Prasideda dokumentinio kino festivalis „Nepatogus kinas“

Laikas.lt
Maksimo Mirošnikovo nuotraukoje - Gediminas Andriukaitis, žmogaus teisių kino festivalio „Nepatogus kinas“ direktorius

Spalio 22-30 d. Vilniuje, o lapkričio 4-16 d. kituose Lietuvos miestuose vyks aštuntasis tarptautinis dokumentinio kino festivalis „Nepatogus kinas“. Šiais metais renginio organizatoriai kino žiūrovams pristato daugiau nei 50 dokumentinių filmų bei pirmą kartą rengiamą konkursinę filmų programą. Savaitę Vilniuje truksiantis renginys žiūrovus kasdien kvies į temines diskusijas bei susitikimus su filmų kūrėjais.

Be konkursinės programos, į kurią patenka nauji ir tarptautinio pripažinimo dar siekiantys dokumentiniai filmai, „Nepatogaus kino“ organizatoriai pristato dvylika teminių kategorijų, tarp jų – jaunų ukrainiečių režisierių filmai, kino juostos apie urbanistinius iššūkius, lyčių lygybę, nauji lietuvių režisierių darbai bei tradicinė žalioji festivalio programa, šiemet kalbėsianti apie miškus. 

„Aštuntą kartą vykstantis festivalis kasmet suburia platų žiūrovų ratą. Šiemet pirmą sykį pristatome konkursinę filmų programą, kuri taps tradicine. Tai svarbus žingsnis mums, stiprinant festivalio, kaip ryškaus regiono dokumentinio kino įvykio, pozicijas. Kartu tai suteikia galimybę žiūrovams atvežti dar daugiau pačių naujausių dokumentinių filmų“, - sako „Nepatogaus kino“ direktorius Gediminas Andriukaitis.

Pasak jo, siekdami būti prieinami visiems, „Nepatogaus kino“ organizatoriai leidžia festivalio bilieto kainą nustatyti kiekvienam žiūrovui. Tai reiškia, jog atėjęs į bilietų kasą kiekvienas žiūrovas galės už bilietą mokėti tiek, kiek jis nori ar gali sau leisti, tačiau ne mažiau nei simbolinį vieną centą. 

„Nepatogaus kino“ žiūrovai išvys nemažai pasaulyje jau pripažintų filmų. Tarp jų – Oskaro nominanto Huberto Sauperio naujausia juosta „Atvykstam su taika“ („We Come As Friends“), „Sugrįžimas į Homsą“, kurį festivalyje pristatys jo prodiuseris Orwa Nyrabia bei daugelį kitų. Šiemet festivalyje laukiama gausaus būrio svečių – 12 kino kūrėjų, kurie surengs daugiau kaip 20 susitikimų su festivalio žiūrovais. Juose bus aptariamos filmuose keliamos problemos, kino žiūrovai galės tiesiogiai užduoti klausimus kino kūrėjams.

Festivalis taip pat kasdien kvies į diskusijas įvairiomis temomis. Spalio 23 d. į diskusiją apie moterų reprodukcines teises „Skalvijos“ kino teatre rinksis savo sričių ekspertės. Pokalbyje apie lytinį švietimą bei socialinės apsaugos standartus taip pat dalyvaus sveikatos apsaugos viceministrė, o moderuos žurnalistė Rasa Tapinienė. 

Penktadienį į pokalbį tolima, tačiau ketvirtį milijardo pasaulio gyventojų paliečiančia tema, kvies profesorius Leonidas Donskis. Ne vienerius metus kastinės diskriminacijos temą Europos parlamente kėlęs Leonidas Donksis po filmo „Atsispirk ir skrisk“ peržiūros „Skalvijos“ kino teatre kalbėsis su tarptautinės organizacijos „International Dalit Solidarity Network“ atstove iš Didžiosios Britanijos Meena Varma bei Lietuvos Respublikos Užsienio reikalų ministerijos atstove Diana Mickevičiene.

Savaitgalį taip pat laukia du svarbus ir aktualūs susitikimai, kurių dėmesio centre – Rusija ir Ukraina. Apie tai, kas laukia šių šalių artimiausioje ateityje, su žiūrovais kalbėsis politologai, ekspertai, politikai ir visuomenininkai. Renginiai vyks „Skalvijos“ ir „Pasakos“ kino teatruose Vilniuje.

Festivalio metu bus surengtos dvi fotografijų parodos. Spalio 22-30 d. kino centre „Skalvija“ veiksianti paroda „Rusijos teismas” bus skirta taip vadinamai Bolotnaja aikštės bylai, kuri yra žymiausias politinis procesas, nukreiptas prieš Rusijos opoziciją ir Vladimiro Putino režimo kritikus. Spalio 27d. – lapkričio 9 d. bare „Gėlių paviljonas“ vyks paroda „8 viešosios erdvės. Vilnius“.

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ Vilniuje vyks spalio 22–30 d., kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“. Lapkričio pradžioje dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Į visus festivalio seansus žiūrovai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent vienas centas). Daugiau informacijos festivalio
svetainėje www.nepatoguskinas.lt.

dokumentinis kinas, festivaliai, nepatogus kinas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai