Geriausi produktai organizmo valymui

Kaip pašalinti iš organizmo šlakus ir toksinus? Geriausia – judėti, gerti daugiau vandens, apsilankyti pas limfodrenažinių masažų specialistą ir, žinoma, pakoreguoti valgymo įpročius. Štai keli produktai, padėsiantys išvalyti jūsų organizmą.

Citrusiniai vaisiai (citrinos, apelsinai, greipfrutai ir laimai). Jie šalina iš organizmo toksinus, valo kepenis. Kasdien patariama išgerti puodelį šilto vandens su šviežiai spaustomis citrinų sultimis. Geriausia tai daryti rytais. Greipfrutai padeda išvalyti virškinimo sistemą ir gali užkirsti kelią inkstų akmenų susidarymui. Taip pat juose yra mažai kalorijų, todėl jie puikiai tinka norinčioms numesti svorio.

Pu-erh arbata.
Kinų raštuose ji minima kaip vaistas pagirioms gydyti, kepenų darbui gerinti, kraujo riebalams (cholesteroliui) tirpdyti, nuodingosioms medžiagoms iš organizmo šalinti. Bent trys šios arbatos savybės patvirtintos ir nepriklausomais klinikiniais tyrimais Europos universitetuose. Galima neabejoti, kad Pu-erh arbata mažina cholesterolio kiekį kraujyje, greitina medžiagų apykaitą organizme, padeda gydyti nutukimą, atsiradusį dėl blogų mitybos įpročių. Ypač svarbios Pu-erh detoksikuojamosios, liekninamosios, medžiagų apykaitą spartinančios savybės. Nustatyta, kad reguliariai 3–4 kartus per dieną geriant šios arbatos ir valgant įprastą maistą įprastu ritmu, galima netekti 2–3 kg per mėnesį.

Česnakai. Vienoje česnako skiltelėje yra daugiau nei 400 vertingų komponentų. Jie mažina blogojo cholesterolio lygį, valo kraujagysles, naikina vėžines ląsteles, difterijos, tuberkuliozės lazdelę, kirminus, valo kepenis, stimuliuoja smegenų veiklą ir skatina jas gaminti svarbius detoksikuojančius enzimus, padedančius geriau išvalyti toksinus iš virškinimo sistemos. Česnakai turi antibiotinių savybių, todėl gali padėti išgydyti įvairias ligas. Vartodamos reguliariai, sustiprinsite imunitetą ir galėsite džiaugtis geresne savijauta. Medikai rekomenduoja skiltelę česnako dėti į įvairiausius patiekalus arba valgyti tiesiog su rupia duona. Galima vartoti šviežius, sutrintus.

Artišokai. Ši daržovė pastaruoju metu ypač dažnai minima, kai kalbama apie lieknėjimą ir organizmo valymą. Nuo seno artišokai žinomi ir kaip vaistiniai augalai kepenų ligoms gydyti bei širdies veiklai gerinti. Šiandien nustatyta ir tai, kad šie augalai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, pasižymi diuretinėmis savybėmis, detoksikuoja organizmą. Artišokų lapuose esantys junginiai gerina tulžies ir riebalų apykaitą, todėl ypač rekomeduojami valgyti padauginus riebaus maisto. Mitybos specialistai aktyviai ragina jų nevengti ir juos įtraukti į savo valgiaraščius.

Avižiniai dribsniai ir grikiai. Kruopos vertingos ne tik dėl to, kad turi daug baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Jose daug maistinių skaidulų, kurios normalizuoja vidurių darbą ir yra tikra žarnyno „šluota“, padedanti pašalinti įvairius nesuvirškinto maisto likučius. Avižų ir grikių kruopos tarp Lietuvoje auginamų – vienos vertingiausių. Būtent jos pirmiausia ir rekomenduojamos specialioms dietoms.

Pupelės. Ajurvedos meistrai naudoja pupeles jau tūkstančius metų. Šis ankštinis augalas lengvai virškinamas, mažina toksinų kiekį organizme, puikiai valo žarnyno sieneles. Tad kodėl dažniau nepasimėgavus pupelių troškiniu, sriuba ar neišmokus gaminti kitų skanių patiekalų?

Spanguolės. Priskiriamos prie galingiausių gamtinių antibiotikų ir priešvirusinių priemonių. Tai gali būti puiki prevencinė priemonė šlapimo takų infekcijoms, taip pat šios uogos padeda išvalyti iš organizmo toksinus. Jos pasižymi itin stipriomis antibakterinėmis savybėmis. Ne mažiau svarbu ir tai, kad spanguolės neleidžia susidaryti vėžinėms ląstelėms, taip pat saugo nuo trombų, kraujagyslių užkalkėjimo. Galima valgyti šviežias, naudoti kokteiliuose, gerti sultis, daryti uogienes.

Raudonieji burokėliai. Bene geriausia organizmą valanti priemonė. Visų pirma, juose yra ląstelienos, fosforo, vario, vitamino C ir organinių rūgščių, kurios gerina maisto virškinimą ir naikina puvimą skatinančias bakterijas žarnyne. Antra, burokėliuose yra betaino, kuris gerina kepenų veiklą ir skatina jas apsivalyti nuo toksinų. Trečia, burokėliai jaunina, nes juose yra folio rūgšties (gaminasi daugiau naujų ląstelių) ir kvarco (gerėja odos, plaukų ir nagų būklė). Valgykite virtus, naudokite barščiams, salotoms, gerkite jų sultis ir nuovirą.

Žalioji arbata. Ji tiesiog „išplauna“ toksinus iš organizmo. Joje yra katechinų, gerinančių kepenų veiklą.

Brokoliai. Vieni geriausių detoksikuojančių enzimų gamybos stimuliatorių. Taip pat juose yra daug fermentų, kurie padeda virškinimo sistemai veikti efektyviau. Valgykite brokolių sriubas, salotas arba virtus brokolius kaip mėsos patiekalų garnyrą. Tikrai nenusivilsite. Tačiau geriausia brokolius valgyti žalius arba vos vos apvirtus – tuomet naudingų medžiagų kiekis bus didesnis.

Kepti obuoliai ir morkos. Nors dažniausiai patariama valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių, orkaitėje kepti obuoliai ir morkos įgauna „papildomų“ valomųjų savybių. Dėl karščio poveikio atsipalaidavusios angliavandenių jungtys geba prisitraukti organizme esančius nuodingus junginius (pavyzdžiui, sunkiųjų metalų) bei kitas medžiagų apykaitos liekanas ir lengviau juos pašalina. Kepti obuoliai ir morkos yra ypač lengvai virškinami, todėl neretai rekomenduojami net sunkiausiems ligoniams.

Kopūstai, jų sultys. Kopūstuose yra galingo antioksidanto, kuris naikina žalingus laisvuosius radikalus. Dar Senovės Romoje žinota, kad kopūstų lapai padeda pasveikti apsinuodijus maistu ar alkoholiu. Tikra tiesa. Negana to, jų sultys padeda geriau įsisavinti riebalus bei baltymus, malšina skrandžio bei žarnyno skausmus. Kopūstų sulčių patariama gerti sergant nutukimu, sutrikus medžiagų apykaitai ir… po ypač sočių vaišių. Jos tinka ir lėtiniam vidurių užkietėjimui gydyti, padeda randėti skrandžio bei dvylikapirštės žarnos opoms. Kopūstus itin naudinga valgyti po ligos, kai organizmas būna užterštas vaistais, antibiotikais ir t.t.

Svogūnai. Didžiausia jų vertybė – fitoncidai, kurių yra eteriniuose aliejuose. Šios medžiagos per kelias sekundes sunaikina daugelį bakterijų ir grybelių. Be to, svogūnai gerina virškinimą, maistingų medžiagų įsisavinimą ir netgi apetitą. Juose daug sieros, kuri veiksmingai pašalina visas kenksmingas medžiagas. Svogūnus galima valgyti šviežius, dėti į salotas ar net kosmetines kaukes nuo spuogų.

Liesi rūgštaus pieno produktai. Juos reikėtų vartoti ne tik po gydymosi antibiotikais. Jie gali puikia pasitarnauti organizmo detoksikacijai. Svarbiausia jų sudėtinė dalis yra pieno rūgšties bakterijos, stabdančios puvimo ir kitų patogeninių bakterijų dauginimąsi žarnyne. Rūgusis pienas, kefyras, jogurtas, pasukos gerina virškinimą, skatina žarnyno veiklą, šlapimo išsiskyrimą, vadinasi, šiek tiek spartina ir medžiagų apykaitą. Tai puikūs gėrimai, tinkami iškrovos dienoms ir kitokioms detoksikuojamosioms dietoms.

Avokadai. Jeigu jums patinka avokadai, drąsiai jais mėgaukitės. Jie yra itin maistingi ir turi daugybę antioksidantų. Juose yra gliutationo, kuris blokuoja apie 40 rūšių kancerogenus, valo kepenis. Be to, abokadai normalizuoja cholesterolio lygį kraujyje, gerina virškinimą, aprūpina audinius deguonimi. Galima valgyti šviežius, džiovintus, vartoti avokadų aliejų. Suvalgę vos pusę avokado, jausitės sotūs, o nauda organizmui bus išties didelė.

Sėklos ir riešutai. Organizmo valymui ypač tinka linų sėmenys, moliūgų, kanapių, sezamų sėklos, migdolai, graikiniai, lazdyno bei kedro riešutai, saulėgrąžos. Sūdytų ar saldintų riešutų valant organizmą valgyti negalima – šis užkandis nėra sveikas. Jei norite, kad sėklos ar riešutai labiau atskleistų savo skonį ir kvapą, prieš dėdami juos į salotas ar valgydami vienus, lengvai paskrudinkite keptuvėje.

, mityba, organizmo valymas, produktai organizmo valymui, sveika mityba, sveikas maistas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai