Now Reading
16 pasipriešinimo smurtui dienų

16 pasipriešinimo smurtui dienų

16 pasipriešinimo smurtui dienų

Statistika rodo, kad smurtą artimoje aplinkoje yra patyrusi kas trečia moteris Europoje, o situacija Lietuvoje taip pat bauginanti ­ per jau besibaigiančius 2014­uosius buvo gauta 20 000 pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje. 93 proc. smurtautojų yra vyrai, o absoliuti dauguma aukų ­moterys, tačiau su smurtu susiduria ir vaikai, senoliai, o taip pat ir vyrai.

„16 pasipriešinimo smurtui dienų“ yra tarptautinė socialinė akcija organizuojama visame pasaulyje jau daugiau nei dvidešimt metų, nuo 1991­ųjų. Šešiolikos dienų laikotarpis prasideda lapkričio 25­ – ąją tarptautinę smurto prieš moteris dieną ir tęsiasi iki gruodžio 10­osios – tarptautinės žmogaus teisių dienos ­ šitaip norima parodyti, kad smurta ypač dažnai naudojamas prieš moteris bei siekiama šviesti visuomenę ir padėti jai suvokti, kad bet kokios formos, prieš bet kurį asmenį nukreiptas fizinis, psichologinis, seksualinis ar finansinis smurtas yra žmogaus teisių nusikaltimas.

16 dienų švietimui, pasipriešinimui ir socialinei atsakomybei

„Apklausus 42 tūkst. moterų visoje Europos Sąjungoje paaiškėjo, kad maždaug pusė jų nežino, kur kreiptis. Net kas trečia moteris dar nesuvokia smurtavimo kaip nusikaltimo, moterys bijo susidorojimo, pasmerkimo ir pažeminio. Šias nuostatas reikia keisti, būtina garsiau kalbėti apie tai, kur rasti pagalbą“, ­ spaudos konferencijoje teigė Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos ir Žmogaus teisių komiteto narė Dalia Kuodytė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija kviečia tarti NE smurtui artimoje aplinkoje ­ ši akcija yra proga susimąstyti, įvertinti situaciją, visų pirma, savo šeimoje, tačiau kartu ir pamąstyti apie aplinkinius ­ elgtis pilietiškai ir paskambinti bendruoju pagalbos telefonu, jeigu matote smurto apraiškas kaimynystėje, gatvėje, pasiūlyti pagabą ir paramą kenčiantiems nuo smurto giminaičiams, pažįstamiems, draugams, ne tik padrąsinti juos ieškoti pagalbos, bet ir paeiškoti bei suteikti jiems konkečios informacijos, palydėti į psichologo konsultaciją ar krizių centrą.

Smurto klestėjimas visuomenėje nėra vien aukos ir smurtautojo problema ­ didele dalimi prie to prisideda ir aplinkinių abejingumas, smurto toleravimas, iškreiptai patriarchalinių stereotipų gajumas. Tegul šios 16 dienų tampa 16 progų kiekvienam mūsų žengti žingsnį link smurto nebuvimo, tapti sąmoningesniais, atsakingesniais prieš save pačius bei savo artimuosius, jautresniais aplinkai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Patiriantys smurtą artimoje aplinkoje, norintys pasikonsultuoti dėl galimai gręsiančių smurtoprotrūkių, įtariantys, kad prieš artimus žmones, giminaičius, bičiulius ar kaimynus yra smurtaujama turėtų kreiptis į vieną iš specializuotos pagalbos centrų.

Visą specializuotos pagalbos centrų sąrašą rasite čia: http://www.socmin.lt/lt/seima­ir-vaikai/seimos­politika/specializuotos­pagalbos­centrai.html

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top