Now Reading
Į Vilnių atvykstančiai Martino Scorseses numylėtinei – speciali programa „Scanoramoje“

Į Vilnių atvykstančiai Martino Scorseses numylėtinei – speciali programa „Scanoramoje“

Į Vilnių atvykstančiai Martino Scorseses numylėtinei – speciali programa „Scanoramoje“

Laikas.lt

Lapkričio 6-ąją prasidėsiantis 12-asis Europos šalių kino forumas „Scanorama“ tradiciškai retrospektyvų programoje ne tik primins legendinių režisierių darbus, bet ir supažindins su įdomiausiais šiuolaikiniais kino kūrėjais. Šiemet Lietuvos žiūrovų lauks pažintis su Martino Scorseses numylėtine – britų režisiere Joanna Hogg, kuri lapkritį pati viešės „Scanoramoje“. 

„Nors kol kas Londone gyvenanti ir dirbanti režisierė sukūrė tik tris pilnametražius filmus, tačiau kiekvienas jų – meistriškas kino kūrinys, keliantis klausimus, intriguojantis ir nepaliekantis žiūrovo ramybėje net ir pasibaigus kino seansui,“ – pasakoja Gražina Arlickaitė, Europos šalių kino forumo „Scanorama“ direktorė. J. Hogg yra viena originaliausių šiandienos britų kino atstovių, kadaise atradusi aktorę Tildą Swinton, o šiandien dievinama režisieriaus Martino Scorseces. Būtent jis tapo vienu pirmuoju J. Hogg gerbėjų, padrąsinusių ją nedvejoti savo jėgomis ir drąsiai žengti į kino pasaulį.

O J. Hogg kelias į šį pasaulį buvo išties ilgas ir spalvingas. Baigusi Nacionalinę kino ir televizijos mokyklą Londone, J. Hogg pasirinko televizijos režisierės duoną. Daugybę metų ji sėkmingai kūrė muzikinius klipus ir populiarius televizijos serialus, tačiau, kaip vėliau pati prisipažino, nuolat jautė nenumaldomą alkį kurti taip, kaip televizijoje kurti negalima – atvirai kelti drąsius klausimus ir provokuoti, kurti ne pramogą, o meną, paliekantį pėdsaką žiūrovų širdyse.

Specialiai J. Hogg dedikuotoje „Scanoramos“ programoje „Joanna Hogg iš arčiau“ bus parodyti visi trys režisierės filmai. Pirmoji juosta – tai 2008 m. J. Hogg debiutu didžiuosiuose kino ekranuose tapęs filmas „Svetimi“. (Unrelated). Filme pasakojama šokiruojanti istorija apie vienišą pusamžę moterį, kuri atostogų Italijoje metu susižavi dvigubai jaunesniu draugės sūnėnu.


Kadras iš filmo „Svetimi“

Antrajame J. Hogg filme „Archipelagas“ (Archipelago, 2010) nagrinėjama daugeliui pažįstama situacija, kai nepavyksta susikalbėti, rodos, net patiems artimiausiems žmonėms. Iš pirmo žvilgsnio tobula šeima po gražiu įvaizdžiu slepia dramą – visišką susvetimėjimą tarp vaikų ir tėvų, vyro ir žmonos.

Trečiasis ir kol kas paskutinis režisierės filmas „Paroda“ (Exibition, 2013) atskleidžia ir pačios J. Hogg baimes – kraustytis ir likti be namų. Filme pasakojama apie jauną menininkų šeimą, gyvenančią bute, kurį ruošiamasi parduoti. Slegiantis laikinumo ir netikrumo jausmas veikia ir asmeninį poros gyvenimą, o kraustymasis tampa išėjimo iš savo komforto zonos simboliu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


Kadras iš film „Paroda“

Į Lietuvą atvykstanti Joanna Hogg Vilniuje viešės lapkričio 11–15 dienomis. „Scanoramoje“ ji ne tik pati pristatys savo filmus, bet ir dalyvaus pirmą kartą Lietuvoje rengiamame „Director Talks“ renginyje, kuris vyks lapkričio 13 d. Susitikime su „Directors Talk“ dalyviais ji atvirai papasakos apie nuotykių kupiną savo kūrybinį kelią bei pasidalins patirtimi apie tai, kaip pradedantiesiems kūrėjams žengti pirmuosius žingsnius kino pasaulyje.

Europos šalių kino forumas „Scanorama“ šiemet vyks lapkričio 6–23 dienomis, Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top