Festivalio „Yaga Gathering“ lankytojų vaizduotę žadins radijo teatro „Bilietų nėra“ aktoriai

Laikas.lt
Pauliaus Burkšaičio nuotr.

Liepos 30 – rugpjūčio 3 dienomis vyksiantis „Yaga Gathering“ šiemet pradžiugins ir teatrališkos sielos lankytojus – į festivalį atvyksta radijo teatro laidos „Bilietų nėra“ aktoriai. Radijo teatro šerdį ir išskirtinumą sudaro ne vizuali, o subtili garso bangų kuriama atmosfera, kuri, pasitelkiant elektroninės muzikos, žmogaus balso tembrų bei intonacijų žaismę, netikėtai atskleidžia literatūros kūrinio turinį ir nuotaiką.

Liepos 30 – rugpjūčio 3 dienomis vyksiantis „Yaga Gathering“ šiemet pradžiugins ir teatrališkos sielos lankytojus – į festivalį atvyksta radijo teatro laidos „Bilietų nėra“ aktoriai. Radijo teatro šerdį ir išskirtinumą sudaro ne vizuali, o subtili garso bangų kuriama atmosfera, kuri, pasitelkiant elektroninės muzikos, žmogaus balso tembrų bei intonacijų žaismę, netikėtai atskleidžia literatūros kūrinio turinį ir nuotaiką.
„Yaga Gathering“ festivalyje „Bilietų nėra“ atstovai įkurs atvirą audio studiją / planetariumą / žemėlaivį, kuriame visus Yagos keliautojus, skraidūnus ir bastūnus perkels į psichodelinę Lietuvių ir užsienio literatūros erdvę. Čia galėsite išgirsti audio improvizacijas Danil Charms, Viktor Pelevin, Vydūno, Sigito Gedos, Aldous Huxley bei kitų rašytojų tekstais; įvairių tautų sakmių, giesmių ir legendų skaitymus; poezijos ir garso šokį.

Žadins vaizduotę

Audio instaliacija – tai žanras, kuris kūrybinio proceso metu išsikristalizavo per literatūros klasikos, poezijos bei kino pjesių prizmę. Pasak pačių aktorių, Toks teatras žadina klausytojo vaizduotę ir atveria jo sąmonę platesniems jusliniams, emociniams pojūčiams. Projekto iniciatoriai ir prodiuseriai Rasa Kregždaitė ir Gytis Kapsevičius pradėjo darbą su teatro–studijos „Theaomai“ aktoriais 2013 rudenį, nusprendę radijo teatro priemonėmis atskleisti žmogaus ir miesto ryšius. Antrojo sezono metu laidų kūrybinė komanda išsiplėtė, o radijo teatro laida „Bilietų nėra“ peržengė radijo studijos ribas. Audio instaliacijos buvo perkeltos ir į gatves, sales, bibliotekas bei Lietuvos miškus gyviems susitikimams ir susiklausymams su auditorija.

Gyvą radijo studiją į „Yaga Gathering“ festivalį perkelia keturi jauni kūrėjai: Paulius Markevičius, Eglė Valadkevičiūtė, Darius Petrovskis ir Julija Šatkauskaitė, vaidinantys Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, Klaipėdos dramos teatre, teatro „Meno Fortas“ trupėje bei Lietuvos ir užsienio kino kūrėjų darbuose. Visi šie profesionalūs aktoriai yra vaidinę gausybėje Lietuvos bei užsienio scenų, tačiau savo kūrybos neriboja teatro sienomis ir užuolaidomis – jų muzikiniai, režisūriniai bei performatyvūs eksperimentai ne kartą pristatyti Vilniaus publikai.

Jau pelnė įvairių apdovanojimų

Radijo teatro laida „Bilietų nėra“ buvo įvertinta antrosios vietos apdovanojimu Kablio kultūros maratone „PIN diena“  bei nominuota geriausių radijo ir televizijos laidų konkurso „Pragiedruliai“ radijo kultūros laidos kategorijoje. Taip pat „Bilietų nėra“ audio instaliacijas buvo galima išvysti Bibliotekų dienos renginiuose bei Kultūros nakties „Menų Spaustuvės“ organizuotoje programoje.

„Yaga Gathering“ festivalio dalyviams verta ateiti į „Bilietų nėra“ žemėlaivį, nes psichodelinės literatūros pažinimas visuomet teikia įkvėpimo ir atveria naujus sąmoningumo bei pažinimo klodus. Net ir trumpam užsukę į „Bilietų nėra“ miško studiją galite išsinešti žodį, sakinį ar įvaizdį, kuris praturtins Jūsų festivalinę patirtį. Be to, „Yagos“ festivalyje radijo teatro scena yra naujovė, kuri festivalio nakties piešinį praturtins kultūrinėmis radijo teatro programomis.

„Yaga Gathering“ mums visiems yra kaip Kalėdos vasarą – tai didžiausia ir giliausia Lietuvos gamtos bei kultūros persipynimo platforma. Iš festivalio programos labiausiai laukiame elektronikos legendos Juno Reactor su grupe, Onogana, lietuvių psichodelikos kompozitoriaus Dohm pasirodymų, Pauliaus Jah Likkle pozityvių vibracijų ir giliųjų Will o Wisp ritmo takelių“ – teigia aktoriai.

Festivalis „Yaga Gathering 2015“ vyks liepos 30 – rugpjūčio 3 dienomis Ežeraičio miške, prie Spenglos ežero (Valkininkų raj.). Festivalyje lankytojų lauks pagrindinė ir ramybės scenos, amatų bei sveikatingumo erdvės, cirko scena ir galerija po atviru dangumi. Pasirodys reggae, dub ir elektroninės muzikos atlikėjai, koncertuos grupės. Tarp laukiamiausių festivalio dalyvių – britų muzikinis projektas „Juno Reactor“, „Atlantida Prject“ iš Sankt Peterburgo, lietuviai „Without letters“.

Daugiau informacijos:
www.yaga.lt
www.facebook.com/YagaGathering
https://www.youtube.com/user/Yagafestival
 


 

2015, festivalis, vasaros festivaliai, Yaga, yaga gathering

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai