Kaip planuoti atostogas, norintiems sulieknėti

Atostogų metu, nors ir norime maitintis sveikiau ir reguliariau, kyla daugybė pagundų išbandyti įvairius svetimų šalių delikatesus. Patarimais, kokios šalys savo maisto kultūra savaime skatina lieknėti, kokių mitybos įpročių reikia laikytis kelionėje ir kodėl svarbu atostogas leisti aktyviai, dalijasi kelionių ekspertas Tadas Rimkus bei dietologė Dovilė Urbanavičiūtė.

Išlaikykite pusiausvyrą tarp pasilepinimo ir persivalgymo


Dažniausiai nuogąstaujama, kad atostogų metu nepavyks atsispirti pagundoms išbandyti kitos šalies skanėstus. Tačiau norint sulieknėti, svarbiausia mokėti išlaikyti pusiausvyrą tarp pasilepinimo ir persivalgymo. „Valgykite nedideliais kiekiais, reguliariai, mėgaukitės maistu, ragaukite jį. Pasilepinimas ir yra siejamas su pasigardžiavimu nedideliu kiekiu skanaus maisto, o persivalgymas – su apsunkimu ir bloga savijauta“, – teigia gydytoja rezidentė dietologė D. Urbanavičiūtė. Valgyti reikėtų ne rečiau kaip kas 4 valandas. Pusryčius derėtų valgyti per pirmą valandą atsikėlus, vakarienę – likus 2 valandoms iki miego.

Taip pat svarbu nepamiršti vartoti pakankamai skysčių, patartina išgerti 2-3 litrus vandens per parą. „Jeigu daug prakaituojama, galima vartoti mažos mineralizacijos mineralinį vandenį. Geriausia rinktis nesaldintus, kambario temperatūros skysčius”, – teigia dietologė. Patariama nepiknaudžiauti ir kava bei alkoholiu.

Vykite į šalis su turtinga maisto kultūra

„Neseniai atliktos keliautojų apklausos rezultatai rodo, kad daugiau nei 10 proc. visų atostogaujančių vietinės virtuvės patiekalų išbandymą laiko esmine atostogų kelionės dalimi”, – pasakoja kelionių agentūros „TopTravel.lt” rinkodaros vadovas T. Rimkus. Norint retkarčiais pasilepinti įvairiais delikatesais, siūloma vykti į šalis, turinčias gurmanišką maisto kultūrą. „Italija, Graikija, Kipras, Malta, Ispanija yra populiarios atostogų kryptys, tačiau kartu suteikiančios galimybę ragauti vietinį maistą nekreipiant daug dėmesio į kalorijas” – teigia T. Rimkus.

Tačiau jei kelionės tikslas yra kūno formų tobulinimas, siūloma rinktis šalis, pasižyminčias savaime lieknėti skatinančia maisto kultūra. Anot kelionių eksperto T. Rimkaus, protinga būtų vykti į Viduržemio jūros regiono šalis, kadangi jos pasižymi plačiu jūros gėrybių racionu. Jam pritaria dietologė D. Urbanavičiūtė: „Taip pat verta vykti į Japoniją, joje vartojama daug žuvies, ryžių, kurie ruošiami nenaudojant sviesto ar aliejaus.”

Išbandykite aktyvias pramogas

Norint sulieknėti reikia nepamiršti ir kelionėse siūlomų aktyvių pramogų: nardymo, važinėjimo dviračiu, kopimo į kalnus, plaukiojimo banglentėmis, slidinėjimo. „Rodas, tam tikri Egipto, Kanarų salų kurortai yra labai populiarūs tarp banglentininkų, Koso saloje labai populiaru važinėti dviračiu, Egiptas – nardytojų rojus, o Madeiroje yra kilometrai trasų žygiams”, – pasakoja T. Rimkus. Neabejotina, kad visos slidinėjimo kelionės taip pat yra fiziškai aktyvios.

Aktyvių atostogų metu mityba yra ypač reikšminga. „Svarbu patenkinti energijos poreikius vartojant pakankamai sudėtinių angliavandenių, tokių, kaip daržovės ir vaisiai, daug skaidulų turintis maistas: ankštinės daržovės, kukurūzai, kopūstai, brokoliai, pilno grūdo duona, kruopos”, – pataria D. Urbanavičiūtė. – „Reikėtų vengti riebaus maisto, miltinių produktų, konditerijos gaminių ir saldumynų, vietoje jų rinktis riešutus, sėklas, šviežius ir džiovintus vaisius bei uogas.” Tinkamai maitinantis ir mėgaujantis aktyviomis pramogomis, galima nesunkiai pasiekti džiuginančių rezultatų.

aktyvus laisvalaikis, atostogos, laisvalaikis, lieknėjimas, svoris

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai