5 šampano gamybos paslaptys ir mitai

Ką verta žinoti prieš pripildant taures šampano ar putojančio vyno? Ką bendro turi šampanas ir kreida? Ar tikrai šampano „pusbrolis“ putojantis vynas – mažiau rafinuoto skonio gėrimas?

Šių gėrimų gamybos paslaptis atskleidžia ir mitus apie juos griauna Régis Camus – šampano namų „Piper-Heidsieck“ vyndarys, įvairiuose vynų čempionatuose net septynis kartus pripažintas geriausiu putojančio vyno gamintoju.

1. Putojantis vynas – prastesnio skonio šampano versija? Netiesa!

Régis Camus: Putojantis vynas tikrai nenusipelno būti laikomas prastesnės kokybės gėrimu. Visi geriausi šampano gamintojai savo kolekcijose turi puikaus skonio ir kokybės putojančio vyno, o šios kategorijos vynų čempionatuose konkurencija labai didelė. Šiemet konkurse „International Wine Challenge“ laimėtoju buvo pripažintas mūsų namų 2002-ųjų derliaus putojantis vynas, jis taip pat buvo geriausiai įvertintas tarp prancūziško putojančio vyno. Kad įsivaizduotumėte, koks dėmesys skiriamas putojančiam vynui, galiu pasakyti, jog gaminant minėtą gėrimą naudojamos net septyniolikoje skirtingų vynuogynų sunokusios uogos.

2. Kaina – geriausias kriterijus renkantis šampaną

Régis Camus: Be abejo, kokybiško šampano butelis kainuos daugiau nei pigus baltasis vynas, prisodrintas angliarūgštės. Vis dėlto, geriausias kriterijus renkantis – jo gamintojas. Jei tai seni, garbinga istorija besididžiuojantys šampano namai, galiu garantuoti – nenusivilsite jo kokybe. Vyndario garbės žodis (šypsosi).

3. Šampanas ir kreida?!

Régis Camus: Šimtmečiais skaičiuojama istorija ir ilgametė patirtis parodė, kad palankiausios sąlygos šampanui brandinti – kreidos kasyklų rūsiai. Šiandien Šampanės regione yra vos penki šampano namai, turintys kreidos rūsius. „Piper-Heidsieck“ namų darbuotojai regione augančias vynuoges skina rankomis, o iš jų pagaminti gėrimai brandinami laikantis senųjų tradicijų. Charlesas Heidsieckas, vienas šampano namų įkūrėjų, yra pasakęs: „Vynuogynai privalo išlikti eruditų augintojų rankose.“ Auksinė aukštos kokybės gėrimo taisyklė – leisti kuo daugiau darbo atlikti pačiai gamtai. Juk ji – geriausia šampano gamintoja.

4. „Nemėgstu šampano!”

Régis Camus: Galbūt tiesiog dar neradote savojo skonio? Šampano skonių pasaulis tuo ir nuostabus – jis pasižymi didele įvairove. Įsivaizduokite, vien man per savo gyvenimą pavyko sukurti tris naujus vintažinius vynus, kurių kokybe nepaprastai didžiuojuosi. Jų skoniai ir aromatai visiškai skirtingi. O kiek gerų šampano ir putojančio vyno gamintojų buvo ir yra pasaulyje iš viso? Gamybos atradimai neišsenkantys.

5. Prie šampano dera tik austrės?

Régis Camus: Austrės ir šampanas, žinoma, yra klasika. Tačiau su viena sąlyga – austrės turi būti šviežios ir kokybiškos. O juk tokių tikrai gausi ne visuomet ir ne visose šalyse. Bet dėl to tikrai neverta nusiminti – šampano skonis puikiai dera ir su kitokiais užkandžiais bei patiekalais. Tačiau įsidėmėkite – jis netinka prie aštraus ir riebaus maisto. Tačiau papildo žuvies ir kitų jūros gėrybių, vištienos ar net grybų skonį. Baltojo pelėsio sūriai – taip pat geras pasirinkimas. Nors jų skonis gana intensyvus, šampano skonio ir aromato natų jis neužgožia.


įdomybės, putojantis vynas, šampanas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai