Lietuvoje viešėjęs garsus JAV verslininkas: „Universitetas – tinkamiausia vieta pradėti savo verslą“

Tiesiai iš Silicio slėnio (JAV) į KTU „Santakos“ slėnį antradienį atvyko garsus rizikos kapitalo investuotojas, startuolių akademijos ir fondo FOUNDER.org įkūrėjas ir vadovas Michaelis Baumas. Jis akademinei bendruomenei atskleidė sėkmingo milijardinio verslo paslaptis ir įvertino studentų kuriamus startuolius.

Į Lietuvą M. Baumą pakvietusio Nacionalinis inovacijų ir verslo centro (NIVC) direktorius Edmundas Šalna sakė, kad investuotojas bendradarbiaus su jauno verslo inkubatoriumi KTU „Startup Space“.

Prieš paskaitą „8 paslaptys kaip sukurti milijardų dolerių vertės kompaniją“ surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje dalyvavo ir Kauno technologijos universiteto (KTU) mokslo prorektorė prof. Asta Pundzienė, M. Baumas pabrėžė, kad tie, kurie imasi kurti startuolį dėl pinigų, labai retai sulaukia pasisekimo, nes sukurti sėkmingą verslą reikia laiko, kantrybės ir disciplinos.

„Silicio slėnyje sėkmingo galutinio rezultato reikia laukti nuo 8 iki 10 metų. Tik tie, kurie savo idėja siekia teigiamai paveikti pasaulį ir aistringai ja tiki net ir po dvidešimtos nesėkmės, bus vieni iš tų statistinių dviejų startuolių iš šimto, kuriems pavyko“, ‒ pabrėžė amerikietis.





Michaelio Baumo paskaita

Startuoliams – pagalba iš verslo sektoriaus

A. Pundzienės teigimu, startuolių veiklai turėtų būti nustatytos tam tikros sąlygos. Pirmiausia, verslininkų bendruomenės parama, konsultuojant jaunuosius verslus ir padedant jiems, pasitelkiant mentorystės programas.

„Pradedantys verslininkai turėtų gauti infrastruktūros paramą. Įmonės, kurios sutiktų būti startuolių mentorėmis, padėtų jiems suprasti, kas yra verslas ir rinka. Dar viena būtina sąlyga, reikalinga sėkmingai startuolio veiklai, yra kapitalas. Lietuvoje daugelis šių minėtų sąlygų egzistuoja, tačiau turime ir toliau didinti kapitalą ir stengtis jo pritraukti daugiau augantiems jauniems verslams“, ‒ komentavo KTU mokslo prorektorė A. Pundzienė.

60 sekundžių pristatyti verslo idėjai

Žymus JAV verslininkas ir investuotojas M. Baumas studentams atskleidė aštuonias paslaptis, kaip sukurti greitai augantį verslą bei papasakojo apie svarbiausius savo verslo pasiekimus bei nesėkmes.

Į KTU „Santakos“ slėnį atvykę startuolių kūrėjai taip pat turėjo galimybę per 60 sekundžių M. Baumui pristatyti savo verslo idėjas bei išgirsti jo patarimus ir įvertinimą.

Renginio metu M. Baumas paneigė studentų tarpe vyravusią nuomonę, kad startuolius gali kurti tik ekonomikos, vadybos ar verslo studijų kryptis pasirinkę studentai.

„Studijų kryptis nėra svarbi. Jungtinėse Valstijose yra daug startuolių pavyzdžių, kurie įrodo, kad ekonomikos ar verslo mokslų nebaigęs asmuo, gali ne tik įkurti, bet ir sėkmingai vystyti startuolio veiklą“, ‒ įsitikinęs 6 sėkmingų startuolių įkūrėjas M. Baumas.

Darbo pokalbyje ‒ pirmenybė turintiems patirties

M. Baumas taip pat patikino, kad priimant naujus darbuotojus į jo paties kompaniją, ieškoma turinčių „startuoliškos“ patirties, kuri rodo asmens kūrybiškumą, ryžtą ir tai, kad jis nelinkęs rinktis lengviausio kelio. Pirmenybė teikiama dirbusiems mažoje įmonėje, o ne didelėje kompanijoje ar korporacijoje.

Kauno technologijos universitetui ir FOUNDER.org akademijai tapus partnerėmis, M. Baumas pakvietė jaunuosius antreprenerius registruotis į FOUNDER.org organizuojamą verslo vystymo programą „Class of 2016“, į kurią kasmet priimama 15 komandų.

Kiekviena komanda jau programos pradžioje gauna nuo 10 iki 100 tūkst. dolerių dotaciją. Norint dalyvauti šioje programoje, privaloma sąlyga ta, jog komandos sudėtyje turi būti studentas, neseniai studijas baigęs absolventas ar dėstytojas iš bet kurios FOUNDER.org partnerių mokyklos.

Registruotis į programą galima čia: https://www.founder.org/home/apply/

founder.org, KTU, Michaelis Baumas, Santakos slėnis, start up, verslas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai