Darželis ant palangės: ką ir kaip sėti?

Darželis ant palangės pastaruoju metu tampa vis dažnesne miestiečių virtuvės interjero detale, dar ir pagardinančia ruošiamą maistą. Savomis rankomis užaugintas daržoves bei prieskonius galima valgyti šviežius, nenupurkštus specialiomis išvaizdą gerinančiomis priemonėmis, be to, moksliškai įrodyta, kad įsirengdami savo palangės darželį, žmonės nusiramina ir pašalina susikaupusią įtampą.

Būtent dėl to vilniečiai ir miesto svečiai darbo dienos metu buvo kviečiami atsipalaiduoti kiek netradiciniu būdu ir mokomi pasisodinti šiuo metu sėti tinkamiausius prieskonius – baziliką, rozmariną, petražoles, pipirnes, taip pat ir lapinius ridikėlius, špinatus, dygliuotąjį ožerškį (geriau žinomą kaip goji uogos).

Dirbtuves vedusi agrofirmos „Sėklos“ sėklų skyriaus ir produkto vadovė Liucija Kunigiškytė dalijasi patarimais, kaip šiuos augalus sėti ir auginti, kad kiekvienas galėtų turėti savo darželį ant palangės.

Barbui reikalingos priemonės: norimo augalo sėklos, vandens purkštuvas, durpių substratas ar kompostas, daigykla arba vazonas, lovelis.

Pipirnės ir lapinių ridikėlių sėjimas.
L. Kunigiškytė pastebi, kad šių prieskoninių žolelių sėjimo procesas labai paprastas:
1. Kvadratinės daigyklos (apie 10x10 cm) dugne ištiesiamos popierinės servetėlės. Jas reikia iškloti 4-5 sluoksniais taip, kad neliktų atidengto plotelio.
2. Ant servetėlių purškiamas vanduo, kol jos visiškai sudrėksta per visus sluoksnius.
3. Barstomos sėklos, tolygiai paskirstanti po visą daigyklos plotą, ir dar kartą apipurškiamos vandeniu.

Šį pasėlį belieka pridengti polietilenine plėvele arba tiesiog įdėti į plastikinį maišelį. L. Kunigiškytė pabrėžia, kad pipirnė labai mėgsta drėgmę, tad nereikėtų pamiršti palaistyti. Pirmieji pipirnės daigeliai turėtų pasirodyti jau po 3 dienų, o lapinių ridikėlių – po 7.

Bazilikai, petražolės, rozmarinai.
Šių prieskoninių žolelių sėjimo procesas kiek sudėtingesnis, nes reikia tinkamai paruošti žemę. Sėjimo eiga:
1. Daigykla (dirbtuvėse šiems augalams buvo naudojama viena daigykla, maždaug 20x30 cm dydžio) užpildoma drenažu, t.y. deginto molio granulėmis (granulės paskirstomos taip, kad padengtų daigyklos nelygumus), ir jis sudrėkinamas.
2. Daigykla pildoma substratu, nuo viršaus paliekant 3 cm. Substratą geriausia patrinti tarp delnų, kad išsilygintų visi gumbeliai ir pan. Tam, kad augalai turėtų geresnes augimo sąlygas, į substratą įmaišomos įgėrio granulės, kurios išlaiko drėgmę ir ypač praverčia tiems, kurie pamiršta palaistyti augalus. Tolygiai paskirsčius substratą, jis šiek tiek įspaudžiamas delnais ir sudrėkinamas. L. Kunigiškytė pabrėžia, kad substratu reikėtų kruopščiai užpildyti ir daigyklos kampelius.
3. Sėjamos (tiesiog barstomos ant substrato) sėklos. Kiekvienos rūšies prieskoniai sėjami juostelėmis – kad būtų paprasčiau atskirti rūšis. Pasėtos sėklos apipurškiamos vandeniu.
4. Ant viršaus barstomas plonas substrato sluoksnis (maždaug 1 cm storio), kuris sulyginamas delnais ir dar sudrėkinamas papurškiant vandens purkštuvu.

Pasėjus sėklas, daigykla uždengiama specialiu dangčiu arba apvyniojama polietilenine plėvele. Pasėlį reikėtų laistyti kas 2-3 dienas ir bent po valandą kasdien vėdinti nudengus dangtį ar nuvyniojus plėvelę.

Rekomenduojamos prieskonių rūšys, tinkamos darželiui ant palangės: bazilikai – įprasti žalieji „Lemon“, „Cinnamon“, „Fine Verde“, „Genovese“, raudonlapiai „Opal“; petražolės – „Gigantie D‘italia“, „Bravour“.

Špinatai ir dygliuotasis ožerškis.
Šių augalų sėklas L. Kunigiškytė pataria sėti specialiose durpių tabletėse. Jas tereikia išbrinkinti (užtenka 20 min.), tada paspaudyti pirštais, padaryti negilią (1 cm) duobelę ir į ją suberti sėklas (sėjant špinatus – 4 sėklas, ožerškį – 10), tada apipurkšti vandeniu ir suspausti tabletės viršūnėlę, kad sėklos pasislėptų. Kol išdygs daigeliai, tabletę galima laikyti paprasčiausioje vienkartinėje stiklinėje, jei tablečių daugiau – daigykloje. Vėliau augalų daigelius su visa tablete reikia persodinti į vazoną. Nuolat laistyti. Specialistė pastebi, kad špinatai sudygsta greičiau nei ožerškiai. Tokiu pat būdu galima daiginti paprikas, pomidorus bei agurkus.

Tarp rekomenduojamų pasisėti ant palangės darželio augalų verta paminėti kvapniuosius rozmarinus, vaistinius šalavijus, mairūnus, smulkialapes salotas „Alante“, „Redlo“ bei „Redza“, dar žinomas kaip „Baby leaf“.

Dirbtuves organizavusios agrofirmos „Sėklos“ vadovas Ramūnas Ažukas džiaugiasi, kad dirbtuvės sulaukė daug dėmesio tiek iš norinčių pasisėti sėklų darželiui ant palangės, tiek iš tokių, kurie užsuko tiesiog pasikonsultuoti apie prieskonių auginimą. Įdomu tai, kad ne tik moterys susidomėjo dirbtuvėmis – prie daigyklų plušėjo ir vyrai. Matydami tokį žmonių susidomėjimą ir norą auginti, organizatoriai jau kuria kitų būsimų dirbtuvių planus.

bazilikai, darželis ant palangės, ožerskis, prieskoninės žolelės, sėklų daiginimas, žalioji stotelė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai