Now Reading
Sodininkystės sezonas: nuo kastuvo iki išmaniojo telefono

Sodininkystės sezonas: nuo kastuvo iki išmaniojo telefono

Sodininkystės sezonas: nuo kastuvo iki išmaniojo telefono

Balandžio mėnuo – tai darbymečio soduose pradžia. Tačiau, ką daryti, jei, Jūsų, kaip sodininko, kelias dar tik prasideda? Kokių tradicinių, ir kokių „išmaniųjų“ priemonių imtis, kad pirmasis sezonas praeitų sėkmingai?

Tradiciniai įrankiai

„Klasikiniai“ sodo ar daržo įrankiai labai palengvina darbą ir tarnauja ilgai, todėl nepagailėkite pinigų tiems, kurie yra kokybiški ir parduodami specializuotose, sodininkams skirtose, parduotuvėse. Be kokių įrankių neišsiversite? Pirmiausia, įsigykite keletą gerų kastuvų. Rinkitės tokius, kuriuos būtų patogu laikyti rankose, taip pat žiūrėkite, kad nebūtų per sunkūs lakyti. Sodinant gėles geriausia naudotis siauru kastuvu, tuo tarpu medžio sodinimui verčiau turėti apvalų kastuvą.

Be kastuvo, jei nuspręsite auginti rožių ar kitus dekoratyvinius krūmus, nepamirškite įsigyti sodo žirklių. Laistymui svarbu turėti kokybišką sodo žarną, o medžiams genėti pravartu turėti specialų genėjimo pjūklą arba žirkles. Darbų sode metu itin naudingu pagalbininku gali tapti karutis arba bent jau didesnis krepšys, o kišenėje vietos turėtų būti mažam kišeniniam peiliukui.

Į pagalbą – „išmanieji“ sprendimai

Nors sodininkystė – amatas senas, dar nereiškia, kad šiuolaikiniai sodininkai turėtų naudoti tas pačias priemones, kurias naudojo jų protėviai. Pavyzdžiui, remiantis „Samsung Living Index“ duomenimis, tik vienas lietuvis iš dešimties šiomis dienomis savo gyvenimą įsivaizduoja be mobiliojo telefono. Technologijų kompanijos „Samsung“ produktų žinovas Audrius Granickas teigia, kad nuolatinių inovacijų dėka tobulėjantis išmanusis telefonas dabar pagelbėti gali net ir sodininkams.

Pabandykite atsisiųsti tokias aplikacijas, kaip „Garden Mentor“, kurioje patalpinta išsami informacija apie įvairiausius augalus: medžius, krūmus, gėles, vijoklius ir panašiai. Programėlė mobiliajame įrenginyje leidžia sužymėti augalus, kuriuos auginate, ir naudotis tokiais privalumais, kaip, pavyzdžiui, priminimai apie medžių genėjimą ir kitus reikalingus darbus jūsų sode. Šią aplikaciją galite rasti „Google Play“ internetinėje parduotuvėje.

Kita programėlė, nors ir nėra sukurta specialiai sodininkystei, tačiau galinti pagelbėti ir čia, tai „Evernote“. Tai kaip skaitmeninė užrašų knygutė, kuri gali talpinti ir rūšiuoti įvairią informaciją: nuotraukas, užrašus, interneto nuorodas, video arba garso įrašus. Dėl šių funkcijų viską, ką apie sodą radote internete, bei kitokius su juo susijusius įrašus turėsite galimybę tvarkingai laikyti savo išmaniajame telefone arba planšetėje. Atsiųsti „Evernote“ galima „Google Play“ parduotuvėje, o nemokamai „premium“ versija tris mėnesius gali naudotis „Samsung Galaxy“ išmaniųjų telefonų savininkai.

Jei idėja būti moderniu sodininku Jums itin patraukli, šiai veiklai galite naudoti ne vien telefoną, bet ir kitus išmaniuosius įrenginius. Pavyzdžiui, „Samsung Gear S“ išmanusis laikrodis turi ultravioletinių spindulių (UV) jutiklį, kuris įvertina, ar saulė tam tikru metu darbui sode nėra per daug pavojinga ir leidžia nuspręsti, kuriuo dienos metu geriausia būtų pasidaryti pertrauką pavėsyje.

Pasirūpinkite dirvožemiu

Viena iš labiau gąsdinančių užduočių pradedančiam sodininkauti – tai susidorojimas su dirvožemiu. Įvertinkite žemę, kurioje ketinate kažką sodinti. Daugeliui augalų ji turi būti drėgna, tačiau ne permirkusi. Idealios dirvos tekstūra primena purios tešlos šokolado tortą.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kita vertus, praktiškai visokią dirvą (tiek smėlingą, tiek molingą) galima pagerinti vienu universaliu būdu – tręšiant ją humusu (tai gali būti kompostas, mėšlas, supuvę lapai ar jų mišinys). Humusas smėlingoje dirvoje veikia kaip kempinė, nes sulaiko drėgmę, tuo tarpu molingoje žemėje jis išardo lipnias daleles, padaro dirvą labiau porėtą ir taip sudaro natūralias sąlygas drenažui, o augalų šaknys gauna daugiau oro.

Pirmą sezoną – nepersistenkite

Jei dar nedrįstate savęs vadinti pažengusiu sodininku ar augalų žinovu, geriausia sode būtų pradėti auginti tai, kas nereikalauja ypatingų sąlygų ir itin didelės priežiūros. Iš nesunkiai pasėjamų ir išauginamų daržovių galima išskirti keletą. Pavyzdžiui, ko gero, lengviausia pasėti ir išauginti yra pupeles (netgi nėra didelio skirtumo, ar šparagines, ar gliaudomas). Gana paprasta auginti agurkus – jiems tinka įvairi dirva, galima auginti ir šiltnamyje, ir lauke. Taip pat didesnių sunkumų neturėtų kilti su morkomis, salotomis, moliūgais, svogūnais ar česnakais.

Iš prieskoninių žolelių, priežiūros kone visai nereikalaus mėtos, kurioms tinka įvairaus tipo žemė, taip pat vargo neturėtų kilti ir auginant bazilikus.

Jei pasiryžote auginti gėles, būdami šios srities naujokais, geriau pasirinkite vienmetes ir mažiau lepias. Tikriausiai lengviausiai išauginama vienmetė gėlė – saulėgrąža. Ši gėlė nemėgsta persodinimo, todėl sodinkite ją tiesiai į dirvą. Lygiai taip pat reikėtų daryti su gana savarankiškai augančiomis aguonomis. Darželyje daug problemų taip pat nesukels tokios tradicinės sodo gėlės, kaip nasturtos arba medetkos.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top