17 kilogramų atsikračiusi Justina Jarutė prieš bėgimą stiprinasi vaisių kokteiliu

Lietuvoje sparčiai populiarėjant bėgiojimo bumui ir daugėjant bėgimo renginių, neišvengiamai susiduriama su įvairiais sveikatos ir mitybos klausimais. Vienas aktualiausių – ką ir kada rekomenduojama valgyti bei gerti prieš bėgiojimą.

Sveikos mitybos ir gyvenimo būdo tinklaraštį „Ona Būkplona“ rašanti bei per pusmetį bėgiodama atsikračiusi net 17 kilogramų, Justina Jarutė įsitikinusi, kad vienas tinkamiausių būdų pasistiprinti prieš treniruotę – vaisių kokteilis, tad su visais dalijasi jo receptu.

„Prieš bėgimą labai svarbu neapkrauti skrandžio, nes jausitės apsunkę ir vangūs, todėl rekomenduoju valgyti valandą prieš bėgimą, – teigia J. Jarutė. – Jei laukia rimta treniruotė ir planuojate skanauti sunkesnių angliavandenių, tai daryti reikėtų ne mažiau nei pusantros ar dvi valandas prieš sportuojant. Nerekomenduoju valgyti daug ląstelienos turinčio maisto, tokio, kaip slyvos, avinžirniai, pupos ar kopūstai, nes gali pradėti diegti pilvą. Vengti reikėtų ir labai riebių produktų, kurie lėčiau skaidomi, todėl gali apsunkinti treniruotę. Kuo mažiau laiko lieka iki treniruotės, tuo maistas turėtų būti lengvesnis, o porcijos mažesnės. Pavyzdžiui, likus 15-20 min. iki starto sukrimskite nedidelį obuolį, o jei nejaučiate alkio, geriausia nebeužkandžiauti visai.“

J. Jarutė sako, kad laiko planavimas – puiki išeitis, stengiantis suderinti mitybą ir sportą. Praėjus 2,5-3 valandoms po kompleksinio valgio, mergina valgo energijos suteikiantį maistingą užkandį ir po valandos susiruošia pabėgioti.

Norintiems bėgioti ryte, J. Jarutė pataria pirmiausia pavalgyti pusryčius, virškinimui skirti valandą ir tik tuomet leistis į trasą. Populiaraus tinklaraščio savininkė vietoje energinio gėrimo pataria pasigaminti vaisių kokteilių, kurie ne tik suteikia jėgų, bet ir yra sveikesni. Energijos bėgimui suteikiančiam kokteiliui tinka tiek uogos, tiek vaisiai. Jie gali būti bet kokie: bananai, kiviai, braškės, mangai, mėlynės, vyšnios, serbentai, kriaušės ar ananasai. Kad trinti vaisiai nebūtų per daug tiršti, juos galima atskiesti vandeniu, ledukais ar jogurtu, o pagardinti mėtomis, špinatais, sėlenomis ar kitais mėgstamais priedais.

Paprastas kokteilio receptas, kurį J. Jarutė dažniausiai susiplaka prieš bėgiojimą, atrodo taip: sutrintas bananas ir kivis, įmaišyti keli šaukštai graikiško jogurto, pora šaukštų vandens ir žiupsnelis cinamono. Visą šį turinį galima nesunkiai susmulkinti kokteiliams skirtame plaktuve, su „Easy KlickKnife“ tipo peiliais, kurie produktus sutrina iki vientisos masės. Tinklaraštininkės siūlomas kokteilis puikiai tiks prieš bėgiojimą: bananas yra maistingas ir greitai virškinamas vaisius, praturtintas angliavandeniais, vitaminais bei mineralais – suvartojus du bananus, energijos pakaks 90 min. trukmės intensyviai treniruotei. Be to, banane yra magnio, kalio, kalcio, fosforo, natrio, šiek tiek geležies. Kiviuose gausu vitaminų A, E ir K, stiprinančių kaulus bei gerinančių jų veiklą. Šiuose vaisiuose yra labai daug kalio – organizmui svarbios medžiagos, randamos ląstelėse bei organizmo skysčiuose ir būtinos gerai širdies ir kraujagyslių veiklai. Graikiškas jogurtas, kuriame daugiau baltymų, nei įprastame jogurte, taip pat turi kaulams būtino kalcio, mažai angliavandenių ir laktozės.

dieta, Justina Jarutė, maistas, mityba, Ona Būkplona, sportas, sveikata

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai