Kaip neprisišaukti nelaimės per „Facebook“?

Būtų sunku surasti žmogų, kuris nesinaudoja socialiniais tinklais, tačiau specialistai teigia, kad tą daryti reikėtų atsargiau - nuolatinis savo gyvenimo viešinimas gali ne tik suteikti taip trokštamo dėmesio, bet ir pritraukti bėdų.

Dalinatės savo savaitgalio planais socialinėje erdvėje? Prieš paspaudžiant mygtuką „dalintis“ vertėtų pagalvoti du kartus. Reklamuodami savo atostogas pateikiate puikų receptą galimai turto vagystei. Dalindamiesi detalėmis, kad įsigijote naują televizorių ar kitą techniką galite prisivilioti neprašytų svečių į namus. Nors akivaizdžių įrodymų, kad paskleista informacija socialinėje erdvėje iššaukia vagystes nėra, tačiau „If“ ekspertai perspėja apie galimus pavojus, kurių išvengti galima imantis kelių atsargumo priemonių.

Patikrinkite savo „Facebook“ privatumo nustatymus

„Facebook" įvedė nemažai privatumo pakeitimų pastaraisiais metais, todėl jei kuris laikas jų neatnaujinote savo paskyroje, senieji nustatymai gali būti nebesaugūs. Viršutinėje meniu juostoje paspauskite ant spynos piktogramos ir peržiūrėkite, kas gali matyti jūsų profilį. Pasitikrinkite, ar informacija dalinatės ne su visais socialinio tinklo vartotojais (Public), o esate pasirinkę draugų (Friends) punktą.

Valdykite savo „Facebook“ žymėjimo parametrus

Draudimo bendrovės „If“ privataus turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius atkreipia dėmesį, kad net jei užblokuosite savo profilį nuo viso pasaulio, draugai vis tiek gali jus pažymėti nuotraukose arba įrašuose, taip sukeldami riziką jūsų turto ar jūsų pačių saugumui. Galite pasirinkti ir nustatyti sąrašą žmonių, kurie gali matyti jūsų įrašus – tokiu atveju, nepažįstami ar jūsų turtu suinteresuoti žmonės nematys, kad draugas jus pažymėjo atostogaujant toli nuo namų.

Norėdami valdyti šį nustatymą, patikrinkite savo žymos nustatymus. Paspauskite spynos piktogramą ir atsidariusiame sąraše pasirinkite „žiūrėti daugiau nustatymų“ (See More Settings). Kairėje pusėje esančioje meniu juostoje pasirinkite „metraštis ir žymėjimas“ (Timeline and Tagging) ir atsidariusiame lange nusistatykite, kas gali rašyti jūsų profilyje, kas gali matyti jūsų įrašus ar nuotraukas, kuriose esate pažymėtas kitų asmenų.

Patikrinkite savo draugų sąrašą

Tikėtina, jog savo draugų sąraše turite ir buvusius klasiokus, atsitiktinius pažįstamus, buvusius kolegas su kuriais ilgą laiką nekalbėjote. Nors „Facebook“ yra puiki erdvė pasidžiaugti pasiekimais ar dideliais gyvenimo įvykiais, nepamirškite, kad viskas, ką pasakote gali iššaukti nemalonią situaciją. Atskleisdami savo kelionių detales ar brangius pirkinius, kelių šimtų, nebūtinai artimiausių draugų auditorijai, nėra nei protinga, nei saugu.
Dabar pat skirkite keletą minučių susikurti „artimų draugų" sąrašą

Paspauskite ant viršutinėje „Facebook“ juostoje esančio jūsų vardo ir pasirinkite meniu punktą „draugai“ (Friends). Šalia pasirinktų draugų vardų, išsiskleiskite langą, kuriame galite pridėti juos į artimų draugų (Close friends) sąrašą. Taip pat galite susikurti atskirus sąrašus – kolegų, draugų su kuriais savaitgalį leidžiate laiką ar grupę, su kuria norite pasidalinti tik ribota informacija.

Atlikę šiuos veiksmus, nuo šiol, atnaujinę savo paskyrą ar įkėlę nuotrauką galite greitai pasirinkti tinkamą draugų sąrašą ir riboti informacijos skleidimą.


„Kelios minutės, skirtos peržiūrėti privatumo nustatymus ir pasidaryti artimų draugų grupes, vėliau gali pasirodyti be galo svarbios. Atminkite, kad „Facebook“ nesuteikia visokeriopos jūsų duomenų apsaugos, todėl imtis iniciatyvos reikia patiems“ – sako draudimo bendrovės „If" privataus turto draudimo produkto vadovas Tomas Sinkevičius.

Gerai pagalvokite prieš keldami įrašą arba prisiregistruodami tam tikroje vietojeJei turite „Fouesquare“ programėlę, kurios pagalba galite priregistruoti savo buvimo vietą bei įkelti nuotrauką – nuo tos akimirkos, kai pasidalinate šia informacija jūs patenkate į kibernetinę erdvę.

Prisiregistravimas skirtingose vietose yra smagus dalykas, bet prisiminkite, jog tai yra vieša deklaracija apie jūsų buvimo vietą, todėl įsitikinkite, kad šia informacija dalinatės tik su pasirinkta artimų draugų grupe. Siųsti nuotrauką elektroniniu paštu, rašyti sms žinutę ar tiesiog pakalbėti telefonu yra daug saugesni ir asmeniškesni bendravimo būdai.

draudimas, facebook, socialiniai tinklai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai