Mokslinė fantastika jau tampa realybe arba išmanieji namai

Laikas.lt

Daugybę metų technologijų ekspertai, futurologai prognozavo, kad ateities pasaulis bus pilnas bevieliu būdu tarpusavyje sujungtų daiktų. Skamba neįtikėtinai, tačiau tavo šaldytuvas galės „pranešti“ prekybos centrui, kad reikia papildyti maisto atsargas, automobilis – informuos apie grūstis ar kelio darbus, o šiukšlių dėžė – apie jos užpildymą!

Negana to, internetas sujungs vartotojus, verslą, valdžios institucijas ir net miestus. Daiktų sujungimas padės stebėti miesto užterštumą, reguliuoti transporto sistemą, šviesoforus ir gatvių apšvietimą bei išplės medicinos prietaisų galimybes.

Pastaruoju metu didžiulį susidomėjimą kelia automobilių „bendravimo“ su kitais daiktais galimybės. Žmonės kelyje praleidžia labai daug laiko, todėl automobiliuose bandoma diegti įvairias programėles, informuojančias apie oro ir eismo sąlygas, muzikinius takelius, prisitaikančius prie tavo vairavimo stiliaus ir greičio, bei ryšius, sujungiančius automobilius su gyvenamąja vieta. Prognozuojama, kad netolimoje ateityje tavo automobilis „praneš“ apie neužrakintas namų duris ar patars kur užsipilti degalų!

Atsigręžus į futurologų prognozes galima pasakyti, kad sujungtų daiktų era tam tikrose srityse jau prasideda - pasaulis kinta, tampa vis labiau dinamišku ir intuityviu. Intuityvaus gyvenimo patirčiai pagrindus suteikė galingi išmanieji telefonai ir bevielis internetas. Jų dėka realybe tampa išmanieji namai. Išmaniųjų namų galimybes siūlo didžiosios technologijų kompanijos, tokios kaip „Samsung“. Technologijų vartotojai, pasinaudodami išmaniajame telefone ar laikrodyje esančiomis visiems prieinamomis programėlėmis, jau gali valdyti namuose esančius prietaisus: šaldytuvus, skalbimo mašinas, televizorius ir pan.

Namuose išmaniųjų prietaisų savininkai gali aktyvuoti reikiamus skalbimo nustatymus, kurių dėka skalbimas būtų baigtas prieš grįžtant namo, reguliuoti oro kondicionierius ir apšvietimą nebūnant namuose, patikrinti šaldytuvo temperatūrą, specialių kamerų dėka stebėti kas vyksta namuose realiuoju laiku ir net pasakyti „labanaktis“ televizoriaus nuotolinio valdymo pultui! Tyrimų duomenys atskleidžia, kad išmanieji televizoriai populiarumu jau lenkia tradicinius televizorius ir jų populiarumas auga.

Negana to, sujungtų daiktų eros ekspertai žada, kad ateityje tarpusavyje bus sujungti ne tik daiktai, bet ir žmonės ar gyvūnai. Nors tai skamba kaip mokslinė fantastika, atsižvelgus į nesustabdomą technologijų plėtrą galima teigti, kad išmaniosios planetos vizija pamažu tampa realybe.

išmanieji namai, išmanieji televizoriai, išmaniosios technologijos, mokslas, naujosios technologijos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai