Vilniaus kino ekranuose – dokumentiniai pasakojimai apie asmenybes

Laikas.lt

Garsus filosofas, lingvistas Noamas Chomsky‘is, rašytojas chuliganas Michelis Houellebecqas, sentencijomis kalbantis buvęs JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas – tai asmenybės, kurios ne tik imponuoja savitu žvilgsniu į pasaulį, bet ir geba juo dalintis su kitais. Ir tai tik keli žinomi žmonės, kuriuos pažinti kviečia 11-asis Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF). Išskirtinė vieta festivalio filmuose šiemet tenka asmenybėms: menininkams, mokslininkams, mąstytojams, kovotojams už laisvę ir žmogaus orumą. Festivalis vyks rugsėjo 18-28 d. „Skalvijos“ ir „Pasakos“ kino salėse.

„Tik žmogus, kuris yra gyvas, laisvas, žingeidus gali savo gyvenimu įkvėpti ir keisti aplinkinius. Būdamas savimi, jis tampa reikšminga šeimos, visuomenės dalimi, moka dalintis savo intelektiniais gebėjimais, meno ir mokslo atradimais, kovoti už savo tiesas“, – teigia festivalį rengiančios „Skalvijos“ direktorė Vilma Levickaitė.

Dokumentinis kinas itin parankus susitikimui su asmenybėmis. Dokumentikos kūrėjo uždavinys – ne sukurti ją iš biografijų ir romanų kaip vaidybiniame kine, bet atrasti ir atskleisti, pasirenkant tinkamiausią formą.

Festivalio programoje dokumentikos mylėtojai šiemet pamatys per 40 dokumentinių pasakojimų. „Tai buvo gerų ir įdomių dokumentinių filmų metai, todėl atsirinkti svarbiausius buvo nelengva“, – sako V. Levickaitė.

Pagrindinėje festivalio programoje – aukštos meninės vertės filmai, netikėti savo forma, sumanymu, tema. Jų geografija plati – nuo Nepalo aukštumų iki miestu vaiduokliu paversto Sirijos Homso ir tarsi iš praeities prikelto Teksaso. Nepaisant to, filmų herojai turi daug bendro. Religija sieja virš džiunglių funikulieriais sklendžiančius piligrimus ir giliai tikinčią bendruomenę Amerikoje, kova už laisvę ir pagarbą savo tautai – maištingus sirus ir oriai nesvetingos šalies smūgius priimančius romus, užsidegimas pažinti ir suvokti – Londono galerijos lankytojus ir visatos paslaptis tyrinėjančius mokslininkus.

Pastaraisiais metais, pastebi festivalio rengėjai, dokumentinio kino kūrėjams vis labiau rūpi šeimos tema. Pernai jai skirtų filmų sukurta itin gausiai. Įdomiausieji – specialioje VDFF programoje „Kai laimė lydės ar vargas suspaus“. Kas lemia, kad vienos šeimos nariai yra tokie skirtingi, kaip priimti kitoniškumą, kaip išlaikyti darnią šeimą, kaip atrasti vietą šalia dominuoti linkusio mylimojo. Tai – klausimai, kuriuos sau atsakyti žiūrovai galės pasižiūrėję specialiosios programos filmus.

Festivalio retrospektyvos autorius ir itin laukiamas svečias – ukrainiečių režisierius Sergejus Bukovskis. Jo filmai– tarsi tiltas tarp Ukrainos praeities skaudulių ir dabarties įvykių. Mažai kam žinomas ukrainiečių genocidas, holokausto aukų anonimiškumas – temos, kurios buvo aktualios tada ir tebėra šiandien.
Pakitusią lietuvių pasaulėjautą ir apmąstymus iš užmaršties grąžins programa „Senoji dokumentika naujai“. Ji pratęs pernai sausakimšose salėse rodytą lietuviškos kino klasikos programą.

Šiemet, minint Baltijos kelio 25-etį, itin prasminga atsigręžti į Baltijos šalyse kuriamą kiną. Koks jis ir kaip mes atrodome iš šalies, parodys konkursinė estų, latvių, lietuvių dokumentinių filmų programa. Ją vertins tarptautinė žiuri: retrospektyvos autorius S. Bukovskis, viena ryškiausių Danijos dokumentinio kino figūrų Jonas Bangas Carlsenas, bulgarų kino režisierius, prodiuseris Svetoslavas Draganovas.

Išsamiau susipažinti su programa festivalio rengėjai kviečia www.vdff.lt

dokumentiniai, festivalis, filmai, kinas, Tarptautinis Vilniaus dokumentinių filmų festivali

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai