Fotografė: priešvestuvinė fotosesija – būdas nuraminti nuotaką

Nuotraukos: Reda Ruželė

Įsimintiniausią gyvenimo dieną kelias ar net keliolika valandų praleisti vestuvinėje fotosesijoje – įprasta jaunavedžių dienotvarkė. Vis dėlto, pasak fotografės Redos Ruželės, vis dažniau pageidaujamos ir papildomos fotosesijos, organizuojamos gerokai prieš didžiąją dieną. Iš užsienio nusižiūrėtos „generalinės“ vestuvių fotosesijos repeticijos dažnai organizuojamos būtent nuotakos pageidavimu.

„Taip, kaip nuotakos pasidaro bandomąjį makiažą, šukuoseną, taip ir vestuvinę fotosesiją norima pirmiausia „išbandyti“ be pašalinių, svečių šurmulio ir vestuvių dieną aplankančių emocijų, – pastebi fotografė Reda Ruželė. – Norinčius nusifotografuoti iš anksto galima suskirstyti į dvi grupes – vieni nori įamžinti savo meilės istoriją, išbandyti kūrybiškesnę, žaismingesnę ir neįpareigojančią fotosesiją, tuo tarpu kiti – jaudinasi, kad vestuvių dieną fotosesija nepavyks, todėl nori „pasirepetuoti“.

Fotografės teigimu, dažniausiai pageidaujama, kad priešvestuvinę fotosesiją darytų tas pats fotografas, kuris akimirkas įamžins ir vestuvėse: „Jaunavedžiai susipažįsta su fotografu artimiau, pripranta prie fotoaparato blykčiojimų, laisviau elgiasi, todėl gaunamos natūralesnės nuotraukos“.

R. Ruželė dalinasi patarimais, į ką atkreipti dėmesį, norint fotosesiją surengti dar prieš vestuves:

Vieta. „Išankstinė fotosesija žavi tuo, kad galima jai skirti visą dieną. Su fotografu susitarus dėl palankaus laiko, galima nuvykus prie jūros laukti vakaro, kol prasidės saulėlydis ar tinkamo momento, kol prasidės lietus – ribų fantazijai nėra“, – sako R. Ruželė.

Anot fotografės, poros vis dažniau pageidauja vengti populiarių ir visiems žinomų pastatų ar vietų, kuriose neretai galima sutikti ir kitus besifotografuojančius žmones. „Mieste, priemiestyje ar gamtoje – visur pilna unikalių vietų, kurias įvertins gero fotografo akis, – pataria R. Ruželė. – Apleista sodyba gali alsuoti paslaptimi, paprasta miško proskyna, nutvieksta saulės, bus puikus fonas suvaidintai iškylai. Beveik kiekvienas kraštas turi savo legendomis apipintų, bet nebūtinai populiarių vietų, kuriose galima įamžinti įspūdingus vaizdus.“

Įvaizdis ir stilius. Nors fotosesija ir nėra tokia reikšminga kaip vestuvinė, anot fotografės, jei yra galimybė, būsimi jaunieji samdosi stilistą, padedantį įgyvendinti fotosesijos kūrybines idėjas: „Reikia žmogaus, kuris drąsiai žaistų su dekoro elementais, padedančiais sukurti jaukią, nuotaiką bei charakterius atspindinčią erdvę. Kartais net mažiausios detalės sukuria didelę dalį nuotraukose atsispindinčios nuotaikos“. Anot jos, nors kartais stilisto siūlymai atrodo per daug ekstravagantiški ar neįprasti, priėmus iššūkį, gautas rezultatas atperka visus lūkesčius.

Fotosesijos scenarijus. Mėgstamas filmas, knyga ar nugirsta istorija – fotografės teigimu, jaunavedžių norai būna patys įvairiausi, tačiau visi jie – įgyvendinami ir gali būti pritaikomi fotosesijai.

„Fotosesijoms dažnai renkamasi romantišką nuotaiką kuriančius akcentus – ežerą, kopas, žydinčius sodus ar pievas, dviračius ar seną automobilį. Tai prideda romantikos ir valiūkiškumo. Jei norima ekstremalesnių pojūčių ir vaizdų, savo istoriją bandoma perteikti šokių aikštelėje – judėti jaunimo tarpe išpopuliarėjusio lindy-hop‘o, tango ar salsos ritmu. Judesyje pagautos akimirkos būna unikalios“, – sako R. Ruželė ir dalinasi fotosesijos idėja:

  • Fotosesijai pasiruoškite juodas kreidos lenteles ir kreidos gabalėlius.
  • Susėskite atskirai, laikykitės nedidelio atstumo.
  • Ant lentučių rašykite vienas kitam skirtus žodžius ar pieškite jausmus, nuotaikas.
  • Nebijokite, drąsiai reikškite kylančias emocijas, nuotaikas, galite šiek tiek keisti pozas.
  • Daugybe kadrų užfiksuotas akimirkas suliekite į bendrą istoriją, kurios pabaigoje abu teturite vieną juodą lentutę su bendru užrašu ar piešiniu.

fotografija, Reda Ruželė, vestuvės, vestuvių fotografija, vestuvių nuotraukos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai