Now Reading
Muzikos terapija festivalyje „Masters of Calm“ – nuo elektronikos iki lietuviško folkloro

Muzikos terapija festivalyje „Masters of Calm“ – nuo elektronikos iki lietuviško folkloro

Muzikos terapija festivalyje „Masters of Calm“ - nuo elektronikos iki lietuviško folkloro

Laikas.lt
Goodlife photography nuotr.

Zarasų rajone esančioje Dūburio ežero saloje rugpjūčio 9-16 dienomis vyks tarptautinis sveikos gyvensenos festivalis „Masters of Calm“. Savaitės trukmės festivalyje dienomis įvairūs lektoriai ves paskaitas ir praktinius seminarus apie sveiką kūną, darnią šeimą, santykius bei dvasinį ugdymą, o vakarais dalyviai bus kviečiami į relaksacinės multikultūrinės muzikos koncertus.

Festivalio atidarymo vakarą koncertuos kompozitorius Raimondas Rašpoliauskas. Vienas pirmųjų elektroninės muzikos kūrėjų Lietuvoje anksčiau grojo roko grupėje „Bix“, ritualiniame kolektyve „7B Orchestra“, o pastaraisiais metais kuria solinius meditacinės, holistinės, džiazo ir etninės muzikos projektus, muziką režisieriaus Vytauto V. Landsbergio kino filmams. R. Rašpoliausko muzikoje skamba Amerikos indėnų fleitos, Indijos styginis instrumentas sitara bei fleita bansuri, taip pat filipinų, japonų, lietuvių fleitos bei skudučiai, praturtinti perkusijomis ir gamtos garsais.

Į Lietuvą vasaromis vis grįžtantis indas Vishesh Kalimero, griežiantis specialiai jam Turkijos romo pagamintu instrumentu „yaylı tanbur“, festivalyje surengs keletą garso terapijos seansų. Muzikuodamas jis jau keletą metų keliauja Indijoje, Nepale, Turkijoje ir Europoje. Savo muziką indas vadina meditaciniu patyrimu: „Muzikoje šmėkšteli mūsų begalinė dvasios prigimtis: nuo girdėjimo iki klausymosi, nuo galvojimo iki pajautimo, nuo išminties iki nežinomybės…“, – teigia V. Kalimero.

V. Kalimero, kartu su akordeonu ir japoniška fleita shakuhachi grojančia lietuve Agne Vasiliauskaite, koncertuoja kaip grupė „Reaching the Roots“. Į festivalį kartu su grupe atvyksta ir belgas Maarten Adriaenssens, kuris festivalio svečius mokys obertoninio dainavimo subtilybių bei kvies į balso meditacijos užsiėmimus. Garsų terapijos sesijas taip pat ves ir lietuvis Vyrenijus Andrijauskas, organizuojantis maudynes gongų garsuose.

Klausantis gyvos akustinės muzikos atsipalaiduoti ir pasinerti į muzikos garsų lobyną kvies ir profesionalūs lietuvių muzikantai Vytautė Pupšytė (vokalas), Laimonas Jančas (vokalas, akustinė gitara, harmonija), Paulius Adomėnas (bosinė gitara), Nerijus Mocevičius (mridanga) bei aktorius Egidijus Bakas (karatalai), susibūrę į transcendentinės muzikos grupę „Bhakti improvizacijos“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Festivalyje „Masters of Calm“ skambės ne tik akustinė, bet ir elektroninė muzika: „Virsmai“ kvies ambient/trance šokiui, o naujas projektas „Undan“ garsais keliaus po savitas senojo, gilaus ir gyvenimiško lietuviško folkloro interpretacijas, apipintas harmoningomis ambient atmosferomis. Folkloro interpretacijų bus ir daugiau: duetas „Miglaukas“ lietuviškas dainas jungs su efektuotais world muzikos instrumentais, o Aušra Masteikaitė Mičulė – su indiškomis badžanomis. Paskutinįjį festivalio vakarą, per Žolinę (rupgjūčio 15 d.), sau kanklėmis pritardami A. J. Juškų ir L. Rėzos užrašytas archajines lietuviškas dainas dainuos Daiva ir Evaldas Vyčinai.

Plačiau apie festivalį: http://www.mastersofcalm.lt/ ir Facebook’e renginio prieiga.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top