TOP 10 pavojingiausių ginklų pasaulyje

Laikas.lt

Galingiausios pasaulio valstybės demonstruoja savo raumenis rodydamos naujausius ginklus ir technologijas. Tačiau, kurie ginklai yra patys veiksmingiausi, daro maksimalią žalą, reikalauja mažiausiai laiko ir pastangų, norint įvaldyti ginklą bei turėjo didžiausią globalią įtaką pasaulyje?

Galingiausios pasaulio valstybės demonstruoja savo raumenis rodydamos naujausius ginklus ir technologijas. Tačiau, kurie ginklai yra patys veiksmingiausi, daro maksimalią žalą, reikalauja mažiausiai laiko ir pastangų, norint įvaldyti ginklą bei turėjo didžiausią globalią įtaką pasaulyje?

Į klausimą, koks ginklas yra pavojingiausias žemėje, nusprendė atsakyti „Discovery“ televizijos kanalo atrinkti karo istorikai ir ginklų specialistai. Štai jų sudarytas pavojingiausių ginklų TOP 10:

10 vieta. Katana – tai legendinis japonų samurajų kardas, kurio istorija skaičiuojama 900 metų prieš Kristų. Katanos ašmenys kalami keliais etapais ir jame susipina kieto metalo pagrindas su lanksčiu ir itin aštriu plienu. Ant kiekvieno kardo ašmenų galima rasti jį kaldinusio meistro vardą. Katana nešiojamas užkištas už diržo ašmenimis žemyn. Šio samurajaus kardo ilgis dažniausiai siekia apie 90 cm.  Katana visada buvo kovojama tik lauke, todėl, į einant į namus, jis būdavo paliekamas. Unikali kardo ir jo makšties išvaizda labai daug pasakydavo apie jo šeimininką. Šis ginklas buvo sukurtas tam, kad su juo lengvai būtų galima nukirsti galvą ar net perkirsti žmogų per pusę. Katana aktyviausiai naudota XVI a. Vėliau, Japonijoje įsigalėjus taikai, kardai tapo puošmena. 1867 m. uždraudus samurajams nešiotis kardus, juos pakeitė mediniai kardai. Tai buvo didelis smūgis elitiniams kariams, kuriems labai svarbu buvo tūkstantmetės tradicijos. Visgi, kad ir koks svarbus šis ginklas japonų kultūroje, ekspertų nuomone, šiame reitinge jis turės pasitenkinti 10 vieta.


9 vieta. Walter PP/PPK pistoletas – tai 1931 m. vokiečių sukurtas pistoletas, kurį naudojo policija. Vėliau, tai buvo vienas mėgstamiausių vokiečių ginklų Antro Pasaulinio karo metais. Masinė jo gamyba prasidėjo 1931 m. ir tęsėsi iki 1945 m. Po karo ginklas imtas naudoti plačiai visoje Europoje ir JAV. Jį pasirinko net garsusis agentas 007. Šis Džeimso Bondo sprendimas labai stipriai prisidėjo prie ginklo populiarumo tarp civilių. Galima sakyti, kad tai pavertė ginklą kultiniu ir jis tapo viena iš XX a. ikonų. PPK Walter pistoletuose sudėta visa ginklų istorija, o dėl jo kompaktiškumo, patikimumo bei puikios saugumo sistemos jis tapo itin mėgiamas moterų. Visgi, šiam ginklui pakilti aukščiau sutrukdė mažo kalibro kulkos, kurios ne visada gali sustabdyti jūsų priešininką. Tačiau, tai puikus atsarginis ginklas.

8 vieta. 6 m. ilgio ietis – daugelį gali nustebinti šis ekspertų pasirinkimas, tačiau genialumas slypi paprastume. Žinoma, šio ginklo šlovės laikai praėjo kartu su Aleksandru Makedoniečiu, tačiau ietis sugebėjo grįžti dar kartą į viduramžius ir vėl palikti neištrinamą žymę istorijoje. Dažniausiai naudojamos ietys buvo nuo 4,7 m iki 6 m ilgio. Kariams turint šį ginklą, svarbiausia yra jų išdėstymas stovint kvadrate keliomis eilėmis, kur pirmosios eilės turi sustabdyti priešų raitelius. Visgi, šios labai ilgos ir daug fizinės ištvermės iš karių reikalaujančios ietis buvo naudojamos tik iki 1700 m. ir niekaip negalėjo prilygti šaunamiesiems ginklams. Tačiau jas ir šiandien dar galime pamatyti pas popiežių saugančius šveicarų gvardiečius, o daugelis ginklo laikymo ritualų taip pat kilo nuo ieties. 

7 vieta. Arquebus – tai vienas pirmųjų šaunamųjų ginklų, dar žinomas kaip „rankinė granata“, kuris buvo naudojamas nuo 15 iki 17 amžiaus. Tai ginklas pakeitęs daugelio karų eigą. Jį galima vadinti muškietos įpėdiniu, nes jis taip pat naudojo sistemą, kurioje, norint išauti, reikėjo uždegti paraką. Šis ginklas laikomas šautuvų pradininkų ir buvo ypač efektyvus artimuose atstumuose, nes jo didžiulė galia galėdavo peršauti kiaurai šarvus. Tačiau šautuvas šaudantis šaratais nebuvo labai tikslus, o po 5-6 šūvio taiklumas sumažėdavo dar labiau. Visgi, karo istorikai jį laiko visų ginklų tėvu, motina ir dėde.

6 vieta. Bumerangas. Šis ginklas yra toks senas, kad daugelis net neatsimena, koks jis buvo svarbus ir kam naudojamas. Nors dabar bumerangas asocijuojamas ir naudojamas kaip žaislas, tačiau jo prosenelis turi labai kruviną istoriją. Bumerangą medžioklėje ir kare naudojo daugelis pasaulio genčių, vienas seniausių bumerangų buvo rastas Lenkijos Karpatų kalnuose, jam turėtų būti apie 30 tūkst. metų. Jų buvo labai įvairių modelių, tačiau šiandien išliko tik populiariausias australiškas bumerangas.

5 vieta. Tomsono automatas (Thomson machine gun) –  dar vienas ginklas, kuris paliko labai gilų pėdsaką žmonijos istorijoje. Šio ginklo išradėjas „senąjį“ kulkosvaidį pritaikė pėstininkams, jį padarė patogiu nešiotis, tačiau nesumažino galios. Tomsono automatas šaudo 45 kalibro kulkomis ir per minutę gali iššauti jų 700. Tai buvo mirtį sėjantis ginklas. Deja, jis buvo sukurtas pirmam pasauliniam karui einant į pabaigą, todėl gamintojai jį pateikė visuomenės teismui, o „Tommy gun“ tapo vienu mėgiamiausių legendinių Čikagos gangsterių ginklų. Visgi, Antrajame Pasauliniame kare šis ginklas gavo galimybę ištaisyti savo blogo berniuko įvaizdį. Šio ginklo gamyba buvo sustabdyta dėl per didelių kaštų. Tačiau tai ginklas, kuris tikrai paliko savo žymę karo istorijoje.

4 vieta. Barret M82. Atsiradus šiam ginklui – snaiperio profesija tapo seksuali. Pirmą kartą istorijoje snaiperiai pasirodė Pirmajame Pasauliniame kare, kai vokiečių kariai iš didelio atstumo pradėjo žudyti britus, tačiau tai neturėjo lemiamos įtakos mūšio baigčiai. Pasak ekspertų, karys su Barret M82 ginklu mūšio lauke tampa karaliumi. Snaiperių ginkle naudojamos 50 kalibro kulkos, kurios savo taikinį gali rasti už 2 km atstumo. Tai šautuvas, kuriuo galima sustabdyti ne tik žmones, tačiau ir lengvuosius automobilius, džipus ar ant žemės esančius lėktuvus. Pirmasis šios serijos šautuvas buvo pagamintas 1982 m. Jo tėvas – Ronnie Barret. Šis snaiperių naudojamas ginklas savo vertę įrodė Irako kare, o dabar juo naudojasi daugiau nei 30 pasaulio valstybių armijų.

3 vieta. Ilgasis lankas.  Šis lankas pakeitė Anglijos istoriją. Tai labai paprastas ir elegantiškas ginklas, tačiau norint jį gerai valdyti, reikia daug fizinės jėgos ir meistriškumo. Lanku galima iššauti 6-7 strėles per minutę - tai viduramžių kulkosvaidis. Lanku kariai galėdavo užmušti arklį, stovintį už 275 metrų ar lengvai peršauti raitelio apsauginius šarvus. Atsiradus šiam ginklui, Anglijos lankininkai apie 4 dešimtmečius terorizavo prancūzų karius ir dominavo Europoje iki šaunamųjų ginklų atsiradimo. Paskutinis kartas, kada buvo užfiksuotas lanko panaudojimas kare – 1940m., Antras Pasaulinis karas, kuriame britas Džekas Čerčilis juo nušovė vokiečių karį.

pppppppppppppppp

2 vieta. AK47. Tai labiausiai žinomas ir atpažįstamas ginklas visame pasaulyje, kuris yra naudojamas daugelyje kompiuterinių žaidimų, filmų ir, žinoma, kariuomenių. 1947 m. buvo išrastas ruso Michailo Kalašnikovo. Šis ginklas pasižymi paprastumu. Per 10 minučių juo galima išmokinti naudotis žmogų, kuris nėra prieš tai laikęs jokio ginklo. „Kalašas“ Afrikos genčių rankose keičia istoriją kasdien. AK47 beveik neužstringa, jis „nebijo“ vandens, smėlio, dulkių, smūgių. Juo galima pasiekti priešą už 300 metrų. Automatas iššauna 600 kulkų per minutę.  Jo masinė gamyba tęsiasi daugiau nei 50 metų ir juo dar ir dabar naudojasi daugiau nei 50 pasaulio armijų. Per pusę amžiaus šio ginklo dizainas beveik nepakito, ir ginklui, pavyzdžiui, pagamintam Vengrijoje, tiks kulkų apkaba iš bet kurio kito AK47, nesvarbu, kuriame amžiuje jis pagamintas. Vienintelis jo minusas – tai mažas tikslumas.

1 vieta. Wing Tsun kovos menas. Kokius ginklus žmonės naudotų, jie vis tiek bus tik įrankiai jų rankose. Pats pavojingiausias ginklas yra žmogaus protas ir jo gebėjimai, todėl kiekvienas karys visada yra mokomas kovoti be ginklų. Karo istorikai ir ekspertai, kaip pačią efektyviausią kovos sistemą išskiria Wing Tsun kovos meną, kuris buvo sukurtas daugiau nei prieš 300 metų budistų vienuolės. Tai sistema, kuri leidžia gintis ir tuo pačiu efektyviai kontratakuoti panaudojant oponento jėgą. Čia svarbu kūno balansas ir kova labai artimam atstume. Wing Tsun naudoja „lipnių rankų“ sistemą, kuri leidžia, atsiradus menkiausiai galimybei, suduoti mirtinus smūgius priešininkui ir kovą užbaigti kaip įmanoma greičiau. Prie šio kovos meno populiarinimo labai prisidėjo ir kultinis kovotojas bei buvusi kino žvaigždė - Bruce Lee. Šią sistemą naudoja dauguma pasaulio specialiųjų tarnybų, FTB, policijos pajėgos.

ginklai, pavojingiausi, top 10, Wing Tsun kovos menas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai