Ką daryti, kad bėgimas nesibaigtų trauma?

Kuo daugiau bėgiojančių ir aktyvaus gyvenimo būdu susidomėjusių žmonių, tuo daugiau ir besiskundžiančių kojų skausmais ar traumomis. Pasak Lietuvos Olimpinio sporto centro kineziterapiauto Manto Lesnicko, konsultuojančio ir „Kauno maratono klubo“ sportininkus, mėgėjų traumos dažniausiai kyla dėl susiformavusių blogų įpročių pradėjus sportuoti.

Prašykite draugo pagalbos


Pasak specialisto, didžiausia klaida kurią gali padaryt pradedantis bėgikas, tai tiesiog įsigyti bėgimo batelius, juos apsiauti ir pradėti bėgti. Traumos vienodai gali paliesti tiek visiškai nesportavusius, tiek ankščiau kitą sporto šaką propagavusius žmones.

„Bėgimas, reikalauja tam tikrų monotoniškų ir koordinuotų raumenų grupių darbo. Prieš pradedant daug ir rimtai bėgioti būtina pasirūpinti, kad jos būtų pasiruošusios šiam darbui, pakankamai stiprios ir bėgdami teisingai dėtumėme kojas“, - pasakojo specialistas.

Įvertinti ar bėgate gerai gali ir paprasčiausias draugas. Jam tereikia atkreipti dėmesį į keletą jūsų judesių. Ar bėgimo metu jūsų kelio girnelė yra tiesioje linijoje su pėdos viduriu. Ar pėdas dedate lygiagrečiai, horizontaliu padu, nekrypstant į šonus. Kiek juda jūsų nugara ties juosmeniu. Ji turėtų būti stabili, nesisukinėti ir judėti kuo mažiau.

„Žmogus turi bėgti simetriškais judesiais, stabiliai. Tam, kad pastebėtum nukrypimus nuo išvardytų taisyklių specialių žinių nereikia. Jei net keli jūsų draugai nukrypimų nepastebi, galite bėgioti, o jei kažkas ne taip, būtinai pasikonsultuokite su treneriais ar kitais specialistais“, - perspėjo M. Lesnickas.

Laiku pastebėta bloga bėgimo technika ir netinkami judesiai gali išgelbėti nuo gresiančių skausmų ir traumų, o tikėjimas, kad traumos atsirado dėl per mažai atliktų tempimo pratimų nėra teisingas.

„Nėra ryšio tarp tempimo pratimų ir patirtų traumų. Svarbu raumenį apšildyti ir paruošti fiziniam aktyvumui. Šiltas raumuo geriau atlieka savo darbą. Tempimo pratimai padeda po treniruotės. Jie padės atpalaiduoti įsitempusius raumenis“, - tikino kineziterapiautas.


Kineziterapiautas Mantas Lesnickas

Ką praneša skausmas?

Po sunkesnės treniruotės, kurios metu raumenys gavo didesnį krūvį nei įprasta yra normalu keletą dienų jausti skausmą. Nors jį sukelia mikropažeidimai, bet jo bijoti nereiktų. Ateityje raumuo jau bus pasiruošęs didesniems krūviams ir bus lengviau. Tiesa, norintieji po bėgimo treniruočių sumažinti šį skausmą gali raumenį atšaldyti ledu.

Tiesa, be šio skausmo pradedantieji bėgikai dažnai skundžiasi klubo, kelio sąnarių, Achilo sausgyslės srities skausmais. Vienas iš didžiausių mitų, kad geriausias vaistas – poilsis. Nors poilsis ir gali sumažinti skausmą ar uždegimą, bet jis neišsprendžia skausmo atsiradimo priežasties, tad gulėti ir tikėtis, kad skausmas praeis - nepatariama.

„Kelio ar kitus skausmus gali lemti nusilpęs ar naujoms apkrovoms neparuoštas raumuo. Kartais ir per daug stiprus raumuo, kuris trukdo kūnui judėti taisyklingai. Bloga technika, stabilumo trūkumas ir raumenų netolygumas tampa pagrindine traumų priežastimi, tad į kiekvieną tokį skausmą reikia reaguoti, nes skausmas – tik parodo, kad norite daryt tai, ko kūnas nepajėgia“, - tikino olimpiečius prižiūrintis specialistas pridurdamas, kad geriausiai išsiaiškinti, kas yra jūsų skausmo priežastis ir kuris raumuo trukdo bėgti taisyklingai nustatyti gali kineziterapiautai. Jie ir patars kaip atstatyti raumenų pusiausvyra ir kūną paruošti ilgiems bėgimams.

bėgimas, Kauno maratono klubas, kineziterapija, Lietuvos Olimpinio sporto centras, Mantas Lesnickas, maratonas, sportas, sveika gyvensena, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai