų nulemtos istorijos, o taip pat žmonės ir technologijos, keičiantys mūsų pasaulį.

daugiau nei žmogus, dokumentika, filmai, kiborgas, kinas, national geographic, proveržis

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai