Now Reading
Kodėl ledo kubeliai suskyla įmetus juos į gėrimą? (video)

Kodėl ledo kubeliai suskyla įmetus juos į gėrimą? (video)

Kodėl ledo kubeliai suskyla įmetus juos į gėrimą? (video)

Skylančių ledukų pokšėjimas gaiviuosiuose gėrimuose yra neatsiejamas nuo ausiai mielų vasaros garsų paletės. Tačiau, ar kada susimąstėte, kodėl kaskart atsidūrę kupinoje skysčio stiklinėje ledo kubeliai suskyla?

Apie tai jums pasakoja svetainės „Youtube“ kanalo „Periodic Videos“ mokslininkas – profesorius Martin Poliakoff, kuris išsamiai paaiškina diferencialinio plėtimosi (ang. differential expansion) koncepciją ir ledukų „sproginėjimo“ gėrime reiškinio priežastis.

Užšaldytą ledo kubelį tiesiog palikus ant padėklo, jis ištirptų, tačiau įmetus į skystą terpę, jis iškart įtrūksta. Pasak profesoriaus taip vyksta dėl to, kad ledas, atsidūręs šiltesniame gėrime perima dalį temperatūros ir viršutinis jo sluoksnis itin staigiai įšyla. Šiltesnis jo paviršius pradeda plėstis, kai tuo tarpu kubelio viduryje vis dar išsilaiko buvusi temperatūra bei tankis. Šie skirtumai ir nulemia diferencialinio plėtimosi pasekmę – skilimą.

Detaliau proceso eigą galite pasižiūrėti „Periodic Videos“ sukurtame sulėtinto vaizdo įraše. Maža to, jame matyti kaip atliekamas priešingos reakcijos eksperimentas.

Jo metu ledo kubelis yra patalpinamas į kur kas už jį šaltesnį skystą azotą (−196°C) bei stebima, kaip vietoje plėtimosi įvyksta atvirkštinis procesas – ledo traukimasis. Vis dėlto, pasekmės labai panašios. Kubelio centras nespėja prisitaikyti prie šaltesnio azoto ir toliau išlieka savo būsenoje, kai tuo tarpu išorinė dalis pradeda sparčiai trauktis. Galiausiai ledas taip pat sutrūkinėja.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top