Now Reading
Kaip spręsti žvairumo problemą, jei tau per trisdešimt

Kaip spręsti žvairumo problemą, jei tau per trisdešimt

Kaip spręsti žvairumo problemą

Žvairumas nuo seno yra apipintas daugybės mitų. Vieni sako, kad žvairu galima tapti specialiai žvairuojant akimis, kiti įsitikinę, kad žvairumas – kaip amžinas neišgydomas prakeiksmas, treti mano, jog jei vaikystėje žvairumas nebuvo atstatytas, vilčių jį koreguoti suaugus – nėra. Visi šie mitai yra klaidingi: žinoma, žvairumą atstatyti vaikystėje yra paprasčiau, tačiau ne ką prastesnių rezultatų pasiekiama ir žvairas akis koreguojant suaugusiems.

Žvairumą galima atstatyti visais atvejais

„Pasitaiko pačių įvairiausių atvejų: vieni paveldi ir jau gimsta žvairomis akimis, kitiems žvairumas išsivysto dėl akį judinančių raumenų paralyžiaus, neteisingo jų prisitvirtinimo. Vis dėlto žvairumo priežastis visiškai nedaro įtakos šio regėjimo sutrikimo atstatymui – vienokiomis ar kitokiomis priemonėmis žvairumą galima koreguoti visiems“, – sako Jūratis Žukauskas, akių klinikos „Lirema“ akių gydytojas.

Pasak J. Žukausko, vaikystėje žvairumas koreguojamas gydomaisiais tikslais – siekiant atstatyti binokulinį matymą. Suaugusiems žvairumo korekcijos operacija dažniausiai būna kosmetinė – siekiant vizualiai gražaus rezultato.


Gydytojas Jūratis Žukauskas

Nesudėtinga operacija

„Yra dvi svarbiausios žvairumo operacijų grupės: akies raumenų veiklą silpninančios ir stiprinančius. Operacijos būdas priklauso nuo akių judinamojo aparato būklės, žvairumo kampo dydžio kurį prieš procedūrą akių patikros metu nustato akių gydytojas. Be to, prieš koreguojant žvairumą individualiai sprendžiama, ar reikia operuoti kelis vienos akies raumenis, ar abiejų akių raumenis“, – pasakoja J. Žukauskas.

Pasak mediko, operacijos nereikėtų išsigąsti. Ji taikoma atliekant intraveninę nejautrą, užtrunka iki vienos valandos, o gijimo procesas – trumpas ir nesudėtingas.

„Jei baiminatės darytis operaciją, turėtumėte nusiraminti ir į situaciją pažvelgti kitu kampu. Žvairumo atstatymas padeda susigrąžinti pasitikėjimą savimi, gyventi kokybiškesnį ir laimingesnį gyvenimą, nustoti jaudintis dėl keistai atrodančių akių“, – sako J. Žukauskas.

Žvairumas – paveldimas

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Žvairumas kai kuriais atvejais yra paveldimas, tad jei jūs ar jūsų šeimos narys turi žvairas akis, vertėtų susimąstyti apie tai, kad ir jūsų vaikas gali žvairuoti. Vis dėlto net ir paveldimumo atvejais yra taikoma profilaktika žvairumui išvengti.

Norint apsaugoti vaiką nuo galimo žvairumo išsivystymo, būtina reguliariai tikrinti mažojo regėjimą. Po gimimo gimdymo namuose vaikų regėjimas tikrinamas sulaukus mėnesio, trijų mėnesių, pusės ir vienerių metų, vėliau – du kartus per metus, rudenį ir pavasarį. Kuo anksčiau bus pastebėtas potencialus žvairumas, tuo greitesnio gydymo rezultato galima tikėtis.

„Yra ir profilaktinių patarimų, kuriais vadovaudamiesi naujagimį galite apsaugoti nuo žvairumo. Svarbu pasistengti, kad vaikas nežiūrėtų į tiesioginius saulės spindulius, kambarys nebūtų per šviesus, nuolat į akis nespigintų elektros lemputė“, – pataria Jūratis Žukauskas, akių klinikos „Lirema“ akių gydytojas.

Pasak mediko, taip pat reikėtų vengti mažajam rodyti itin mažus daiktus – tai vargina vaiko akis. Patartina žaislus lovelėje kabinti pusės metro ar dar didesniu atstumu nuo vaiko.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top