Now Reading
Modernus menas ir sovietinė aplinka dera

Modernus menas ir sovietinė aplinka dera

Modernus menas ir sovietinė aplinka dera

Savaitgalį menui neabejingi buvo pakviesti į Plungės rajone esančią Plokštinę, kur buvo pristatyta Local to Local projekto paroda Dvina Silo Art Complex. Sovietinė aplinka, modernus menas, kareiviška košė ir…

Gal ne visiems priimtinas ir savas yra modernusis menas, tačiau smalsumą sužadino parodai pasirinkta pakankamai originali ir ne visiems žinoma vieta su įdomia istorija.

Šiek tiek istorinio aspekto…

1962-1978 m. Plungės rajone, Plokščių k. (Plokštinėje) įkurta viena pirmųjų Sovietų Sąjungoje karinė bazė su požemine raketų paleidimo aikštele, kur buvo laikomos raketos R-12. Priklausomai nuo politinės situacijos raketos galėjo būti nutaikomos į Ispaniją, D. Britaniją, Norvegiją, Turkiją, Vakarų Vokietiją.

Šalia buvo pastatytas karinis miestelis: gyvenamieji pastatai, valgyklos, medicinos punktas, maisto saugyklos, garažai, vandenvietė ir kt. Šioje bazėje tarnavo apie 300 karininkų ir kareivių. Netoliese buvo raketų galvučių sandėlis.

Visą karinės bazės teritoriją juosė šešios apsauginės linijos: spygliuotos vielos užtvaros, signalizacija, aukštos įtampos elektros srovės laidai… Įdomu tai, kad per visą bazės gyvavimo istoriją iš jos nebuvo paleista nė viena raketa.

Plokštinė šiandien

Atvykę į Plokštinę išvydome kone Černobylio vaizdą. Apleisti mažaaukščiai pastatai, nyki rudenėjanti aplinka, betonas, apleistos supynės, daug grybų, kurių niekas nerenka… Vos įžengus į „ekspozicijų salę“ persikėlėm keliais dešimtmečiais atgal.

Apšepusios lubos, kadaise madingas linoleumas, originalūs to meto šviestuvai. Beje, bazė visa išplėšta, žmonės vogę metalą, nesibodėjo pjaustyti net kuro cisternų, dėl gautos radioaktyvumo dozės beveik visi susirgo onkologinėmis ligomis.

Lankėmės patalpose, kur vėliau įkurtoje stovykloje „Žuvėdra“ ilsėjosi po Černobylio avarijos atvežti vaikai. Gan įdomiai atrodė ant senų spintučių užlipdyti kramtomų gumų lipdukai. Kelių aukštų lovos siaurame kambaryje.

Žiūrint į nutriušusias sienas ir skyles grindyse, sunku patikėti, kad kažkada čia virė gyvenimas… Šiandien vietovę bandoma pritaikyti turizmui, įrengtas pažintinis takas, vykdoma rekonstrukcija, kuriai skirtas 5 462 122,00 Lt finansavimas.

Local to Local – periferijose kurianti grupė

Local to Local – 2006 m. Štutgarte įsikūrusi tarptautinė menininkų grupė – Kęstutis Svirnelis (Lietuva), Gabriela Oberkofler (Italija), Ilke Yilmaz (Turkija), Jang-Young Jung (Pietų Korėja), Markus Ambach ir Andreas Geisselhardt (Vokietija) – susibūrė siekdami įgyvendinti penkerių metų meno projektą savo gimtosiose šalyse.

Local to Local stengiasi savo parodas organizuoti ne prestižiniuose parodų rūmuose, o netikėtose, periferijos vietose. Šešių menininkų grupės branduolį įgyvendinant vis naują projektą papildo kviestiniai vietos bei užsienio kūrėjai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Local to Local teigimu, buvusi Plokštinės raketų bazė yra išskirtinė vieta, reprezentuojanti vieną iš šaltojo karo galios reliktų Lietuvoje ir idealiai atitinkanti grupės veiklos koncepciją.

Dvina Silo Art Complex – sukėlė prieštaringus jausmus

Džiugu, kad menininkai važiuoja į apleistas, mažai šiuolaikiniam žmogui pažįstamas vietas ir bando atskleisti įdomųjį konkrečios vietovės istorinį aspektą, sukurti prasmę ir įvilkti istorinę būtį į meno rūbą.

Parodoje išvydome iš lazerių sukomponuotą 24 m ilgio R-12 raketą, iš metalinių lovų ir „Maximos“ maišelių sukomponuotą kūrinį, gaidžio galvos kirtimą, interviu įrašą su bazę plėšusiu ir nuo leukemijos besigydančiu vyru, lavonėlius simbolizuojantys čiužiniai kažkiek priminė A. Matelio „Prieš parskrendant į žemę“…

Ironiška nuotrauka su sūpynėmis ir raketa, į kurią mielai lipdavom, priminė sovietinės propagandos gilumą. Daugybę to meto palikimą simbolizuojančių kurinių.

Patys menininkai teigė, jog jiems Plokštinė paliko išties gilų įspūdį ir, kad jie stengėsi atskleisti šios vietos kultūrinį, istorinį aspektą. Viena vertus aplankė džiaugsmas, kad kūrybos žmonės ieško naujų erdvių, kita vertus ano meto realybė labai niūri ir sukrečianti.

Parengė Viktorija Gudelė

Nuotr. Mindaugo Gudelio

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top