Traukiniais po Europą keliavusi Neringa: „Daug įspūdžių ir užtektinai komforto“

Laikas.lt

„Smagu, patogu ir pigiau nei lėktuvu ar automobiliu“, – taip apie keliavimą traukiniais sako Neringa, šią vasarą su draugu keliavusi po Centrinę ir Pietų Europą. Per 10 kelionės dienų jie spėjo aplankyti Lenkiją, Čekiją, Austriją, Italiją ir Šveicariją.

Kartais išbandyti ką nors nauja leidžia netikėta paspirtis, pavyzdžiui, laimėjimas konkurse. Bilietus kelionei po pasirinktas Europos šalis traukiniu iki tol tik automobiliu ir lėktuvu keliavusi Neringa netikėtai laimėjo dalyvaudama „DPD Lietuva“ organizuotame „Patikimiausio draugo“ žaidime. 10 dienų su draugu Voldemaru keliavusi mergina kelionę planavo kelias savaites: „Atostogoms laiko neturėjome daug, tad iš anksto rezervavome nakvynes – ieškojome pigesnių ir geresnių variantų, taip pat domėjomės, ką nuvykus reikėtų pamatyti – kuo garsus vienas ar kitas miestelis.“

Geriausia – mokėti už galimybę ir pernakvoti, ir papusryčiauti

Nakvynei pora rinkosi viešbučius, svečių namus ir nakvynės namus („hostelius“), iš kurių daugumą užsisakė rezervacijų tinkle Booking.com, tačiau patartina informacijos paieškoti ir miestų ar miestelių, į kuriuos užsuksite, svetainėse teikiamais pasiūlymais. Pavyzdžiui, puikų kainos ir kokybės atžvilgiu nakvynės pasiūlymą Italijoje jaunuoliai aptiko Venere.com svetainėje. Neringa atkreipia dėmesį, kad kartais verta ir neskubėti, kelių dienų laikotarpiu patikrinti tuos pačius pasiūlymus, nes kainos gali staiga nukristi.
 
„Ieškant nakvynės dažnai pravartu sumokėti keliais eurais daugiau ir gauti pusryčius. Pusryčiaudami ne viešbutyje greičiausiai išleisite daugiau ir sugaišite ieškodami, kur pavalgyti“, – mano mergina. Nakvynės dviviečiame kambaryje porai vidutiniškai atsiėjo apie 100 Lt žmogui. Kiek brangiau mokėjo Venecijoje. Kita vertus, nebijantiems kompanijos ir hosteliuose nakvojantiems viename kambaryje su kitais keliautojais, pavyks apsistoti trečdaliu ar net perpus pigiau.

Pasidomėkite rezervacijomis

„InterRail“ traukiniu keliauti penkias dienas 10 dienų laikotarpiu atsieina nuo 1530 iki 640 Lt, priklausomai nuo keliautojo amžiaus (galioja nemažos nuolaidos studentams ir senjorams) ir bilieto klasės. Tiesa, pasak Neringos, kai kurių miestelių traukinu pasiekti nepavyks ar tai užtruks, tad jei norėsite pamatyti daugiau, kartais teks rinktis ir autobusą.

„Reikėtų atkreipti dėmesį, kad kai kur verta rezervuotis kelionę traukiniu iš anksto. Šios rezervacijos gali kainuoti nuo kelių iki 10-ies eurų, tačiau būsite tikras, kad neliksite už traukinio durų, keliautojams išpirkus visus bilietus, be to, neteks iš naujo mokėti už nakvynę, neturint galimybės atvykti į užsisakytąją“, – pasakojo Neringa. Iš anksto vietas keliautojai rezervavosi iš Varšuvos į Vieną, taip pat keliaudami Italijoje.

Skaičiuojant išlaidų krepšelį, kelionės metu maistui pora išleido apie 500 Lt žmogui. Ragavo vietinės virtuvės patiekalų kavinėse ar restoranuose, keliaudami traukiniais maisto iš anksto nusipirkdavo parduotuvėje.

Didžiausias įspūdis – Veronoje

Bene didžiausią įspūdį kelionėje porai paliko Verona. Siauros senamiesčio gatvelės, tvyranti atmosfera ir W. Šekspyro dramos „Romeo ir Džuljeta“ dvasia persmelktas miestas Neringai pasirodė labai jaukus ir vertas pamatyti bent kartą gyvenime.

„Įžengus į bene garsiausią Veronos miesto turistų traukos objektą – Džiuljetos namo kiemą, aišku, kad viskas čia sukurta įsimylėjėliams ar ieškantiems meilės: čia kabinamos spynelės, ant sienos piešiamos širdys, galvojami norai prie Džiuljetos skulptūros. Beje, Džiuljetos balkonas – vienas labiausiai fotografuojamų balkonų pasaulyje. Tad nuotraukų kolekciją papildėme ir mes“, – šypsosi Neringa.

Austrijoje Insbruke pora lankėsi ant kalno įrengtame zoologijos sode. „Į šį zoologijos sodą verta užsukti ir suaugusiems – lyginant su mūsiškiu Kaune, čia gyvūnai gyvena nepalyginamai geresnėmis sąlygomis. Didelėje teritorijoje rudosios meškos, elniai, bizonai, lūšys gali vaikščioti tarsi natūralioje laukinėje aplinkoje. Prisižiūrėjus gyvūnų, galima pasigrožėti ir nuo kalno, ant kurio įrengtas zoologijos sodas, atsiveriančiu puikiu vaizdu į miestą“, – pasakojo mergina.

Šveicarija sužavi gamta. Pabudęs ryte, išėjęs į viešbučio balkoną grožiesi kalnais ir žydinčiomis gėlėmis – toks vaizdas įkvepia visai dienai. „Tiesa, ši šalis iš kitų išsiskiria kainomis – keliaujant Šveicarijoje, teks išleisti daugiau“, – atkreipia dėmesį keliautoja.  

„DPD Lietuva“ organizuotame žaidime jo dalyvius kaip ir Neringą patikimiausio draugo „titului“ nominavo draugai. Nustebinta ir pradžiuginta įvertinimo mergina sako, kad ir pati kelionė – puikus būdas išbandyti draugystę. „Nauji įspūdžiai suartina, o nuotykiai padeda geriau pažinti vienam kitą. Labai svarbu, kad jų patirti ir kuo daugiau pamatyti netrukdytų prasta nuotaika dėl barnių ar nesutarimų“, – šypsosi Neringa.

Dalis kelionės sėkmės – gerai sukrautas krepšys

Vienas atsakingesnių pasiruošimo kelionei darbų – susikrauti kelioninį krepšį. Neringa visus savo daiktus kelionei 10-čiai dienų sugebėjo sutalpinti į nedidelę kuprinę. „Reikėtų įsidėti kuo įvairesnių drabužių. Italijoje buvo labai karšta, tačiau keliaujant Austrijoje ir Šveicarijoje, pravertė ir švarkas, ir striukė, kuriuos nešiojau kartu, – pasakojo mergina. – Vis dėlto svarbiausia jaustis patogiai, todėl kartais verta paaukoti gražesnius rūbus, jų vietą išnaudojant patogesniems ir įvairesniems drabužiams.“

Tarp merginos išvardintų daiktų, kuriuos pravartu pasiimti į kelionę – ir skėtis bei atidarytuvas. Pastarasis – kad neliktumėte alkani, rankoje laikydami skardinę konservų, bet neturėdami su kuo jos atsidaryti, kaip nutiko Neringai ir Voldemarui. Patogu turėti mažą rankinę ar prie liemens segamą pinginę, kad asmens dokumentai, bilietai ir pinigai visuomet būtų arčiausiai, be to, taip saugiau. Taip pat kelionės metu sunku išsiversti be žemėlapių. Patogiausia – kai navigacijos programa įdiegta telefone.

Paklausta, ar toks keliavimo būdas traukiniais neišvargino, Neringa atsakė: „Turbūt labiau pavargome planuodami kelionę, nei jau keliaudami. Iš tiesų, tik įsėdę patikėjome, kad tikrai keliaujame, o mano laimėtas prizas jau virsta realybe. Kelionė viršijo lūkesčius, nors jei ne prizas, turbūt taip nė nebūtume sumanę keliauti. Manau, traukiniais keliausime ir dar kartą. Jau pradedame svajoti apie kelionę po Kroatiją ir Juodkalniją, kurias taip pat galima pasiekti traukiniais.“

 

DPD Lietuva, kelionės, Patikimiausias draugas, traukiniai

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai