Kino festivalis „Nepatogus kinas“ pirmąsyk pristato konkursinę programą

Laikas.lt

Spalio 22 d. Vilniuje aštuntąjį sykį prasidėsiantis tarptautinis dokumentinio kino festivalis „Nepatogus kinas“ šiemet pirmąsyk surengs konkursinę programą. Dėl geriausio festivalio filmo titulo ir 1000 eurų vertės prizo varžysis septyni dokumentiniai filmai.

„Per septynerius pastaruosius metus festivalis išaugo ir sustiprėjo. Konkursinės programos atsiradimas yra natūralus žingsnis, kai pradedi galvoti apie dokumentinio kino kūrėjų bendruomenę. Tikimės, kad tai sustiprins festivalio kūrybinį potencialą, padės įsitvirtinti ne tik Baltijos šalių, bet ir Europos dokumentinio kino festivalių žemėlapyje. Kartu tai bus ir papildomas kūrybinis impulsas Lietuvos dokumentinio kino kūrėjams“, - teigia festivalio direktorius Gediminas Andriukaitis.

Anot jo, „Nepatogaus kino“ organizatoriai septynerius metus dirbo galvodami apie žiūrovą, stengdamiesi išlaikyti festivalį plačiai atvertomis durimis. Žiūrovų kasmet vis daugėja, todėl atėjo laikas atsigręžti į kino bendruomenę ir pasakyti „ačiū“ dokumentinio kino autoriams. Konkursinės programos įsteigimas suteiks galimybę geriems filmams sulaukti pelnyto įvertinimo, o jauniems režisieriams – būti pastebėtiems.


Kadras iš filmo „Nepalik manęs“ 

Pažintį su festivalio konkursu žiūrovams vertėtų pradėti nuo tragikomiškos flamandų režisierių dramos „Nepalik manęs“ („Ne Me Quitte Pas“, rež. Sabine Lubbe Bakker, Niels van Koevorden), pasakojančios apie buitiniame alkoholizme skęstančių bičiulių Bobo ir Marcelio draugystę. Šio filmo premjera įvyko Amsterdamo dokumentinių filmų festivalyje. Filmo herojai – mažo Belgijos miestelio gyventojai, kurie yra pakankamai skirtingi (vienas labiau primena vienišą kaubojų, kitas yra nevykęs tėvas ir prastas vyras), tačiau turintys vienodai puikų humoro jausmą ir panašaus stiprumo priklausomybę nuo alkoholio. Tai tragikomiška drama su neįtikėtinai charizmatiniais herojais, apie gyvenimo prasmę, bičiulystę ir destruktyvią priklausomybę.

Apie destruktyvų gyvenimo būdą pasakoja ir kitas filmas - čekų „Didi naktis“ („Velka Noc“, rež. Petr Hátle), kuris jau dalyvavo Kopenhagos „CPH:DOX“ ir „Jihlavos“ festivalių programose. Filmas pasakoja apie visą parą dirbančiuose Prahos baruose, lošimo namuose ir naktiniuose klubuose verdantį naktinį gyvenimą. Filmo herojai turi savo priežasčių, dėl kurių pasitraukė iš įprasto gyvenimo ritmo. Buvimą nuolatinėje naktyje supa svaigalai, aistros, nusikalstamumas, tačiau išgyventi iki ryto padeda amfetaminas ir bendravimas su panašaus likimo broliais ir seserimis. „Didi naktis“ – tai nemigos studija, kurioje gilinamasi į nakties gyventojų subkultūrą, moralės normas ir elgesio taisykles.


Kadras iš filmo „Rič Hillas“

Na o kitas konkursinės programos filmas – „Rič Hillas“ („Rich Hill“, rež. Tracy Droz Tragos, Andrew Droz Palermo) žiūrovams papasakos apie sudėtingą paauglių gyvenimą Rič Hillo miestelyje JAV. Trys filmo herojai - keturiolikmetis Andrew, penkiolikos Harley ir trylikmetis Appachey - mėgsta riedlentes, klausosi repo muzikos, tačiau jų kasdienybė gerokai skiriasi nuo bendraamžių. Andrew šeima skendi skurde, Harley gyvena su senele, Appachey niekaip negali užbaigti šeštos klasės. Visi jie žino, ką reiškia būti užgauliojamiems, todėl prireikus moka būti kieti. Tačiau susipažinus iš arčiau šie vaikai spinduliuoja jautrumą, žavi humoro jausmu ir pakeri nesulaužomu tikėjimu.

Vienam konkursinės programos filmų dalyvavimas festivalyje bus kartu ir europinė premjera - tai režisierės iš Izraelio filmas „Galutinė stotis“ („The Last Stop“, rež. Julie Shles). Filmas pasakoja apie Tel Avivo autobusų stotį, kuri yra pagrindinė Izraelio transporto arterija, tarsi miestas mieste, kurio kilometriniuose koridorių labirintuose kasdien klaidžioja tūkstančiai žmonių. Stotyje ir aplink ją gyvena tūkstančiai pabėgėlių, darbo migrantų bei skurdžiai gyvenančių vietos žydų šeimų. Nuolatinė teroro aktų baimė, neapykanta imigrantams, socialinė atskirtis – visa tai sunkiai dera su laisvamaniško ir atviro miesto įvaizdžiu, kurį apie Tel Avivą yra suformavusi populiarioji žiniasklaida. Filmą „Gautinė stotis“ prisatatys iš Izraelio atvykstanti režisierė Džiuli Šles. Ši kino kūrėja ir prodiuserė yra tris kartus pelniusi pagrindinius prizus Izraelio kino akademijos rengiamuose apdovanojimuose.


Kadras iš filmo „Egzekucijos belaukiant“

Filmą „Egzekucijos belaukiant“ („Killing Time“) žiūrovams pristatys režisierius iš Nyderlandų Jaap van Hoewijk. Beveik 20 metų dokumentinius filmus kuriantis režisierius savo naujausiu darbu gilinasi į mirties bausmės temą. Šis naujausias režisieriaus filmas jau buvo pastebėtas ir rodytas Krokuvos kino festivalio konkursinėje programoje. Cinema verite stiliumi nufilmuotas filmas nemoralizuoja, tiesiog pagrindinių veikėjų mintimis filosofuoja apie nusikaltimą, bausmę ir žudymo beprasmybę, nepaisant to, kieno rankomis – privataus asmens ar valstybės – jis atliekamas.

Nuspręsti kuris konkursinės programos filmas yra verčiausias būti paskelbtas geriausiu ir kuriam atiteks piniginis prizas nuspręs tarptautini žiuri, sudaryta iš trijų dokumentiniam kinui labai artimų profesionalų. Į festivalį iš Ukrainos atvykstantis Genadij Kofman yra daugiau kaip 30-ties dokumentinių filmų prodiuseris ir 20-ties dokumentinių filmų režisierius. Jis taip pat yra vienas iš Ukrainos žmogaus teisių dokumentinių filmų festivalio „Docudays UA“ (Kijevas) įkūrėjų ir dabartinis festivalio meno vadovas. „Nepatogiame kine“ šis žiuri narys taip pristatys ir atskirą programą, skirtą Ukrainos jauniems Ukrainos režisieriams - „Ukraina.Doc“, kuri parengta bendradarbiaujant su jo kuruojamu „Docudays UA“ festivaliu.

Maciej Nowicki yra taip pat vienas iš žmogaus teisių dokumentinio kino festivalio įkūrėjų, tik jau Lenkijos, pavadinimu „WATCH DOCS. Human Rights in Film”. M. Nowicki ties šio festivalio programa dirba penkioliktus metus, yra dabartinis festivalio direktorius bei vienos įtakingiausių Vidurio ir Rytų Europos žmogaus teisių gynimo organzacijų – „Helsinki Foundation for Human Rights“ – valdybos narys.

Lietuvai žiuri komisijoje atstovaus prodiuserė Dagnė Vildžiūnaitė. Ji yra tarptautinių kino kursų „Rotterdam Lab 2013“, „EAVE 2012“, „Ex-Oriente 2011“, „EURODOC 2010“ absolventė ir turi psichologijos bei televizijos ir kino vadybos bakalauro diplomus. Nuo 2007 metų D. Vildžiūnaitė (ko)prodiusavo dešimt pilnametražių ir trumpametražių vaidybinių bei dokumentinių filmų, kurie sulaukė nacionalinio ir tarptautinio pripažinimo.

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ Vilniuje vyks spalio 22 – 30 d., kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“. Lapkričio pradžioje dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Į visus festivalio seansus žiūrovai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent 1 centas). Daugiau informacijos svetainėje www.nepatoguskinas.lt.

dokumentiniai filmai, filmų festivaliai, konkursinė programa, nepatogus kinas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai