Now Reading
Maratonų karštinė Lietuvoje: ar bėgiojame „išmaniai“?

Maratonų karštinė Lietuvoje: ar bėgiojame „išmaniai“?

Maratonų karštinė Lietuvoje: ar bėgiojame „išmaniai“?

Ko gero, dar niekada bėgimas Lietuvoje nebuvo toks populiarus kaip šiandien – tą gerai iliustruoja nuolat augantis žmonių, pasiryžusių dalyvauti įvairiausio plauko maratonuose, skaičius. Tačiau, nors ši sporto šaka sulaukia vis daugiau gerbėjų, o žmonės pagaliau supranta tikrąją jo naudą savo sveikatai, pradedantieji bėgikai vis tik daro nemažai klaidų, kurios vėliau grįžta nemiga, raumenų skausmu bei išgaravusiu entuziazmu sportuoti. Kas gali padėti to išvengti?

Priprasti padės programėlės

Apie dažniausias klaidas, kurias daro pradedantieji bėgioti, paklaustas žymus Lietuvos bėgikas Almiras Kavaliauskas teigia, kad viena didžiausių problemų – tai, jog tokie žmonės siekia itin greito rezultato. Anot jo, pratinti prie didesnės fizinės apkrovos savo kūną reikia po truputį, o tai padaryti lengviau, kai žmogus susidaro bėgiojimo planą.

Šiai minčiai pritarė ir profesionali lengvaatletė bei daugkartinė Lietuvos čempionė Jolanta Verseckaitė. Sportininkės teigimu, tam, kad nepersitemptų, pradedantiesiems geriausia bėgti tris kartus per savaitę, o bėgiojimo planavimui šiais laikais gali padėti net ir mobiliosios aplikacijos.

„Programėlės naudingos, nes leidžia sekti savo progresą, skaičiuoti kalorijas, varžytis su draugais ir daug kitų dalykų. Rekomenduočiau naudotis tokiomis aplikacijomis, kaip „Endomondo“ arba „Runkeeper“, – patarė lengvaatletė.

Tuo tarpu Simono Skupo, vadovaujančio „Samsung Electronics Baltics“ atstovybei Lietuvoje, teigimu, pradedantiesiems bėgikams naudingos gali būti „Nike Run“ bei „S Health“ programėlės.

„Pavyzdžiui, žmonės naudodamiesi „S Health“ ne tik fiksuoja savo bėgimo maršrutą, greitį, skaičiuoja nubėgtus kilometrus, bet ir seka savo širdies pulsą, todėl detaliai planuodami savo bėgimo treniruotę, gali atsižvelgti į savo sveikatą ir nepersitempti“, – pasakojo pašnekovas.

Laikas ir maistas

Vienas iš populiariausių klausimų, kuris kyla pradedantiems bėgioti: kada tuo užsiimti geriau – ryte ar vakare? Anot J.Verseckaitės, didelio skirtumo iš tikrųjų nėra: „Jeigu turite laiko, galite bėgti ryte, jeigu dirbate – palikite bėgimą vakarui. Ne tiek svarbu, kada, svarbiau, kaip tai darote“, – paaiškino J. Verseckaitė.

„Svarbiau šiuo atveju yra reguliarumas. Žmogui bėgiojant nereguliariai kaip mat pasipila traumos, taip pat mažėja noras ir motyvacija“, – savo ruožtu pridūrė A. Kavaliauskas.

Kitas svarbus dalykas, kurį reikėtų įsidėmėti – tai, ką ir kiek laiko prieš bėgimą reikėtų valgyti. Pasak J. Verseckaitės, skrandis prieš fizinį krūvį neturėtų būti apkrautas, todėl paskutinis valgymas prieš treniruotę turėtų būti likus pusantros ar dviems valandoms. Valgymo meniu priklauso nuo to, kokiu paros metu bėgate. Jei tai rytas, pusryčiams galima valgyti įvairias košes arba vaisius, jei susiplanavote bėgimą vakare, per pietus rinkitės žuvį, mėsą, daržoves.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tinkamai „apsiginkluoti“

Visi nors kiek apie taisyklingą bėgiojimą nusimanantys žmonės sutiks: prieš pradedant bėgioti būtina įsigyti tinkamus bėgimo batelius bei patogius drabužius. J. Verseckaitė pabrėžė, kad avalynė pirmiausia turi būti patogi ir tinkamo dydžio. Sportininkės teigimu, tiek avalynę, tiek aprangą geriausia rinktis iš treniruočių ar bėgimui skirtų kolekcijų. Taip niekada nekils klausimas, ar mano drabužiai ir batai iš tiesų tinkami bėgimui“, – paaiškino J. Verseckaitė.

Dar viena priemonė, pamėgta tiek pradedančiųjų, tiek ir patyrusių bėgikų – išmanieji prietaisai. S.Skupo, teigimu, šiomis dienomis žmonės naudojasi ne tik išmaniaisiais telefonais su juose integruotomis jau minėtomis mobiliosiomis aplikacijomis, tačiau ir išmaniaisiais laikrodžiais.

„Be to, labai daug kam bėgioti patinka klausantis muzikos. Tokie žmonės gali naudotis belaidėmis ausinėmis, kurios bevielės technologijos dėka jungiasi prie tokių išmaniųjų laikrodžių arba telefonų“, – nuolatinių inovacijų privalumus, išnaudojamus bėgimo metu, vardijo pašnekovas.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top