„Nepatogiame kine” į diskusijas kvies kūrėjai iš Europos ir Artimųjų Rytų

Laikas.lt

Spalio 22 – 30 dienomis, Vilniuje vyksiančiame tarptautiniame dokumentinių filmų festivalyje „Nepatogus kinas“ žiūrovų lauks susitikimai su užsienio svečiais. Šiemet bent dešimt užsienio kino kūrėjų lankysis Vilniuje ir pristatys savo filmus festivalio žiūrovams bei dalyvaus diskusijose žmogaus teisių klausimais. 

Vienas labiausiai laukiamų festivalio svečių yra kilęs iš Sirijos - pagrindinio prizo šių metų „Sundance“ kino festivalyje bei daugelio kitų įvertinimų sulaukusio filmo „Sugrįžimas į Homsą“ („Return to Homs“) prodiuseris Orwa Nyrabia. O. Nyrabia yra nepriklausomas Sirijos dokumentinių filmų prodiuseris ir kūrėjas, sulaukęs tarptautinio pripažinimo už socialinės dokumentikos sklaidą, žodžio laisvės gynimą ir aktyvizmą. 2008 metais jis tapo vienu iš dokumentinių filmų festivalio DOX BOX Sirijoje įkūrėjų. Šis dokumentinių filmų festivalis, greitai išaugo į vieną svarbiausių dokumentinių filmų festivalių Arabų šalyse. 2012 metais Orwa Nyrabia buvo Sirijos režimo suimtas, tačiau tarptautinių organizacijų, festivalių ir kino žvaigždžių spaudimo dėka paleistas. Iš Homso miesto Sirijoje kilęs kino kūrėjas šiuo metu gyvena, kuria bei humanitarinę veiklą Sirijoje koordinuoja iš Berlyno. Filmas „Sugrįžimas į Homsą“ Vilniuje bus rodomas spalio 23 ir 24 d.

Kitas politines temas gvildenantis filmas - režisierės iš Norvegijos Kari Anne Moe, pavadinimu „Narsiosios širdys“ („Bravehearts“), kuris bus parodytas festivalio programoje „Šiaurės šalių filmai“. Šis filmas režisierei, atvykstančiai filmo pristatyti į Lietuvą, pelnė pagrindinį prizą dokumentinių filmų kategorijoje 55-ajame Liubeko kino festivalyje „Nordic Film Days Lübeck“ ir buvo įvertintas žiuri specialiuoju paminėjimu. Filmas pasakoja apie keturis politiškai aktyvius jaunuolius Norvegijoje ir tai, kaip juos paveikia tragiški Utøya’os salos įvykiai, kurių liudininkais buvo šie jauni žmonės. Įdomu tai, kad iki susidomėjimo kinu pati režisierė buvo aktyvi politinėje veikloje - ėjo „Norvegijos jaunųjų socialistų lygos“ prezidentės pareigas.

Jaunieji kino kūrėjai iš Ukrainos apie Euromaidaną ir jo užkulisius

Ukrainos temai šiemet skirta atskira programa „Ukraina.Doc“, pristatoma bendradarbiaujant su Ukrainos žmogaus teisių dokumentinio kino festivaliu „Docudays UA“. Vieną iš programos filmų - „Euromaidanas. Juodraštis“ („Євромайдан. Чорновий монтаж“) - „Nepatogaus kino“ žiūrovams pristatys viena iš jo režisierių Katerina Gornostai . Filme betarpiškai atskleidžiama Maidano aikštės įvykių chronologija, o filme dirbusių autorių drąsą nukelia į patį įvykių epicentrą. „Euromaidanas. Juodraštis“ - tai jaunosios ukrainiečių kartos žvilgsnis į istorinius įvykius bei svarus indėlis juos perteikiant pasauliui ir įamžinant ateities ukrainiečių kartoms. 2012 – 2013 m. jauna režisierė mokėsi praėjusiais metais „Nepatogiame kine“ apsilankiusios garsios kino kūrėjos Marinos Razbežkinos kino ir teatro mokykloje Maskvoje.

Konkursinės programos svečiai

Pirmą kartą „Nepatogiame kine“ rengiamoje konkursinėje programoje savo filmą „Egzekucijos belaukiant” („Killing Time“) pristatyti atvyksta režisierius iš Olandijos Jaap van Hoewijk. Dokumentinius filmus kuriantis beveik 20 metų, režisierius taip pat turi didelę patirtį kaip vykdantysis prodiuseris. Dauguma šio kino kūrėjo darbų liečia praeities rekonstravimo aspektus, taip pat režisierius ypač domisi teisingumo vykdymo tema. „Egzekucijos belaukiant” – tai pirmasis režisieriaus filmas, nufilmuotas cinema verite stiliumi, pasakojantis apie Huntsvilio (Teksaso valstija, JAV) griežto režimo kolonijoje vykdomą egzekuciją. Filme rodomos paskutinės nuteistojo myriop gyvenimo valandos, stebimi nuteistojo giminės, aukų artimieji, žurnalistai ir kalėjimo darbuotojai.

Dar vienas konkursinės programos filmas, kurį pristatys atvykęs svečias – „Skalbykla“ („La clé de la chambre à lessive“). Filmo autorius iš Šveicarijos Fred Florey (filmą režisavo su kolege Floriane Devigne) kuria nuo 2007 metų. „Skalbyklos“ kadrai fiksuoja įvykius, vykstančius kelių kvadratinių metrų ploto skalbykloje, įrengtoje pirmame daugiabučio namo aukšte. Tačiau filmo herojų pokalbiai pateikia išsamų Šveicarijos visuomenės ir jos paraštėse gyvenančių žmonių paveikslą. Ginčuose dėl skalbimo miltelių, švaros ir tvarkymosi taisyklių aiškėja, kad dauguma šio Lozanos daugiabučio gyventojų yra migrantai, kuriuos čia įkėlė socialinės apsaugos tarnybos. Jautriai nufilmuotame filme atskleidžiamos asmeninės filmo herojų dramos, dalijamasi svajonėmis ir geresnio gyvenimo viltimi.

Su kamera – į Afrikos džiungles

„Nepatogaus kino“ tradicinėje „žaliojoje“ programoje filmą „Miško daina“ („Songs From The Forest“, rež. Michael Obert) atvyks pristatyti jo operatorė Siri Klug. Daugelyje vokiečių ir tarptautinių filmų dirbusiai operatore „Miško daina“ buvo tikras profesinis iššūkis. Operatorei filmuojant šį filmą teko dirbti itin sudėtingomis sąlygomis Centrinės Afrikos džiunglėse. Filmas pasakoja apie amerikietį Luisą Sarno, kuris , susižavėjęs Bajakų genties muzika, išvyksta jos tyrinėti į Afrikos džiungles ir atgal į miestą nebesugrįžta. Per dvidešimt penkerius gyvenimo džiunglėse metus Luisas vedė, susilaukė sūnaus ir su civilizacija ryšį palaikė tik per radijo imtuvą ir laiškus. Tačiau kažkada sūnui duotas pažadas parodyti miestą, priverčia Luisą palikti didingų medžių apsuptus namus ir išsiruošti kelionei į Niujorko dangoraižių džiungles. Viename iš filmo epizodų pasirodo ir garsus kino režisierius Jim‘as Jarmush‘as, pažįstantis pagrindinį filmo herojų iš tų laikų, kai pastarasis gyveno Niujorke.

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ Vilniuje vyks spalio 22 – 30 d., kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“. Lapkričio pradžioje dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį, Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Į visus festivalio seansus žiūrovai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent 1 centas). Daugiau informacijos svetainėje www.nepatoguskinas.lt

dokumentiniai filmai, filmų festivaliai, nepatogus kinas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai