20 įdomiausių faktų apie filmo „Gustavo nuotykiai“ gimimą

Laikas.lt

Spalio 17 dieną į Lietuvos kino teatrus atkeliaujantis pirmasis lietuviškas vaidybinis animacinis filmas „Gustavo nuotykiai“ ženklina naujos eros Lietuvos kine pradžią. Į naują lygį perkeltas kino menininkų ir kompiuterinės grafikos specialistų bendras kūrinys – puikus įrodymas, kad Lietuvos talentai puikiai išmano animacijos meną, o turint noro, pakanka galimybių sukurti pilno metro filmą ne tik suaugusiems, bet ir vaikams.

Prieš ilgai lauktą visai šeimai skirto filmo „Gustavo nuotykiai“ premjerą, kviečiame sužinoti įdomiausias juostos kūrimo detales, kruopščiai surinktas užkulisiuose iš pirmųjų lūpų.

1. Vieną sceną Nykštuko Beno Uokse sudarė 150 kadrų. Vieną šio medžio kadrą vienas kompiuteris skaičiuoja (angl. to render) apie 10 valandų. Tad jei visą sceną skaičiuotų tik vienas kompiuteris, gauti galutinius kompiuterinės aplinkos vaizdus užtruktų 1500 valandų – o tai yra 5,4 mln. sekundžių arba 90 tūkst. minučių, arba 62 paros ir viena diena, arba netgi 2 mėnesiai! Štai kiek daug darbo dėl šešių su ketvirčiu sekundžių ekrane.

2. Kosminio laivo, pavadinimu „Nautilus“, korpusas iš išorės filme matomas vos tris sekundes. Visgi, jo išvaizdos modelio kūrimas užtruko net mėnesį intensyvaus darbo.

3. Nors filme „Gustavo nuotykiai“ yra matoma daugybė įvairiausių aplinkų – nuo vandenyno dugno iki kosmoso, viskas buvo nufilmuota vienoje studijoje ant mėlynojo ekrano (angl. blue screen). Mėlynas arba žalias ekranas filmavimų metu naudojamas, norint įterpti norimą foną už veikėjų nugarų. Šios spalvos pasirinktos neatsitiktinai – žalias ir mėlynas fonas savo atspalviu labiausiai skiriasi nuo žmonių odos spalvos, todėl leidžia atlikti įvairiausias komponavimo bei specialiųjų efektų funkcijas. Taip pat, filmuojant veikėjas negali turėti tokios spalvos rūbų ar kitų detalių, sutampančių su fono spalva, nes tokiu atveju ta detalė bus pašalinta kartu su mėlynu arba žaliu fonu.

4. „Gustavo nuotykiai“ buvo kuriami net trejus metus!

5. Filme, neskaičiuojant masinėse scenose pasirodančių aktorių, nusifilmavo 16 veikėjų. Net keturis iš jų suvaidino pagrindinis filmo herojus Audrius Rakauskas. Ši užduotis tikrai nebuvo lengva, nes kartais vienoje scenoje vienu metu pasirodydavo visi 4 šio aktoriaus sukurti vaidmenys, kurie buvo nufilmuoti skirtingomis dienomis.

6. Visi foniniai filmo „Gustavo nuotykiai“ vaizdai buvo nupiešti ir sumodeliuoti naudojantis įvairiomis kompiuterinėmis programomis. Šį darbą atliko apie 16 kompiuterinės grafikos profesionalų, į pagalbą pasitelkdami vadinamąją „kompiuterių fermą“ (angl. render farm), kuri talpina net 20 kompiuterių, vienu metu skaičiuojančių vieną ar kitą sukurtą vaizdą. Tam tikrais atvejais specialius nustatytus parametrus vaizdais versdavo net 28 kompiuteriai.

7. Visiems filmo „Gustavo nuotykiai“ aplinkų vaizdams buvo sukurti specialūs 3D modeliai, pradedant mažais objektais, tokiais kaip gesintuvas ar rąstas, ir baigiant paplūdimiu, jūra, laivu, lėktuvu. Vienai scenai sumodeliuoti kompiuterinės grafikos specialistai užtrukdavo mažiausiai 1-2 savaites, priklausomai nuo užduoties sudėtingumo.

8. Viena sudėtingiausių kompiuterinės grafikos meistrų sukurtų aplinkų – džiunglės. Ji buvo modeliuojama 2 mėnesius ir buvo ne kartą perdarytą, siekiant kuo geresnio ir realybę atitinkančio rezultato.

9. Filmo „Gustavo nuotykiai“ kūrimas vyko etapais: pirmiausia viskas buvo nufilmuota mėlyname fone, tada buvo kompiuteriu sumodeliuotos aplinkos, o paskutinio etapo metu rezultatai buvo sujungti, šis etapas vadinamas komponavimu (angl. compositing). Komponuojant 2D vaizdai, tokie kaip studijoje nufilmuota medžiaga, jungiama su kompiuteriu sumodeliuotomis 3D aplinkomis. Natūralumo įspūdis priklauso nuo visų etapų: tinkamo scenos apšvietimo, realistiškų modelių sukūrimo bei tinkamos veikėjų integracijos į sukurtas aplinkas.

10. Ypatingas „Gustavo nuotykių“ objektas – Gustavo dėdės Gustavsbergo savadarbis lėktuvas. Modeliuojant jį darbo tikrai netrūko, o pats lėktuvas buvo tobulinamas visą mėnesį!

11. Vienoje filmo scenų pasirodo didžiulė žuvis. Kad ji galėtų plaukti, teko pridėti daug specialiųjų efektų – kiekvienam vandens lašeliui buvo sukurta speciali simuliacija.

12. Vienas labai įdomių objektų filme „Gustavo nuotykiai“ – žuvies pilve grojantis gramofonas. Jo sumodeliavimas pareikalavo nemažos fantazijos bei įsigilinimo į optikos mokslą! Pasirodo, gramofono plokštelė yra unikalus daiktas, nes ji ypatingai laužia krintančius šviesos spindulius. Tad teko studijuoti ne tik, kaip juda plokštelė ir kiekvienas jos rėžis, tačiau ir kaip ji padaryta bei kaip optiškai juda šviesa.

13. Visa filmo medžiaga užima netgi apie 10TB! O tai yra 10.240GB, arba 10.485.760MB, arba 10.737.418.240kB, arba 10.995.116.277.760B. Taip pat, yra daromos atsarginės visų failų kopijos, jei sugedus technikai, jie pradingtų.

14. Filme „Gustavo nuotykiai“ į negyvenamąją salą patekę Gustavas bei jo bendražygis profesorius Vėlykis Kalėdauskas-Kūčys užsikuria laužą. Šis laužas yra pagamintas iš daugybės atskirų tokio laužo nuotraukų. Kiekvieną sekundę mes pamatome po 24 judančias laužo nuotraukas, tad mums atrodo, kad laužas dega!

15. Tam tikroms filmo scenoms buvo kuriami skirtingi modeliai. Kai vaizdą matome iš toli, jį regime stambų, tačiau kai veiksmo kamera persikelia arčiau, tenka sumodeliuoti naują aplinką, pridedant daugybę smulkių detalių! Geriausias to pavyzdys – įspūdingas kruizinis laivas.

16. Kosminio laivo „Nautilus“ koridoriuje matome daugybę spalvų. Iš tiesų – šio koridoriaus modelyje buvo panaudota virš 10 skirtingų metalų! Kiekvienas metalas taip pat turėjo daugybę atspalvių, o kiekviena rūdis buvo nupiešta atskirai.

17. Prireikė daug laiko, kad filme „Gustavo nuotykiai“ matomas traukinys atrodytų tikroviškas. Kiekviena jo detalė buvo apgalvota, pradedant jos forma ir baigiant spalva. Gamybos proceso metu buvo daromos kiekvienos detalės išklotinės ir tik tuomet joms buvo suteikta tinkama tekstūra. Kitas labai didelis ir daug laiko pareikalavęs darbas – „išpurvinti“ traukinio vagonus, juk dykuma keliaujantys traukiniai niekada nebūna švarūs.

18. Didžiausia filme naudojamų 3D objektų rezoliucija – 8K. Rezoliucija vadinama raiška, nurodanti vaizdo charakteristiką, pvz. kiek horizontalia ir vertikalia kryptimis yra skaitmeninio vaizdo pikselių. 8K rezoliucija yra didžiausia egzistuojanti didelės raiškos skaitmeninės televizijos ir skaitmeninės kinematografijos rezoliucija. Nors viso filmo rezoliucija yra 2K, tačiau kai kur 8K rezoliucija buvo pasirinkta tam, kad būtų galima sukurti dinamiką – priartinti vaizdą, neprarandant kokybės.

19. Studijoje filmuota „Gustavo nuotykių“ dalis buvo nufilmuota per 20 pamainų.

20. Profesoriaus Vėlykio Kalėdausko – Kūčio vardas gimė neatsitiktinai. Šis personažas pirmiausia yra visų švenčių žinovas! Žinoma, be to – dar ir daugybės išradimų autorius bei ilgametis Nobelio premijos kandidatas.

Filme „Gustavo nuotykiai“ visą šeimą įtrauks nepamirštama kelionė, besidriekianti nuo įvairių Žemės kampelių iki pat vandenyno gelmių ir net kosmoso! Pagrindiniais filmo herojais taps specialusis korespondentas Gustavas ir profesorius Velykis Kalėdauskas-Kučys, kuriuos įkūnijo puikiai televizijos žiūrovams pažįstamas Audrius Rakauskas. Aktorių kolektyvą papildė Andrius Žebrauskas, Arūnas Sakalauskas, Remigijus Sabulis, Karina Krysko-Skambinė, Marijus Mikutavičius, Aldona Vilutytė ir Jurgita Drabatienė.

Televizijoje jau beveik 20 metų gyvuojanti laida „Gustavo enciklopedija“, virtusi stulbinančiais, pozityviais ir linksmais „Gustavo nuotykiais“, į Lietuvos kino teatrus atkeliaus jau nuo šių metų spalio 17 dienos.

filmai šeimai, filmai vaikams, gustavo nuotykiai, lietuviški filmai, nauji filmai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai