Now Reading
Smulkūs negalavimai, kurie gali būti negailestingos ligos pranašais

Smulkūs negalavimai, kurie gali būti negailestingos ligos pranašais

Smulkūs negalavimai

Noras profilaktiškai lankytis pas gydytojus ir atlikti tyrimus daugeliui yra svetimas, nes niekas nemėgsta į sveikatos įstaigą eiti tarsi „šiaip sau“. Tačiau sveikatos specialistai perspėja, kad tai – vienintelis tikrai patikimas būdas išvengti arba anksti diagnozuoti onkologinius susirgimus.

Limfomos simptomai – išreikšti, bet nuvertinami

Limfomos – tai grupė kraujo vėžių, atsirandančių limfinėje sistemoje. „Vienai pagrindinių ir dažniausių pirmųjų požymių, kuriais skundžiasi pacientai, – limfmazgių padidėjimas. Žmonės tai apibūdina kaip kietą riešuto dydžio darinį, atsiradusį prie ausies, ant kaklo, kirkšnyse ar pažastyse. Atkreipti dėmesį į tokius simptomus tikrai būtina, nes juos lengva pražiūrėti manant, kad padidėjęs limfmazgis tėra organizmo imuniteto atsakas į užkrėstą žaizdą, pūlinį ar tiesiog stiprų peršalimą,” – apie ryškiausius limfomos simptomus pasakojo „Camelia“ tinklo vaistininkė Justina Sargūnaitė.

Limfmazgių padidėjimu besiskundžiantiems pacientams vis dėlto dažniausiai rekomenduojama kreiptis į specialistus – chirurgus arba šeimos gydytoją.

„Pagrindinė tokių iš pažiūros nekaltų simptomų rizika – guzeliai gali būti limfomos arba kraujo vėžio, kuris, paprastai sakant, užkemša limfmazgius, pradžios ženklas. Tačiau tai nustatyti galime tik mes, gydytojai, atlikę biopsijos tyrimą. Išskirtinių profilaktinių priemonių prieš limfomą, deja, nėra, todėl labai svarbu nenumoti ranka į nerimą keliančius simptomus ir kreiptis į gydytojus dėl išsamesnio sveikatos ištyrimo“, – sakė „MediCA klinikos“ gydytoja Raimonda Lukminė.

Prostatos sutrikimai – dažniausia vyrų problema

Kita simptomų grupė, galinti būti onkologinių ligų pranašu, ir paliečianti išskirtinai vyrus – prostatos problemos ir ypač – prostatos vėžys. Tai dažniausia vyrų onkologinė liga ne tik pasaulyje, bet ir Lietuvoje. Šią diagnozę mūsų šalyje kasmet išgirsta maždaug 3,5 tūkst. vyrų, o nuo 2005 m. susirgimų prostatos vėžiu skaičius padvigubėjo.

„Į rizikos grupę patenka vyrai nuo 50 metų amžiaus ir net jaunesni, ypač jei jų tėvui ar broliams buvo diagnozuoti prostatos sutrikimai. Paveldimumas – vienas pagrindinių prostatos vėžio rizikos faktorių. Riziką susirgti šia onkologine liga, kaip ir daugeliu kitų, didina ir antsvoris bei nejudrumas, gausus riebios mėsos vartojimas“, – pabrėžė “MediCA klinika” gydytoja.

Didžiausia problema, trukdanti anksti diagnozuoti ligą yra specifinių, aiškiai išreikštų simptomų nebuvimas ir nepakankamas vyrų įsiklausymas į savo organizmą.

„Šlapinimasis daug dažniau nei įprasta, staiga atsirandantis noras šlapintis, dažnas šlapinimasis naktimis, susilpnėjusi šlapimo srovė, seksualinės funkcijos sutrikimai, kraujas šlapime ir kaulų skausmai – tai jau gana aiškiai išreikšti ligos simptomai, priverčiantys vyrus suklusti. Tačiau tirtis būtina kur kas anksčiau, ir logika, kad jei nieko neskauda, reiškia nieko ir nėra, čia visiškai netinka”, – sako gydytoja R.Lukminė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Laiku, reguliariai tikrintis prostatos specifinio antigeno (PSA) koncentraciją kraujyje jau nuo 40-ies metų, net ir nejaučiant jokių simptomų, yra vienintelis patikimas būdas apsisaugoti nuo šios ligos“, – reziumavo gydytoja.

Onkologinių susirgimų prevencija

Jau išgirdusiems onkologinę diagnozę ar ieškantiems būdų apsaugoti savo organizmą nuo rizikos, vaistininkė J. Sargūnaitė rekomenduoja atkreipti dėmesį į imuniteto stiprinimą.

„Geriausia, žinoma, imuniteto stiprinimas natūraliomis priemonėmis. Tačiau papildų, ypač pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis, taip pat nereikėtų pamiršti. Tokie papildai savo sudėtyje turi medžiagų, surišančių ir neutralizuojančių laisvuosius radikalus, taip pat neleidžiančių išsigimti ląstelei. Svarbiausi mineralai – selenas ir kalcis, vitaminai A, C, E. Taip pat rekomenduojama naudoti natūralų imunostimuliatorių – maisto papildus su ryklių taukais“, – sakė J.Sargūnaitė.

Vyrams rekomenduojama rinktis daugiau antioksidantų turinčių multivitaminų, preparatų, skirtų specialiai prostatos sveikatai stiprinti: „Prostatos sutrikimų profilaktikai yra rekomenduojami papildai su sabalpalmės ekstraktu. Vyriškai sveikatai ypač svarbus mineralas – cinkas, nes jis palaiko prostatos bei vyriškų hormonų veiklą”,- patarimais dalijosi „Camelia“ vaistininkė.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top