Now Reading
75-ajame Nacionalinio dramos teatro sezone – pasaulyje pripažintų menininkų darbai

75-ajame Nacionalinio dramos teatro sezone – pasaulyje pripažintų menininkų darbai

75-ajame Nacionalinio dramos teatro sezone – pasaulyje pripažintų menininkų darbai

Laikas.lt

Rudenį Lietuvos nacionalinis dramos teatras pradės jubiliejinį 75-ąjį sezoną. Jame spektaklius kurs pasaulyje pripažinti, prestižiniu „Europos teatro naujosios realybės“ prizu ir daugeliu kitų apdovanojimų įvertinti režisieriai Eimuntas Nekrošius, Oskaras Koršunovas ir Krystian Lupa iš Lenkijos.

Pristatydamas naująjį sezoną Lietuvos nacionalinio dramos teatro meno vadovas Audronis Liuga pažymėjo, kad tai bus prieš beveik 4 metus prasidėjusios meninės programos apibendrinimas. Naujojo sezono premjeros ir toliau nagrinės visuomeniškai aktualias temas bei pakylės jas į naują meninį lygį. Tikimasi, kad būsimos premjeros išreikš jas kuriančių iškilių mūsų dienų menininkų požiūrį į šiandieninį pasaulį ir jų pilietinę poziciją.

Pirmoji numatoma sezono premjera – Eimunto Nekrošiaus režisuota Aleksandro Puškino drama „Borisas Godunovas“. E.Nekrošius sugrįžta į valstybinį teatrą po daugiau kaip dviejų dešimtmečių praėjusių nuo paskutinio jo pastatymo Jaunimo teatre „Nosis“. Anksčiau E.Nekrošius yra režisavęs Modesto Musorgskio operą „Borisas Godunovas“, bet vieną svarbiausių A.Puškino dramos kūrinių statys pirmą kartą. Šios istorinės dramos centre – XVI–XVII amžių sandūros Maskvos Didžiosios kunigaikštystės ir Lietuvos bei Lenkijos valstybės politiniai įvykiai. Pasak A.Liugos, LNDT pasiūlė E.Nekrošiui statyti „Borisą Godunovą“ todėl, kad šis kūrinys yra režisieriui gerai žinomas stiprios dramaturgijos pavyzdys ir šiandien gali skambėti ypač įdomiai. Ir nors E.Nekrošius niekada nesivaikė aktualijų, jis ketina pažvelgti į chrestomatinę Puškino pjesę naujai šiandieninės Rusijos ir jos kaimynių visuomeninių ir politinių įvykių kontekste.

2015-ųjų sausį numatoma Oskaro Koršunovo premjera pagal XX a. pradžios rusų avangadistų rašytojų „oberiutų“ kūrybą. Spektaklio pastatymą LNDT įgyvendina kartu su OKT / Vilniaus miesto teatru. Būtent nuo „oberiutų“ prieš daugiau kaip du dešimtmečius O. Koršunovas pradėjo savo kūrybinę karjerą anuometiniame Lietuvos akademiniame dramos teatre. Įspūdingai debiutavusiam režisieriui tada pavyko įpūsti naujus vėjus Lietuvos teatre. Šiandien O.Koršunovas grįžta prie gerai jam pažįstamų autorių Daniilo Charmso, Aleksandro Vvedenskio kūrinių jau ne tik kaip scenos meistras, bet ir kaip pedagogas – būsimame spektaklyje vaidins dabartiniai jo studentai kartu su LNDT aktoriais. Įdomi istorinė paralelė – O. Koršunovo debiutiniai spektakliai gimė kovų už Lietuvos nepriklausomybę laikais ir bylojo apie juos. Šiandien režisierius, pasak A. Liugos, jaučia poreikį sugrįžti prie tos pačios literatūrinės medžiagos tam, kad išreikštų savo požiūrį į esamąjį laiką.

75-ąjį LNDT sezoną vainikuos Lenkijos teatro patriarcho ir vieno iš Europos teatro lyderių Krystiano Lupos režisuojama Thomaso Bernhardo „Didvyrių aikštė“. „Šis sumanymas yra ilgo proceso rezultatas. Porą metų su Lupa buvo derinamos jo galimo pastatymo LNDT sąlygos, terminai, literatūrinė medžiaga.

Džiugu, kad jis priėmė teatro siūlymą statyti Bernhardo „Didvyrių aikštę“. Pirmiausia todėl, kad Lupa yra nepralenkiamas Bernhardo interpretatorius. Antra – šioje neeilinėje ir didelį rezonansą Austrijoje sukėlusioje paskutinėje savo pjesėje Bernhardas reziumuoja individualią patirtį ir pateikia savotišką kūrybinį testamentą. Taip pat „Didvyrių aikštėje“ nuskamba visos pagrindinės temos, kurios LNDT pastatymuose buvo plėtojamos per pastaruosius ketverius metus. Ir pagaliau būtent Bernhardo pastatymuose Lupai geriausiai sekasi dirbti su aktoriais – šiuo požiūriu, galima sakyti, po Ingmaro Bergmano jis neturi sau lygių“, – kalbėjo Audronis Liuga. „Didvyrių aikštės“ premjera numatoma 2015 m. kovo 27 d. Šį pastatymą įgyvendins Lietuvos nacionalinis dramos teatras kartu Kauno nacionaliniu dramos teatru. Jame vaidins išskirtinis aktorių ansamblis: Valentinas Masalskis, Eglė Gabrėnaitė, Doloresa Kazragytė, Viktorija Kuodytė, Eglė Mikulionytė, Vytautas Rumšas, Arūnas Sakalauskas, Vytautas Anužis, Arūnas Smailys, Rasa Samuolytė, Toma Vaškevičiūtė.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Naujajame sezone numatoma ir keletas mažesnių premjerų. Pirmiausiai, spalio mėnesį, žiūrovai išvys praėjusių metų „Versmės“ inicijuotos Teklės Katvaradzės pjesės „Keletą pokalbių apie (Kristų)“ pastatymą, režisuojamą Tado Montrimo. Režisierė ir aktorė Birutė Mar kuria spektaklį apie tremtį „Ledo žmonės“, kita LNDT aktorė Dalia Michelevičiūtė rengia naują premjerą pagal poetės, Nobelio premijos laureatės Vislavos Šimborskos eiles „Moters portretas“, o aktorius Šarūnas Puidokas ketina pristatyti spektaklį pagal šiuolaikinio rusų rašytojo Jevgenijaus Griškoveco pjesę. Šiųmečių „Versmių“ programoje bus pradėti kurti ir žiūrovams parodyti režisierės Yanos Ross ir dviejų jaunų kūrėjų – estų režisierės Maritos Sirgmets ir scenografės Simonos Biekšaitės – spektaklių eskizai. Abu jie apims supančios gyvenimo realybės tyrinėjimus ir bus įgyvendinami kūrybinės laboratorijos principu. „Šiais darbais ieškosime naujų, netradicinių būdų kalbėti apie mūsų gyvenime vykstančius reiškinius ir žmones, susiejant dokumentinio kino ir teatro galimybes“, – pažymėjo A. Liuga.

75-ajame sezone LNDT pradės įgyvendinti garsaus vengrų režisieriaus ir ne kartą Lietuvoje viešėjusio „Krétakör“ teatro vadovo Árpádo Schillingo naują originalų pastatymą darbiniu pavadinimu „Wartists“, kurio premjera numatoma 2015-ųjų spalį.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top