Now Reading
Tarp atvirumo ir mandagumo: mokomės pasakyti „NE“

Tarp atvirumo ir mandagumo: mokomės pasakyti „NE“

Tarp atvirumo ir mandagumo: mokomės pasakyti „NE“

Bijodami sugadinti gerus santykius, nenorėdami įžeisti ar įskaudinti artimųjų, dažniausiai tik linktelėjame galvą, nors garsiai norisi rėkti „NE“, aš to nedarysiu. NE, aš to nenoriu”. Ir vis dėl to, gebėjimas pasakyti „ne“ – tai svarbus socialinis įgūdis, būtinas kiekvienam žmogui. Kaip teisingai atsisakyti to, ko nenorite ir tuo pačiu neįžeisti kito žmogaus?

Bendravimas su šeima

Jūsų partneris nori, kad eilinį kartą kartu žiūrėtumėte jo mėgiamą televizijos programą, o jūs tiesiog negalite jos pakęsti. Ką daryti? Visų pirma neturėtumėte užsipulti savo partnerio, kad jis bereikalingai švaisto laiką žiūrėdamas kažkokias nesąmones. Verčiau paaiškinkite, kad kiekvienas žmogus turi savo suvokimą apie įdomumą, naudingumą ir t.t., o ši programa jums asmeniškai nėra įdomi. Galite laidą pasižiūrėti 15 minučių, o vėliau pasakyti, kad jūs to tiesiog nebenorite. Parodysite mandagumą, tačiau tuo pačiu leisite aiškiai suprasti, kad sekantį kartą daugiau to nedarysite.

Jūsų partneris ketina susitikti su savo buvusiais klasiokais, kurie jums atrodo labai nuobodūs. Jei jūsų partneris jums nuoširdžiai brangus, kartkartėmis teks nusileisti ir eiti kartu su juo. Tačiau tai tikrai nereiškia, kad privalote kankintis kiekvieną kartą. Žinoma, nereikėtų pernelyg atvirauti ir pasakoti, jog su tais žmonėmis jums tiesiog nuobodu. Išlikite taktiška ir pasakykite, kad šiandien mieliau liktumėte namie, nes norite pailsėti.

Jūsų partneris nori pasimylėti, o jūs tam nenusiteikusi. Tiesą sakant, apetitas didėja bevalgant. Fizinis nuovargis nereiškia, kad organizmo energijos resursai visiškai išnaudoti. Leiskite partneriui parodyti iniciatyvą, o pati tiesiog atsipalaiduokite. Kas žino, gal žodelio „ne“ po akimirkos jau ir neprireiks?

Jūsų vaikas prašo nupirkti jam brangų daiktą, tokį patį, kokį turi jo draugas, tačiau šiam pirkiniui pinigų jūs neturite. Visi vaikai elgiasi lygiai taip pat. Jūsų pareiga – paaiškinti vaikui, kad pinigai yra uždirbami ir neatsiranda iš niekur. Kad tokių problemų ateityje būtų mažiau, galite išskirti tam tikrą sumą kiekvienam mėnesiui, už kurią vaikas galės kažką išsirinkti. Taip jis mokysis atsakomybės jausmo renkantis ką pirkti ir suvoks pinigų kiekio prasmę. Konkrečiu atveju, kai negalite nupirkti vieno ar kito daikto, neturėtumėte tiesiog griežtai atsakyti “ne”. Kur kas veiksmingiau vieną norą pakeisti kitu: „Būtų puiku, jei galėtume nupirkti tau šį dviratį, tačiau kol kas neturime tiek pinigų. Tačiau mes turime pakankamai, kad galėtume nueiti į kiną ir suvalgyti ledų“.

Svarbu: Kad pašnekovui nekiltų jokių abejonių, žodį „ne“ reikėtų naudoti pačioje sakinio pradžioje. Tai suteiks konkretumo. Tačiau atsisakant reikėtų patikslinti, kodėl jūs nenorite kažko daryti.

Bendravimas su draugais ir giminaičiais

Tikriausiai kiekvienas žinome, koks nemalonus jausmas apninka, kuomet į svečius per dažnai bando įsiprašyti giminaičiai, su kuriais ne itin norite bendrauti. Visiškai atsisakyti bendravimo būtų labai nemandagu, tačiau priiminėti svečius kada tik jie to nori, ir taip kankinti save – tiesiog beprasmiška. Pabandykite nusistatyti sau, kas kiek laiko jūs galėtumėte skirti tiems asmenims dėmesio ir susitikimus renkite patys, nelaukdami, kol svečiai patys apsireikš. Jei kas kažkiek laiko patys skirsite jiems dėmesio, visais kitais atvejais, kuomet iniciatyvos sulauksite iš jų pusės, galėsite lengvai pasiteisinti šiuo metu neturintys laiko.

Giminaičiai arba draugai perka jums dovanas, kurios visiškai neatitinka jūsų skonio ir kaip ir visuomet, klausia, ar jums patiko. Šiuo atveju nereikėtų skaudinti atviraujant. Geriau apsimesti ir parodyti dėkingumą. Tačiau sekančiam kartui pasiruoškite: artėjant kokiai nors šventei, galite užsiminti apie pageidaujamas dovanas.

Pažįstamas, kuriuo jūs nelabai pasitikite, prašo paskolinti pinigų. Jei nenorite visam likusiam gyvenimui sugadinti santykių, venkite tiesmukų atsakymų. Geriau gražiai išsisukite šiek tiek pameluodami: „Žinai, aš panašioje situacijoje kaip ir tu, todėl nelabai galiu tau padėti“.

Draugė klausia, ar jums patinka naujasis jos vaikinas. Jei nedaug pažįstate šį žmogų, neskubėkite kritikuoti arba girti. Geriausia šiuo atveju mandagiai išsisukti: „Iš pirmo žvilgsnio atrodo simpatiškas, tačiau pagyvensim – pamatysim“.

Svarbu: jei nesate tikri, ar norite pasakyti „ne“, pasistenkite laimėti šiek tiek laiko apsmąstymams ir neskubėkite atsakyti. Tokiais atvejais padeda standartinės frazės „Man reikia pasižiūrėti į savo dienyną, ar tuo metu turėsiu laiko“, „Nežinau ar pavyks atšaukti kitą susitikimą, bet aš pasistengsiu“, „Ar galiu tau perskambinti vėliau, nes dabar turiu daug darbo“ ir t.t.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Bendravimas su kaimynais ir aplinkiniais

Kaimynai išvažiuoja atostogauti ir prašo prižiūrėti jų gyvūnus. Jei tikrai nenorite to daryti, tiesiog mandagiai, tačiau atvirai pasakykite: „Aš negaliu prisiimti tokios atsakomybės, todėl namuose ir neauginu gyvūnų“.

Ne itin mėgiami jūsų kaimynai kviečia užsukti į svečius, o jūs to visiškai nenorite. Tikriausiai nieko baisaus nenutiks, jei kartą apsilankysite, tačiau jau pirmojo karto metu parodykite, kad užsukote tik trumpam ir neužsibūkite per ilgai. Jei kaimynai ir toliau bus įkyrus, tiesiog pasakykite: „Jūs juk žinote, kiek aš turiu darbų… Tiesiog nėra net laisvos akimirkos.“

Jūsų kolegos prašo pasirašyti peticiją, kuri prieštarauja jūsų įsitikinimams. Nepasiduokite spaudimui jei to nenorite. Su šypsena veide ištarkite: „Atsiprašau, bet autografus aš dalinu tik individualiai“.

Pažįstamas prašo padaryti paslaugą, kuri iš jūsų atims per daug laiko. Jei tikrai neturi tam laiko, reikėtų pasikliauti atvirumu: „Atsiprašau, tačiau šiuo metu tikrai neturiu tiek laiko, o pavesti tavęs ir pasižadėti, bet neįgyvendinti labai nenorėčiau“.

Svarbu: sakydami „ne“ turėtumėte žvelgti pašnekovui tiesiai į akis. Nepamirškite, kad daug reiškia ir kūno kalba, todėl papildomai galite pasitelkti gestikuliaciją.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top