Now Reading
Nepatogus kinas: dokumentiniai filmai turi būti prieinami visiems

Nepatogus kinas: dokumentiniai filmai turi būti prieinami visiems

Nepatogus kinas: dokumentiniai filmai turi būti prieinami visiems

Laikas.lt

Dokumentiniai filmai turi būti prieinami visiems – taip teigia tarptautinio dokumentinių filmų festivalio „Nepatogus kinas” organizatoriai, už kino seansą kviesdami mokėti tiek, kiek atrodo verta (bet ne mažiau nei 1 centą). Tai vienintelis kino festivalis Baltijos šalyse, kurio seansai yra prieinami netgi tiems, kuriems ši pramoga atrodo per brangi.

Pasak organizatorių, „Nepatogus kinas” jau aštuonerius metus vykdo tam tikrą socialinę misiją – Lietuvos žiūrovams pristatyti dokumentinius filmus, kuriuose nagrinėjamos nepatogios tiesos, parodyti socialinių ar ekonominių procesų užkulisius. Dažnai šokiruojančios bei priverčiančios susimąstyti temos veda į diskusijas, būtinas geriems pokyčiams visuomenėje. 

Kviesdami žmones prisidėti prie festivalio augimo bei idėjos sklaidos, „Nepatogaus kino” organizatoriai nutarė parduoti kinų seansų minutes ir kiekvienam norinčiam tapti festivalio savininku. Parduodamų minučių akcija prisideda prie festivalio augimo bei sklaidos, kurios dėka „Nepatogus kinas” išlieka atviras ir prieinamas kiekvienam žiūrovui.

Visiems festivalio „Nepatogus kinas” savininkams, priklausomai nuo nupirktų minučių kiekio, yra atsidėkojama. Už vieną minutę skiriama vardinė padėka festivalio svetainėje, už 15 minučių organizatoriai siūlo specialius kvietimus į visus festivalio seansus bei atidarymo ir uždarymo renginius.

„Nepatogaus kino” savininkais tapę žinomi žmonės sako norintys tokiu būdu prisidėti prie festivalio augimo ir į kino seansus pritraukti kuo daugiau žmonių.

Žinomas komikas ir vertėjas Paulius Ambrazevičius: „Minutes pirkau dėl vieno paprasto dalyko – temos, kurias gvildena „Nepatogiame kine” rodomi dokumentiniai filmai, yra labai artimos, nes galiausiai viskas susiveda į vieną svarbiausią dalyką – žmogaus teises. Jeigu mano paaukota nedidelė suma pinigų sudarys galimybes tuos filmus pamatyti didesniam žmonių kiekiui, privers susimastyti, kelti klausimus ar diskutuoti – bus žiauriai gerai.”

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Teatro, kino ir televizijos aktorė, televizijos laidų apie kiną vedėja Justė Zinkevičiūtė: „Dokumentinis kinas man visada asocijavosi su apnuoginta tiesa, drąsa ir su laisvai išreikšta mintimi, o šiandien tai labai svarbu. Visuomenė mus labai dažnai stengiasi įsprausti į tam tikrą blizgesio burbulą, kuris nepaliečia žmogaus, neverčia jo mąstyti, neįprasmina jo buvimo, o vertybių klausimas pakimba ore. Šitas festivalis lyg atmerkia akis, todėl kviečiu prisijungti prie minutės idėjos ir taip paremti festivalį”.

Atlikėjas, projekto „Reanimacija“ autorius Jurgis Didžiulis: „Nepatogaus kino” minučių akcija yra alternatyvi vertinimo priemonė. Tai nėra komercinis festivalis: žmonės už bilietus moka tiek, kiek jiems atrodo verta. Taigi, ir vertinimas nėra paremtas mums įprastais ekonominiais principais. Pasirinkta alternatyva dera su festivalio idėja ir turėtų būti puoselėjama. Dokumentiniai filmai dažnai keičia požiūrį į tam tikrus visuomenei svarbius dalykus, apie kuriuos būtina informuoti kuo daugiau žmonių. Kiekvienas, prisidėdamas prie festivalio augimo, atveria naujus kelius pokyčiams bei diskusijai.”

Tarptautinis dokumentinių filmų festivalis „Nepatogus kinas“ Vilniuje vyks spalio 22 – 30 d. kino teatruose „Pasaka“, „Skalvija“ ir „Multikino“. Lapkričio pradžioje dalis festivalio programos keliaus į Kauną, Klaipėdą, Šiaulius bei Panevėžį, taip pat aplankys Marijampolę, Alytų ir Anykščius. Į visus festivalio seansus žiūrovai gali patekti patys nusprendę, kiek verta mokėti už bilietą (įėjimas – bent 1 centas). Daugiau informacijos festivalio svetainėje www.nepatoguskinas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top