Now Reading
Iš visuomenės užribio – į rampų šviesą

Iš visuomenės užribio – į rampų šviesą

Iš visuomenės užribio – į rampų šviesą

Prasidėjus naujam teatrų sezonui šalies menininkai žiūrovus ketina nustebinti netikėtais projektais. Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais į kūrybinę avantiūrą įsitraukė ir Panevėžio teatrų aktoriai. Savo scenine patirtimi jie dalinsis su vaikų globos įstaigų auklėtiniais, su kuriais statys socialinį spektaklį.

Į patiriančius socialinę atskirtį – neigiamas požiūris

Vaikų globos namuose gyvena apie 2 proc. Lietuvos vaikų, dar 4 proc. vaikų auga socialinės rizikos šeimose. Tai – didžiausios socialinę atskirtį patiriančios vaikų grupės.

„Tenka apgailestauti, jog neretai mūsų visuomenės požiūris į skurdą ir socialinę atskirtį patiriančius vaikus yra neigiamas, lemiamas susiformavusių stereotipinių nuostatų. Galvojama, kad šie vaikai yra linkę nusikalsti, vartoti svaiginančias medžiagas, agresyvūs vaikai būtinai yra nusikaltėliai ir pan. Todėl kovojant su vaikų socialine atskirtimi, didelis dėmesys turi būti skiriamas šių suformuotų stereotipinių nuostatų laužymui“, – sakė Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė.

Užčiuopia visuomenės skaudulius

Socialinis teatras – viena priemonių vaikų išgyvenimams atspindėti. Kalbantis apie didžiausius visuomenės skaudulius, jis padeda įsijausti ir į situaciją pažvelgti socialines problemas patiriančių žmonių akimis. Kūrybos procesas bus tarsi meno terapija vaikams, padėsianti jiems dar labiau atsiskleisti kaip kūrybingiems, talentingiems, atkakliems, siekiantiems tikslo, linksmiems, mokantiems kurti, improvizuoti.

Spektaklio režisierius Andrius Povilauskas teigė, kad projekte dalyvaujančių kūrėjų tikslas – prakalbinti vaikus, kad jie savo kalba prabiltų tiek apie skausmingas patirtis, tiek apie viltis ir svajones. Projektu siekiama ne tik didinti visuomenės jautrumą socialinę atskirtį patiriantiems vaikams, bet ir praturtinti globos namų auklėtinių patirtį.

Svarbu parodyti kryptį

Į projektą ketinama įtraukti dvi vaikų globos įstaigas – Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namus bei Anykščių rajono Aulelių vaikų globos namus. Panevėžyje įsikūrusios globos įstaigos darbuotojai įžvelgia dvigubą tokio projekto naudą – galimybę vaikams žvilgtelėti į dar nepažintus teatro užkulisius ir mokytis iš pozityvių pavyzdžių.

„Šiems vaikams labai svarbus yra bendravimas. Spektaklį kuriantys aktoriai – jauni, iniciatyvūs, energingi. Jie yra geras pavyzdys, juk vaikai mokosi iš mažiausių smulkmenų“, – pasakojo Panevėžio A. Bandzos kūdikių ir vaikų globos namų direktoriaus pavaduotoja socialiniam darbui ir ugdymui Salomėja Jareckienė.

Įsitrauks ir scenos žvaigždės

Socialinį spektaklį kurs net kelių teatrų scenos profesionalų komanda – Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktoriai Evaldas Stokė ir Donatas Kalkauskas bei teatro „Menas“ režisierius A. Povilauskas. Kūrėjai spektakliui pasirinko miuziklo žanrą. Prie profesionalių aktorių komandos prisijungs ir šalies scenos žvaigždės – metų pradžioje gerumo ambasadoriais paskelbti Veronika Povilionienė ir Gabrielius Liaudanskas-Svaras. Gerumo ambasadoriai – tai žmonės, kurie savo iniciatyvomis ir prasminga veikla dar iki 2010-ųjų paskelbimo kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metais, darė viską, kad socialinė atskirtis Lietuvoje būtų kuo mažiau jaučiama.

„Visos meno formos yra įgalios atvaizduoti žmogaus vidinį pasaulį, – sakė ne kartą su socialiai pažeidžiamais vaikais dirbęs muzikantas G. Liaudanskas-Svaras. – Mano principas – nieko nedaryti už juos, vaikai patys turi viską daryti, tai turi būti jų sukurta. Aš labai stengiuosi surasti jų vidinę motyvaciją, norą, gebėjimą kurti. Tada visai kitokia vertė yra. Jei viską už juos padaryčiau, kokia jiems iš to būtų nauda?“

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Atskleis teatro magiją

Socialinio spektaklio kūrėjai tikisi užkrėsti vaikus teatro magija, kuri gali priversti žmogų pasijusti svarbiu ir reikalingu. Ne kartą globos namų auklėtiniams spektaklius rodę aktoriai seniai puoselėjo norą vaikams atverti ir teatro užkulisius, suteikti galimybę užlipti ant scenos.

„Labai norisi, kad vaidindami teatre, spektaklyje tie vaikai pasijustų ypatingi, truputį reikalingesni. Kas gali būti galingiau už sceną, kai daug daug akių į tave žiūri ir mato, tiki tuo, ką tu darai? Tai yra labai didelė jėga“, – kalbėjo A. Povilauskas.

Šis spektaklis bus parodytas lapkričio mėnesį Europos kovos su skurdu ir socialine atskirtimi metų baigiamojo renginio metu Vilniuje. Įsimintiniausios akimirkos, patirtos statant socialinį spektaklį, bus įamžintos dokumentiniame filme, kuris metų pabaigoje bus parodytas per televiziją, o jo ištraukas minėto renginio metu galės pasižiūrėti ir susirinkę svečiai bei mažieji spektaklio aktoriai. Projekto iniciatorė – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top