Now Reading
Renkami parašai dėl „vamzdžio“ iškeldinimo iš sostinės centro

Renkami parašai dėl „vamzdžio“ iškeldinimo iš sostinės centro

Renkami parašai dėl „vamzdžio“ iškeldinimo iš sostinės centro

Laikas.lt

Neries krantinėje stūksantis prieštaringai vertinamas skulptoriaus Vlado Urbanavičiaus kūrinys „Krantinės arka“ jau ėmė ne juokais erzinti Vilniaus gyventojus. Norėdami skulptūrą, dažniau vadinamą ne arka, bet ,,vamzdžiu“, iškelti į kitą, atokesnę vietą, vilniečiai kreipėsi ir į miesto savivaldybę. Siekiui perkelti skulptoriaus kūrinį jau sukurta peticija, renkami parašai.

Peticijoje teigiama, kad skulptūra turėjo stovėti tik dvejus metus. „Ši skulptūra nuo pat jos pastatymo visuomenėje kėlė nepasitenkinimą bei prieštaringus vertinimus dėl abejotinos meninės vertės ir išraiškos, medžiagų parinkimo, derėjimo su aplinka bei dėl tinkamo miesto reprezentavimo. Viešai visada buvo aiškinama, kad šis „projektas“ siejamas tik su Europos kultūros sostinės renginiais. Jau praėjo penkeri metai, tad skulptūra eksploatuojama ilgiau nei du kartus kaip buvo planuota“, – rašoma peticijoje, tarp kurią pasirašiusių yra Nacionalinės premijos laureatas, architektas, restauratorius Napalys Kitkauskas, akademikas Jonas Grigas, verslininkas ir krepšininkas Matas Niparavičius, teatrologė Gražina Mareckaitė, smuikininkė Raimonda Daunienė, žurnalistė Aldona Žemaitytė-Petrauskienė ir kiti.

Skulptūrą, sostinei vadovaujant merui Juozui Imbrasui, tuometinio savivaldybės administracijos direktoriaus Gintauto Palucko įsakymu, buvo leista pastatyti viešajai įstaigai „Vilnius – Europos kultūros sostinė 2009“. Skulptūros autoriui buvo sumokėti beveik 100 tūkst. litų ir buvo sutarta, kad ji bus eksponuojama dvejus metus, iki 2010 m. Kai sostinei vadovavo meras Vilius Navickas, tuometinio administracijos direktorius Vytauto Milėno įsakymu skulptūrą su autoriaus turtinėmis teisėmis perėmė Vilniaus miesto savivaldybė. Perėmus ją, įsakyme nebeliko termino, iki kurio laiko skulptūra turi būti eksponuojama.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top