Now Reading
Finaliniai VDFF akordai – režisierius iš Norvegijos ir dar viena lietuviška premjera

Finaliniai VDFF akordai – režisierius iš Norvegijos ir dar viena lietuviška premjera

Finaliniai VDFF akordai – režisierius iš Norvegijos ir dar viena lietuviška premjera

Į pabaigą einantis Vilniaus dokumentinių filmų šiandien pasitinka paskutinį savo svečią – iš Norvegijos atvykstantis režisierius David Kinsella penktadienio vakarą pristatys jautrią dokumentinę juostą „Žudančios merginos“ („Klling girls“).

Apie vėlyvų abortų kliniką paauglėms Sankt Peterburge pasakojantis filmas atskleidžia šokiruojančius faktus –abortus Rusijoje patyrė per 80 proc. moterų.

„Norėjau parodyti absoliutaus seksualinio švietimo trūkumo Rusijoje vaisius. Aš manau visi sutiks, kad vėlyvas nėštumo nutraukimas yra negerai, ir kad pasitelkus mokymo programas daugumos filme rodytų atvejų buvo galima išvengti. Manau filmas priverčia susimąstyti, apie tai, kas gali nutikti, kai nesiimama atsargos priemonių“, – pasakė filmo režisierius.

Filmo anonsas

Pristatant filmą dalyvaus ir Vadimas Grebinskis, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos atstovas, kuris plačiau papasakos apie abortų situaciją Lietuvoje. Pasak jo, daugeliui gali atrodyti neįtikima, tačiau Lietuvoje atliekamų abortų statistika nedaug skiriasi. „Lietuvoje, skirtingai nuo Rusijos, yra mažesnis abortus atliekančių moterų mirčių skaičius, ir nors oficialiai teigiama, kad kriminalinių abortų Lietuvoje nėra, tačiau jie egzistuoja. Todėl labai svarbu yra stiprinti lytinį paauglių švietimą“, – įsitikinęs V. Grebinskis.

Tuo tarpu šeštadienio vakarą VDFF kviečia žiūrovus į dar vieną lietuvišką premjerą – festivalį uždarys naujausia režisieriaus Audriaus Stonio dokumentinė juosta „Aš perėjau ugnį”. Filmas pasakoja apie jauną daugiavaikę šeimą, kurios namas sudegė vieną šaltą rudens naktį. Kuriam laikui tuščiame kaimyno name prisiglaudusi šeima verčia pasvarstyti, kaip gyventi, kai netenkama namų, ir kaip rasti jėgų viską pradėti nuo pradžių.

Lietuvos kino pasaulyje gerai žinomas režisierius Audrius Stonys jau yra įvertintas ne vienu pripažintų festivalių prizu. 10 dokumentinių ir vieną vaidybinį kino filmą sukūręs menininkas už geriausią metų dokumentinį filmą „Neregių žemė“ 1992 m. pelnė garsiausią Europos kino apdovanojimą – Europos kino akademijos prizą „Felix“. Jo filmų retrospektyvos ir kino vakarai rengti Šveicarijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Izraelyje, Čekijoje ir kituose šalyse.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Lietuvoje sukuriamus filmus galima skaičiuoti ant rankos pirštų, todėl labai džiaugiuosi, kad šiemet festivalyje – net dvi lietuvių dokumentinio kino premjeros. Festivalį pradėjome Rimanto ir Julijos Gruodžių filmu „Lieknas“, o uždarome naujausiu A. Stonio filmu. Abiejų filmų režisieriai jau ne kartą buvo pastebėti ir aukštai įvertinti“, – sakė Vilma Levickaitė, „Skalvijos“ kino centro vadovė.

Šeštadienį per festivalio uždarymą tarptautinė žiuri taip pat paskelbs 3 geriausius VDFF konkursinės programos filmus, kurie bus apdovanoti Kazickų šeimos fondo įsteigtomis piniginėmis premijomis. Konkursinėje programoje šiemet varžosi po 4 Estijos, Latvijos bei Lietuvos juostas.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top