„Scanorama’14“: kai užaugama žiūrovų akyse arba 12-os metų pareikalavusi „Vaikystė“ (nuomonė)

Eglė Kirliauskaitė

Nepraleidžiame  galimybės sudalyvauti tikroje kino puotoje, pavadinimu „Scanorama’14“, ir toliau dalinamės įspūdžiais iš šio festivalio. Šįkart į mūsų akiratį pateko dar vienas net 12 metų kurtas bei tikrai dėmesio vertas filmas „Vaikystė”.

„Vaikystė” (angl. Boyhood), rež. Richard Linklater, JAV, 2014, 164 min.

Siužeto kabliukas

„Žinai, visi nuolat sako: „Džiaukis akimirka“. Nežinau, man atrodo, viskas atvirkščiai. Tarsi… akimirka džiaugtųsi mumis.”, –  tai viena įsimintiniausių ir kertinių šios juostos frazių. Filmas prasideda, kai jo pagrindiniam herojui Meisonui (aktorius Ellar Coltrane) yra 6-eri. Filmo pabaigoje jis – jau 18-metis, galintis pasigirti šiokia tokia gyvenimiška patirtimi, susiformavusiu požiūriu į pasaulį. Galima sakyti, jog šis vaikinas užauga tiesiog žiūrovų akyse: pereidamas vaikystės žaidimus, tėvų skyrybas, lengvą paauglystės maištą, kartais nesėkmingas stiliaus paieškas, pirmuosius bučinius, problemas mokykloje, pomėgių atradimą, meilės kančias, vystydamas santykius su draugais ir artimaisiais. Ir visa tai – tik akimirkos iš gyvenimo, tokio panašaus į kiekvieno iš mūsų. 

Pliusai

Kaip ir garsiojoje R. Linklaterio trilogijoje („Prieš saulėtekį“, „Prieš saulėlydį“, „Prieš vidurnaktį“), dižiulio žavesio šiai juostai suteikia ne grimerio kėdėje, o natūraliai senstantys/augantys aktoriai. Per pustrečios valandos žiūrovai išvysta epizodų iš 12-os herojų gyvenimo metų – be didelių dramų, popastiškų siužeto vingių ir net be (ne)laimingos pabaigos. Gyvenimas tęsiasi ir mes visi neturime galios tam pasipriešinti, esame tiesiog dalis šio milžiniško mechanizmo. Nuoširdumas, tikrumas ir paprastumas, pagardintas įtikinamais dialogais, puikia aktorių vaidyba (asmeninės simpatijos aktoriui Ethan Hawke, atsiradusios po minėtosios trilogijos, ir čia neblėsta!) dovanoja tikrai skanų kasnį gero kino gerbėjams. Kas žino, galbūt kai kuriuos žiūrovus net privers nubraukti vieną kitą ašarą.

Minusai

Po patikusio filmo sunku rašyti apie jo minusus. Visgi gali nutikti taip, kad kai kam šis darbas pasirodys nuobodokas, per ilgas – veiksmo ar užburiančios intrigos čia mažokai, o juostos trukmė nėra trumpa. To turbūt nebūtų galima įvardinti minusu, tačiau turiu nuojautą, jog „Boyhood“ visgi labiau patiks moteriškos lyties žiūrovėms.

Rinkitės šį filmą...

Jei patiko ankstesni šio režisieriaus darbai. Jei kine ieškote kažko nestandartiško, tačiau tikro ir nuoširdaus. Jei gyvenate paprastą gyvenimą ir galvojate, jog jis nėra vertas kino juostos. 

Įvertinimas (iš 5 balų)

5. Taip, tai nėra geriausias matytas filmas, tačiau toks, apie kurį nepamirši užvėrus kino salės duris, o draugų rate, diskusijai pakrypus apie kiną, greičiausiai norėsi apie jį papasakoti.  

„Scanoramoje“ bus rodomas:

  • Lapkričio 13 d., ketvirtadienis, 21.30 val. „Forum Cinemas Vingis“, 1 salė, Vilnius 
  • Lapkričio 15 d., šeštadienis, 13.15 val. „Forum Cinemas Vingis“, 1 salė, Vilnius.
  • Lapkričio 19 d., trečiadienis, 18.30 val. „Forum Cinemas Kaune“, 2 salė, Kaunas.
  • Lapkričio 22 d., šeštadienis, 19.00 val. „Forum Cinemas Kaune“, 3 salė, Kaunas.




 

Boyhood, eglė kirliauskaitė, filmas, kinas, scanorama, vaikystė

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai