Neįtikėtini desertai iš duonos Kūčių ir Kalėdų stalui (receptai)

Nuo senų senovės lietuviai duoną suasmenindavo ir sudievindavo: ji minima pasakose, priežodžiuose ir patarlėse, jos gausu net iki šių dienų išlikusiuose ritualuose. Tikėta, kad pašventinta duona gelbsti nuo gaisro ir ligų, nuo nužiūrėjimo, padeda gydyti akių ligas, žaizdas, saugo nuo gyvatės įkandimo, o įsiūtas gabalėlis į švarką – kare nuo kulkų. Net šiais laikais duona – būtinas lietuvio pietų stalo atributas, kurią galima panaudoti kur kas išradingiau nei tik užkandant sriubą ar salotas. Desertus iš duonos, puikiai tinkančius šventiniam Kūčių ar Kalėdų stalui, siūlo UAB „Biržų duona“ maisto technologė Rasa Kubiliūnienė.

Saldus pudingas Šv. Kalėdoms (pagrindinėje nuotraukoje)

„Mintyse dėliodami saldų Kalėdinį stalą, apsvarstykite duonos pudingo idėją. Įmantrių produktų šiam patiekalui nereikės, o šeimą ir svečius nustebinsite sumanumu – užtenka šviesios duonos ir kelių ingredientų, kuriuos nesunkiai savo šaldytuve atras bet kuri šeimininkė. Pudingui puikiai tiks ir šiek tiek padžiūvusi duona – deserto kokybei tai neturės jokios įtakos“, – sako R. Kubiliūnienė.

Duonos pudingui reikės:
6 riekelių šviesios „Pirklių“ duonos
Dviejų valgomųjų šaukštų tirpinto sviesto
Vieno ar dviejų puodelių razinų
4 plaktų kiaušinių
2 stiklinių pieno
3/4 puodelius balto cukraus
1 arbatinio šaukštelio cinamono
1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Duonos pudingo gamyba
Sulaužykite duonos gabalėlius į kepimo skardą, apšlakstykite duoną tirpintu sviestu. Jei mėgstate, įberkite razinų.

Kitame dubenyje sumaišykite kiaušinius, pieną, cukrų, cinamoną ir vanilę. Plakite, kol viskas gerai susimaišys. Duoną apipilkite gautu plakiniu ir lengvai šakute paspauskite duonos gabalėlius, kad mišinys susigertų. Kepkite apie 45 minutes, kai apskrus, išimkite.

Saldus duonos tortas

„Šis patiekalas sotus ir maistingas, nes „Biržų krašto Senolių“ duona gaminama iš ruginių miltų. Jeigu ant Kalėdų stalo padėsite karališką duonos tortą, kitų saldumynų nebereikia. Grietinėlę sugėrusi duona tampa puresnė ir minkštesnė už keptą torto biskvitą“, – sako „Biržų duonos“ maisto technologė R. Kubiliūnienė.

Saldžiam duonos tortui reikės:
1 kg „Biržų krašto Senolių“ duonos
400 g spanguolių uogienės
200 g skysto medaus
1 v. š. želatinos
1 citrinos sulčių

Pertepimui:
200 g grietinės
100 g kakavos
100 g lazdyno riešutų
50 g cukraus
50 g vanilinio cukraus
1 a. š. želatinos

Viršutiniam sluoksniui:
200 ml grietinėlės (36 proc.)
100 g cukraus pudros
100 g kakavos
saujos kapotų lazdyno riešutų

Torto gamyba
Pagrindui. Duoną smulkiai sutarkuokite ir sumaišykite su medumi, citrinos sultimis, spanguolių uogiene (prieš tai į uogienę įmaišykite išbrinkintą ir ištirpintą želatiną).

Pertepimui. Grietinę išplakite su cukrumi, kakava ir vaniliniu cukrumi. Sumaišykite su brinkinta ir ištirpinta želatina. Formą ištepkite sviestu, pabarstykite duonos trupiniais ir sukrėskite pusę duonos mišinio. Paviršių gerai išlyginkite, ant viršaus krėskite grietinės plakinį, suberkite smulkintus riešutus. Ant jos krėskite likusį duonos mišinį. Tortą padėkite į šaldytuvą porai valandų.

Grietinėlę išplakite su cukraus pudra ir kakava. Išimtą iš formos tortą puoškite grietinėlės plakiniu, pabarstykite kapotais riešutais.

Šokoladinės „Grissini“ duonos lazdelės

„Puikus ir greitas saldėsis netikėtai užklupus svečiams. „Grissini“ duonos lazdeles pagardinkite tirpintu baltu šokoladu, riešutais ar spalvotais pabarstukais – neatrastas, bet užburiantis skonis. Jeigu naudosite „Grissini“ su sezamais – nereikės ir riešutų“, – sako „Biržų duona“ maisto technologė R. Kubiliūnienė.

Reikės:
„Grissini“ duonos lazdelių
100 g balto šokolado
50 g skaldytų riešutų ar pabarstukų
Saldžių lazdelių gamyba

Gamyba
Garų vonelėje ištirpinkite šokoladą, į jį panardinkite duonos lazdeles ir apiberkite pabarstukais. Palaukite, kol šokoladas sustings.

Burokėlių ir duonos gira

„Šventinį stalą papuošti galima ne tik saldžiais skanėstais, bet ir namų gamybos gėrimais. Paruošti naminę girą nesudėtinga – ją pagaminti reikėtų Kūčių išvakarėse, kad Kūčių vakarienės metu būtų galima mėgautis žinomu, tačiau ypatingo šventinio prieskonio turinčiu gėrimu. Svarbiausia pasirinkti tinkamą duoną, kad giros aromatas būtų sodrus, kvepiantis močiutės namais“, – sako „Biržų duona“ maisto technologė.

Girai reikės:
10 vnt. gvazdikėlių
100 g mielių
500 g medaus
100 g „Šeimininkės“ duonos
10 l šaltinio vandens
1 kg burokėlių
20 vnt. razinų

Giros gamyba
Burokėlius išvirkite, nulupkite ir smulkiai sutarkuokite. Vandenį su gvazdikėliais užvirinkite, į jį sudėkite sutarkuotus burokėlius ir palaikykite 10-20 min. Skystį perkoškite, ataušinkite, įdėkite iškildytas mieles, įmaišykite medų ir pastatykite šiltoje vietoje, kad gira įrūgtų. Kai gira įrūgs, suberkite razinas (į litrinį butelį 3 razinas). Po to ją supilstykite į butelius arba į statinaitę ir sandariai uždarykite. Išpilstę į taures, girą papuoškite mėtos lapeliu ir citrinos griežinėliu.

duona, duonos pudingas, duonos pyragas, Kalėdos, Kalėdų valgiai, kūčios, Kūčių valgiai, patiekalai iš duonos, receptai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai